Cea mai cunoscuta bloggerita din Cuba, Yoani Sanchez, a fost retinuta si batuta sambata noaptea, de politisti in civil din Havana. Totul s-a intamplat dupa ce un inalt responsabil de la Vatican a declarat, in timpul unei vizite in Cuba, ca blogul ei are un impact major asupra societatii, informeaza AFP.

"M-au lovit si m-au fortat sa intru intr-o masina. Nu mi-au dat nicio explicatie, dar era clar ca voiau sa nu particip la o demonstratie" a tinerilor impotriva violentei, a scris Sanchez, in varsta de 34 de ani. Blogul sau, "Generacion Y", i-a adus mai multe premii in Europa si in Statele Unite ale Americii, dar este criticat dur de regimul lui Raul Castro, care ii considera pe disidenti drept "mercenari" in solda americanilor.

Potrivit spuselor celebrei bloggerite cubaneze, care nu a fost ranita, cei trei politisti imbracati in civil au retinut in aceeasi seara alte doua persoane.

Imagini de la manifestatia la care bloggerita a fost impiedicata sa participe

Organizatia Human Rights Watch a denuntat printr-un comunicat "recursul la forta" in vederea "reducerii la tacere", in cazul Yoani Sanchez. "Comunitatea internationala trebuie sa-i transmita un mesaj ferm lui Raul Castro, pentru a-l informa ca aceste atacuri impotriva vocilor independente sunt complet inacceptabile", se arata in comunicat.

Mai multi tineri au participat in tacere la un mars, vineri seara, pentru a denunta violenta in lume. In aceeasi zi, in timpul unei conferinte la Havana, un responsabil de la Vatican, arhiepiscopul Claudio Maria Celli a subliniat "impactul" international pe care il are blogul tinerei Yoani Sanchez, recompensata in 2008 cu prestigiosul premiu spaniol Ortega y Gasset. Sanchez nu a avut, insa, autorizatie sa paraseasca insula, pentru a merge sa-si primeasca premiul.

Prin blogul sau, Sanchez expune problemele societatii in care traieste, povesteste contradictiile si absurditatea cotidianului cubanez, dar este putin citita in Cuba, unde accesul la internet este extrem de limitat si de controlat. Bloggerii cubanezi isi scriu textele, cel mai adesea, din hoteluri - unde camerele au internet - si le expediaza prietenilor din strainatate sub forma de mesaje, urmand ca acestia din urma sa le publice pe blog.

Citeste aici un material despre Yoani Sanchez, realizat de HotNews.ro.