Directorul executiv al Associated Press, Tom Curley, si magnatul Rupert Murdoch, care detine imperiul media News Corp, au avertizat vineri, in cadrul Summitului Mondial al Media de la Beijing, ca nu vor mai "tolera" ca "terte parti", precum motarele de cautare online, blogurile sau retelele sociale, sa preia fara sa plateasca materialele produse de organizatiile media si sa le distribuie gratuit, relateaza BBC.

Motoarele de cautare online si alte website-uri trebuie sa inceapa sa plateasca pentru orice materiale jurnalistice pe care le folosesc in prezent gratuit, a spus Murdoch. BBC il citeaza spunand ca "agregatoarele si plagiatorii vor fi nevoiti, in curand, sa plateasca un pret pentru cooptarea continutului nostru".

La randul sau, directorul Associated Press, Tom Curley, a declarat ca furnizorii de informatie jurnalistica sunt "exploatati" si au fost "prea lenti in a reactiona la exploatarea gratuita a stirilor de cate terte parti, fara permisiune sau contributie proprie". El a aratat ca servicii web bazate pe contributia utilizatorilor, precum Wikipedia, YouTube sau Facebook, au devenit destinatiile preferate ale consumatorilor pentru informatii de ultima ora, in defavoarea publisherilor traditionali. Fapt pentru care, a avertizat el, furnizorii de informatii jurnalistice trebuie sa "actioneze decisiv pentru a prelua controlul asupra propriului continut".

Ambele organizatii incearca de mai mult timp sa gaseasca modalitati de a-si asigura veniturile in fata expansiunii mediilor digitale, News Corp anuntand ca va introduce sisteme de plata pentru accesul la continutul distribuit online de companiile media ale grupului.