Cel putin 88 de jurnalisti au fost ucisi pana acum in 2009, in timp ce sute de angajati ai institutiilor de media din intreaga lume au fost arestati, informeaza The Guardian, care citeaza cel mai recent raport al Asociatiei Mondiale a Ziarelor (WAN-IFRA).

Mai mult, potrivit raportului citat, peste 750 de jurnalisti au fost ucisi in ultimul deceniu, la nivel mondial.

Circa 30 de jurnalisti si-au pierdut viata saptamana trecuta, in urma masacrului din Filipine (soldat in total cu 57 de victime), acesta fiind cel mai sangeros atac impotriva reprezentantilor media din istorie. Astfel, numarul ziaristilor asasinati in aceasta zona se ridica in acest an la 35, iar Filipine a devenit, in opinia WAN-IFRA, cea mai periculoasa tara din lume pentru jurnalisti.

Mai departe, lista jurnalistilor ucisi in 2009 arata astfel: opt ziaristi au fost omorati in Pakistan, sapte in Mexic, sase in Somalia si cinci in Rusia.

Raportul mai mentioneaza ca sute de angajati din domeniul media au fost arestati in acest an, in timp ce isi exercitau meseria, multora fara sa li se aduca acuze oficiale, 170 dintre ei fiind inca in inchisoare.

Arestarea jurnalistilor din China, cenzura generalizata din Myanmar, ostilitatea guvernelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord fata de jurnalistii disidenti, precum si agresiunile impotriva ziaristilor care investigheaza mari cazuri de coruptie sau de crima organizata in America Latina sunt printre problemele majore citate in raport, cu care se confrunta jurnalistii din aceste regiuni ale lumii.