Realitatea TV a primit in premiera, miercuri, o amenda CNA de 7.500 de lei pentru ca a indemnat publicul sa mearga pe site-ul televiziunii pentru a vedea rezultatele partiale ale exit-poll-urilor, in ziua alegerilor prezidentiale. In aceeasi sedinta, CNA a amendat tot Realitatea TV cu 5.000 de lei, la sesizarea candidatului Kelemen Hunor, pentru ca acesta nu a beneficiat de acces egal cu ceilalti candidati in emisiunile postului. Iar Antena 3 a primit o amenida de 10.000 de lei, la sesizarea PDL, pentru ca reprezentantii acestui partid nu au fost invitati la dezbaterile din studio nici in ultimele zile de campanie, dupa cum au spus pentru HotNews.ro reprezentantii CNA.

In cazul exit-poll-urilor partiale, sesizarile au venit de la PNL si ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei. Rezultatele partiale ale exit-poll-urilor au fost postate online de unele institutii media si in cazul alegerilor precedente, insa atunci nu au existat sesizari la adresa CNA, fapt pentru care forul nu a luat atunci o decizie in acest sens, a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Argumentul votului favorabil pentru aceasta amenda "a fost ca o astfel de actiune risca sa influenteze electoratul in procesul de votare - cand ii trimiti sa vada astfel de sondaje, alegatorii sunt descurajati sau incurajati sa voteze pentru un candidat sau altul. Postul a facut trimitere catre un site al sau, influentand electoratul in timpul votului. Este prima data cand am primit sesizari in legatura cu asemenea cazuri, desi s-au mai intamplat, iar acum am pus piciorul in prag", a spus Rasvan Popescu.

Siteul televiziunii este administrat de compania F5, parte a grupului Realitatea-Catavencu.

Unii membri CNA au argumentat ca trimiterile catre site, pentru a vedea rezultatele partiale ale exit-poll-urilor, sunt incorecte, dar nu neaparat contrar legii, care interzice prezentarea pe post de sondaje si estimari in ziua alegerilor. Membrii CNA au decis, insa, cu majoritate de voturi sa aplice o amenda de 7.500 de lei postului Realitatea TV.

Postul a fost amendat cu 5.000 de lei si pentru ca nu a acordat acces egal pentru candidatul Kelemen Hunor si pentru reprezentantii acestuia in emisiunile sale, comparativ cu alti candidati.

Postul Antena 3 a fost amendat, la randul sau, cu 10.000 de lei, in urma unei sesizari PDL, pentru ca nici in ultimele zile de campanie reprezentantii acestui partid nu au luat parte la dezbaterile din studio. Antena 3 a fost amendata de CNA si pe parcursul campaniei electorale, in conditiile in care, dupa data de 5 noiembrie, membrii PDL nu au mai fost prezenti in cadrul dezbaterilor din studio ale Antena 3, cu exceptia unei emisiuni cu Vasile Blaga.