Orice companie poate sa ceara eliminarea articolelor proprii din indexul de cautare al Google, a anuntat, marti, gigantul american, citata de AFP. Declaratia celor de la Google a fost facuta la o zi dupa ce magnatul Rupert Murdoch a afirmat ca va elimina publicatiile pe care le detine din indexul de cautare al Google, pentru a incuraja oamenii sa plateasca pentru continutul on-line.

Intr-un interviu acordat Sky News Australia, magnatul a anuntat ca ziarele din imperiul sau media - inclusiv The Sun, Times si Wall Street Journal - vor face modificarile tehnice necesare astfel incat articolele sa nu mai apara cand utilizatorii le cauta pe Google, in momentul in care vor adopta planurile de taxare a persoanelor care le citesc publicatiile pe Internet.

Google a afirmat ca fiecare organizatie media decide singura daca doreste sau nu ca articolele proprii sa fie listate pe Google News. "Organizatiile media controleaza complet daca si cat din continutul pe care il produc sa apara in rezultatele unei cautari", a declarat Google.

"Editorii isi pun materialele pe Internet deoarece ei doresc ca acestea sa fie gasite, astfel incat foarte putini au decis sa nu-si includa materialele in Google News si in cautarile de pe Internet. Daca ei ne cer sa nu le punem, noi nu o vom face", a declarat Google.

Recent, Murdoch a acuzat Google de "cleptomanie" si de faptul ca actioneaza ca un "parazit", pentru ca include continutul News Corp in paginile Google News. Intrebat de ce nu a ales sa scoata pur si simplu toate site-urile din indexul de cautare al Google, Murdoch a declarat ca s-a gandit si la o asemenea miscare.

In luna septembrie, Rupert Murdoch anunta ca va introduce taxe si pentru aplicatiile care le permit cititorilor sa acceseze continutul publicatiei Wall Street Journal cu ajutorul telefonului mobil. In august, mogulul media informa ca va percepe tarife, incepand cu vara lui 2010, pentru accesul la informatia prezentata pe site-urile publicatiilor pe care le detine. "Era stirilor gratuite pe Internet s-a terminat", declara atunci magnatul, care avertiza ca "jurnalismul de calitate nu este ieftin".