Conventia Organizatiilor de Media solicita, printr-o scrisoare deschisa, tuturor candidatilor la Presedintie sa sprijine si sa semneze un Pact pentru garantarea libertatii de exprimare si cresterea responsabilitatii presei.

"Romania continua sa fie o tara codasa in Uniunea Europeana sub aspectul independentei presei, fapt reflectat si de pozitia ei in raportul organizatiei Reporteri fara Frontiere. Astfel, Romania se afla pe locul 50, in descrestere fata de 2008 si 2007, in cel mai recent clasament privind libertatea presei in lume, publicat de prestigioasa organizatie Reporteri fara Frontiere", se arata in apelul transmis marti de organizatiile de media.

"Pentru imbunatatirea situatiei, se impun de urgenta: consolidarea legislatiei pentru prevenirea concentrarii excesive a proprietatii in mass media, sprijinirea industriei de media prin politici fiscale adecvate pentru garantarea independentei financiare a institutiilor de media si eliminarea pedepselor penale pentru delictele de presa", considera semnatarii documentului.

De asemenea, asociatiile si institutiile membre considera ca viitorul sef al statului ar trebui sa semneze Carta Europeana pentru Libertatea Presei, intrucat, prin atributiile sale constitutionale, "presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice si ca, in acest scop, el exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

Organizatiile semnatare se angajeaza sa faca publica pozitia candidatului, lista fiind deschisa deschisa in situatia in care candidatul are si alte propuneri in sprijinul libertatii de exprimare si a dreptului la informare.