Postul B1 TV a fost amendat, marti, cu 2500 de lei pentru o editie a emisiunii "Nasul", in care moderatorul Radu Moraru aduce acuzatii neprobate senatorului Dan Radu Rusanu, incalcand dreptul acestuia la propria imagine. Tot marti, CNA a amendat postul de radio Pro FM cu 2500 de lei pentru limbaj vulgar in emisiunea matinala "Alarma".

CNA a analizat in sedinta de marti editia din 14 octombrie a emisiunii "Nasul", in care realizatorul Radu Moraru le-a avut ca invitate, in a doua parte a programului, pe Monica Tatoiu, Irina Schrotter si Livia Dila, la o dezbatere pe tema "In ce tara vrem sa traim? Femeile au cuvantul - cine va fi prim-ministru? Cine va castiga alegerile prezidentiale?", precum si o reclamatie a senatorului Dan Radu Rusanu, care sustine ca Moraru face, in timpul dezbaterii mentionate, "o serie de afirmatii mincinoase" la adresa persoanei sale.

Iata ce a declarat Radu Moraru pe parcursul emisiunii la adresa senatorului Rusanu, conform monitorizarii CNA:

  • "Rusanu... acest tovaras de nadejde al sistemului otravit, inca... nu numai ca a intrat in Parlamentul Romaniei, nu numai ca mai incearca sa faca jocuri, dar participa si la cele mai inalte negocieri. Eu nu inteleg de ce presedintele sau... il mai primesc pe acest om. Este omul care, public, a inchis o televiziune, pe noi. Era finul lui la ANAF si, suparat intr-o emisiune, seara, ca l-am plesnit cu doua metafore, a dat ordin, dimineata la 7 veneau oamenii sa inchida conturile televiziunii, adica le-au blocat"
  • "Rusanu are sute de hectare de teren retrocedate, nici n-are dreptul prin Romania pe vreo lege. Si eu vreau sa pun intrebarea public, acuma m-am enervat cand imi aduc aminte, domnule Dan Radu Rusanu este adevarat ca sunteti ofiter sub acoperire? ... Este adevarat ca dumneavoastra incercati in perioada asta sa umblati inclusiv la Banca Nationala?"
  • "Eu stiu unde lucra inainte de '89 si am un dosar gros si lucrez. Voi fi omul care il voi interzice in politica pe Dan Radu Rusanu"

In reclamatia adresata CNA, Rusanu sustine, la randul sau, ca pe parcursul intregii emisiuni, desi aceasta "nu avea nicio tangenta" cu persoana lui, Radu Moraru a lansat "un lung sir de acuze si jigniri de neacceptat" la adresa sa.

"Dincolo de limbajul suburban folosit, care ar trebui sa spuna mult despre caracterul si profesionalismul acestui domn, moderatorul emisiunii a folosit expresii triviale, persiflante si calomnioase la adresa mea, terfelindu-mi, din nou, cu acuzatii foarte grave, imaginea, dupa bunul lui plac", se arata in sesizarea lui Dan Radu Rusanu.

In concluzie, CNA a decis ca moderatorul emisiunii "Nasul" a incalcat normele in vigoare privind dreptul la propria imagine, prin acuzatii neprobate aduse senatorului Rusanu.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a propus amendarea postului B1 TV cu 2.500 de lei. Propunerea a fost adoptata de membrii CNA cu sase voturi pentru, o abtinere si unul impotriva, al lui Gelu Trandafir. Potrivit acestuia, "sanctionarea B1 TV e total disproportionata. Erau totusi doua referiri tendentioase, in conditiile in care astfel de probleme abunda in alte programe nesanctionate de CNA".

In favoarea amenzii s-au exprimat Attilla Szasz, Grigore Zanc, Constantin Dutu si Mihai Malaimare, precum si Rasvan Popescu si Ioan Onisei, presedintele si, respectiv, vicepresedintele forului. Christian Mititelu, care a propus dublarea amenzii, s-a abtinut de la vot.

Tot astazi, CNA a amendat postul Pro FM cu 2.500 de lei pe motiv de limbaj vulgar in emisiunea matinala "Alarma" din 22 septembrie, fiind incalcata legislatia privind protectia minorilor.

Iata cateva dintre afirmatiile sanctionate de CNA pe care prezentatorii emisiunii, Claudiu Sara si George Vintila, le-au lansat in eter:

  • "Iti place tipul ala? I-ai limba-n gura."
  • "Auzi, vino-ncoace, urca-ma pe masa, cotaie-ma, ca nu mai vreau sa merg la sala"
  • "(...) alea care, de exemplu, iau banii si contra banii lor fac sex, se numesc care va sa zica, curve"
  • "(...) am dat repede o cautare pe Google, Alina Plugaru video-porn si gata, am vazut o secventa cu ea, am vazut de ce e in stare fata (...) Un taran american cu o ditamai ghioaca (...) si nu stii de ce se enerveaza Alina Plugaru si ti-o ia si daca nu ti-o tranteste cu ghioaca aia si ti-o izbeste de nu ramane nicio particica din ea sa nu fie tocata. (...) are si multe replici: A! A! E! E! Aaaaaa! are si un "e" lung, la un moment dat, deci fata chiar a tras la viata ei"