Premierul britanic Gordon Brown s-a angajat sa minimizeze impactul deciziei luate de tabloidul The Sun. Mai exact, publicatia a dat o lovitura dura Partidului Laburist (si Executivului condus de Gordon Brown) si a anuntat ca ii va sustine pe Conservatori la urmatoarele alegeri legislative. "Oamenii influenteaza alegerile, nu ziarele", a replicat Gordon Brown, citat de AFP.

"Evident, voi vreti ca ziarele sa fie pentru voi. Noi am fi vrut ca toata lumea sa fie de partea noastra, dar oamenii sunt cei care decid", a explicat premierul Marii Britanii. "Parerea mea este ca cititi ziarele pentru informatii, nu pentru opinii", a incheiat Brown.

Magnatul media Rupert Murdoch, patron al grupului News Corporation, si-a abandonat sustinerea traditionala pentru partidul conservator la alegerile legislative din 1997, in favoarea laburistilor condusi de Tony Blair. Sustinerea adusa de The Sun, publicatia cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, este considerata de strategii politici ca un element semnificativ in atragerea voturilor din partea electoratului. Tony Blair a facut din sustinerea lui Murdoch una dintre prioritatile sale, inaintea alegerilor din 1997.

In ceea ce-l priveste pe Gordon Brown, acesta a declarat ca pozitia The Sun nu va putea decide castigatorii viitoarelor alegeri legislavite din iunie 2010. Tabloidul britanic si-a anuntat sustinerea in favoarea partidului conservator de opozitie la cateva ore dupa discursul premierului Gordon Brown in congresul partidului laburist. Titrand pe prima pagina "Partidul Laburist a pierdut", tabloidul a explicat ca "dupa 12 ani lungi la putere, guvernul a pierdut. Acum, el a pierdut si sprijinul The Sun".

"In urma cu 12 ani, Marea Britanie cerea o schimbare in fata unui guvern divizat, epuizat. Astazi, suntem din nou in aceasta situatie", arata cotidianul. "Speram, ne rugam ca viitorul guvern sa aiba curajul si determinarea" sa faca reformele considerate necesare de The Sun. "Se credem ca David Cameron trebuie sa il conduca", subliniaza jurnalul. Marile trusturi de presa anglo-saxone isi anunta, in mod traditional, sustinerea pentru un candidat/partid inaintea alegerilor.