Posturile de radio si TV nu vor mai putea difuza emisiuni electorale de sambata, 21 noiembrie, ora 7:00, si pana la data la care Curtea Constitutionala va anunta public numele candidatilor si ziua votarii pentru turul al doilea de scrutin, reaminteste Consiliul National al Audiovizualului. De asemenea, cu 48 de ore inainte de ziua votarii (vineri si sambata), vor fi interzise prezentarile de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada, arata o comunicare a forului.

Comunicatul CNA, pe scurt:

  • CNA reaminteste ca in ziua de sambata 21 noiembrie 2009 ora 7.00 se incheie campania electorala pentru primul tur de scrutin al alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei.
  • Dupa incheierea campaniei electorale pentru primul tur de scrutin si pana  la ora inchiderii urnelor de vot, radiodifuzorii nu mai pot difuza emisiuni electorale.
  • CNA solicita respectarea legislatiei referitoare la campania electorala, potrivit careia "cu 48 de ore inainte de ziua votarii (vineri si sambata) este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada”.
  • Potrivit prevederilor Deciziei CNA, cu 24 de ore inainte de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor este interzisa difuzarea oricaror mesaje cu continut electoral, a emisiunilor si spoturilor electorale, a prezentarii de insemne electorale sau a altor forme de promovare electorala, precum si invitarea in programe a candidatilor si a reprezentantilor acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati, exceptie facand situatiile de acordare a dreptului la replica.
  • Reflectarea desfasurarii votarii in cadrul programelor informative din ziua de 22 noiembrie nu se incadreaza in categoria emisiunilor electorale si este permisa in conditiile neinfluentarii intentiilor de vot ale electoratului. Avand in vedere abaterile constatate la ultimele alegeri cu ocazia anuntarii rezultatelor estimate prin exit poll, Consiliul atrage atentia ca, potrivit prevederilor legale, difuzarea acestora este permisa numai dupa ora 21, ora oficiala de inchidere a urnelor.
  • In perioada de dupa incheierea votarii, 22 noiembrie ora 21.00, si pana la data la care Curtea Constitutionala aduce la cunostinta publica numele candidatilor si ziua votarii pentru turul doi de scrutin, este interzisa difuzarea emisiunilor specifice campaniei electorale, fiind aplicabile normele in vigoare, in special cele privind asigurarea informarii corecte si a pluralismului.
  • Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe de la data cand s-a adus la cunostinta publica ziua votarii. In termen de doua zile de la deschiderea campaniei electorale, birourile permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, impreuna cu reprezentantii serviciilor publice de radio si televiziune si cu participarea candidatilor au obligatia sa stabileasca orarul pentru desfasurarea acesteia la serviciile publice de radio si televiziune si repartizarea timpilor de antena.
  • CNA va continua monitorizarea reflectarii campaniei electorale pe posturile de radio si televiziune si a programelor difuzate de acestea, atat dupa incheierea campaniei, cat si in ziua votarii, urmand a se intruni in ziua de 22 noiembrie in vederea analizarii si sanctionarii oricaror abateri de la respectarea prevederilor legale.