TVR, postul public de televiziune, a transmis episodul 8 al telenovelei sud-coreeane "Furtuna la palat" in timp ce presedintele Traian Basescu sustinea declaratia de presa in care anunta organizarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Tot TVR a preferat sa transmita ceremonia aprinderii flacarii olimpice in locul conferintei de presa comune a vicepresedintelui SUA, Joe Biden, si a lui Traian Basescu.

In schimb, TVR a transmis in direct discursul sustinut de Joe Biden la Biblioteca Centrala Universitara.

Surse din TVR au declarat pentru HotNews.ro ca Administratia Prezidentiala a instiintat oficial TVR inca de miercuri cu privire la declaratia comuna de presa a lui Traian Basescu si Joe Biden.

"Toate momentele vizitei lui Biden au fost transmise pe TVR Info, iar declaratia vicepresedintelui american de la BCU a fost transmisa in direct pe TVR 1. Intrucit TVR 1 nu e o televiziune de stiri, ci una generalista, informatiile privitoare la semnarea decretului pentru organizarea referendumului au fost transmise publicului in cadrul jurnalelor acestui post. Televiziunea publica respecta legislatia in vigoare, care stipuleaza insa in acelasi timp ca se bucura de autonomie editoriala".

Potrivit articolului 9 din Legea de functionare a TVR, "Serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune sunt obligate să transmită, cu prioritate şi în mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de la Guvern".