Organismul de supraveghere a presei din Marea Britanie a anuntat luni ca sunt nefondate acuzatiile potrivit carora tabloidele The Sun si News of the World ar asculta ilegal personalitati, pentru a aduna informatii. "In ciuda modului in care acuzatiile lansate de Guardian au fost tratate in anumite medii, nu exista niciun indiciu ca practica ascultarilor ilegale continua", a concluzionat Comisia de plangeri impotriva presei, transmite AFP.

The Guardian a declansat un adevarat scandal, in luna iulie, cand a acuzat saptamanalul News of the World si cotidianul The Sun - aflate in proprietatea gigantului media News Corp, detinut de magnatul australian Rupert Murdoch - ca asculta telefoanele mai multor personalitati din Marea Britanie.

Potrivit The Guardian, News Corp ar fi recurs la detectivi privati pentru a pune sub ascultare "mii" de telefoane. Grupul ar fi cumparat apoi tacerea a trei victime, varsandu-le in conturi peste un milion de livre, pentru a nu intra sub urmarire penala.

Printre victime s-ar fi aflat manechinul Elle Macpherson, actrita Gwyneth Paltrow, cantaretul George Michael, impresarul Max Clifford, fostul vicepremier John Prescott, primarul Londrei Boris Johnson, fotbalistul Alan Shearer si managerul clubului Manchester United, Sir Alan Ferguson.

Nu este prima oara cand astfel de acuze sunt lansate asupra publicatiilor News Corp. In 2007, jurnalistul Clive Goodman, acuzat ca "a acoperit" familia regala pentru News of the World, a fost condamnat la patru luni de inchisoare, pentru ca a ascultat telefoanele a trei angajati ai printilor William si Harry.

De aceasta data, insa, Scotland Yard a concuzionat ca nu exista elemente care sa justifice redeschiderea anchetei din 2007.