Organizatia ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) solicita CNA sa analizeze daca au existat presiuni editoriale la TVR pentru mentionarea numelui unui candidat la presedintie in timpul unui meci - caz semnalat initial de Catalin Tolontan pe blogul sau - si daca acest lucru incalca prevederile legislatiei audiovizuale. AMP cere, totodata, CNA sa analizeze daca difuzarea insistenta si fara verificare, de catre Realitatea TV si Antena 3, a imaginilor in care Traian Basescu pare sa loveasca un copil a constituit sau nu o incalcare a legislatiei in vigoare. Consiliul este invitat, de asemenea, sa analizeze daca in batalia Geoana-Basescu e respectata egalitatea de sanse cu talk-show-uri avand "1 invitat PSD, 1 invitat PNL si 1 invitat PD-L".

Luni, CNA a amendat patru posturi de televiziune in cazul "baiatului lovit de Basescu", dar sanctiunile au avut in vedere doar incalcarea normelor privind protectia copilului.

Sesizarea ActiveWatch-AMP:

Catre: Consiliul National al Audiovizualului

Subiect: Comportament neechilibrat si presiuni editoriale la TVR 1 in campania electorala.

Posibila tentativa de manipulare la Antena 3 si Realitatea TV.

Posibila reprezentare politica dezechilibrata in dezbateri.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si informare corecta, solicita Consiliului National al Audiovizualului sa analizeze daca au existat presiuni editoriale la televiziunea publica pentru mentionarea numelui unui candidat la presedintie in timpul unui meci de mare audienta si daca mentionarea numelui acestuia incalca sau nu prevederile legislatiei audiovizuale in vigoare.

In data de 24 noiembrie, pe durata transmisiei meciului de Liga Campionilor dintre Unirea Urziceni si FC Sevilla, comentatorii TVR au mentionat prezenta pe stadion a candidatului PSD la presedintie, Mircea Geoana, si a consilierului acestuia, Cosmin Gusa.

Desi acest fapt nu constituie o incalcare a legislatiei electorale, ziua respectiva nefiind cuprinsa in perioada electorala legala, consideram ca mentionarea numelui unuia dintre candidati intr-un asemenea context risca sa il defavorizeze pe celalalt candidat si sa alimenteze suspiciunile de partizanat politic al TVR in favoarea unuia dintre candidati. Suspiciunile sunt intarite si de informatiile aparute in presa privind existenta unor presiuni editoriale exercitate asupra celor doi comentatori din partea unor persoane aflate in functii de conducere in cadrul televiziunii publice, pentru mentionarea lui Mircea Geoana (vezi “Geoana cu talpa pe TVR”, 26.11.2009 – www.tolo.ro).

De aceea ActiveWatch solicita Consiliului National al Audiovizualului ca in calitatea sa de garant al interesului public in audiovizual sa investigheze daca articolul 6 din legea audiovizualului a fost incalcat in acest caz: Art. 6

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicarii audiovizuale este interzisa.

(2) Independenta editoriala a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscuta si garantata de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinte de orice fel in continutul, forma sau modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice, romane ori straine.

(…).

De asemenea, solicitam CNA sa analizeze daca difuzarea insistenta si fara verificare a imaginilor in care Traian Basescu pare sa loveasca un copil a constituit sau nu o incalcare a legislatiei audiovizuale in vigoare.

In seara zilei de 26 noiembrie, ziarul Gardianul a publicat imaginile in care Traian Basescu pare a lovi un copil. Aceasta informatie este cu siguranta justificata din punct de vedere editorial, fiind un subiect de interes public major. Insa Gardianul a publicat imaginile fara a cere opinia celui implicat si fara a verifica autenticitatea materialului. Aceste imagini au fost preluate, tot fara a li se verifica autenticitatea, si de catre Realitatea TV si Antena 3.

Insistenta cu care difuzarea acelei inregistrari a fost repetata poate fi interpretata ca o tentativa de manipulare electorala in defavoarea unuia dintre candidati.

Cerem CNA sa analizeze daca acest comportament editorial al celor doi radiodifuzori incalca legislatia audiovizuala, in special art. 42 alin. 2 (In cazul in care in emisiunile audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars) si Titlul IV “Asigurarea informarii corecte si a pluralismului” din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

In plus, semnalam faptul ca in talk-show-uri par a fi invitati reprezentanti ai actorilor politici intr-un mod dezechilibrat: 1 invitat PSD, 1 invitat PNL si 1 invitat PD-L. Va rugam sa analizati daca acesta observatie este corecta si daca o asemenea reprezentare in dezbateri asigura principiul egalitatii de sanse a celor doi candidati.

Speram ca CNA va face toate eforturile necesare pentru a se asigura ca atat televiziunea publica cat si televiziunile private fac un demers de informare corecta a publicului in campania electorala.

Va multumim.

Departamentul FreeEx

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei