Antena 3 si Realitatea TV au organizat, duminica seara, dezbateri pe tema alegerilor prezidentiale. Daca la Realitatea TV printre invitati se numarau diversi comentatori si analisti, la Antena 3, in "studioul electoral", invitati erau Cristian Parvulescu (seful Asociatiei Pro Democratia, ONG angajat in monitorizarea respectarii legii in alegeri), Corneliu Vadim Tudor, Victor Ciorbea si Petre Roman. CNA: Antena 3 se afla in contradictie flagranta cu prevederile legislatiei privind alegerea presedintelui Romaniei, in pofida avertismentelor CNA. ActiveWatch-AMP: Antena 3 "sfideaza legea, nu prea le mai pasa".

Intre altele, atat o parte dintre invitati, cat si oameni din public la emisiunea de pe Antena 3 si-au exprimat in mod repetat dorinta de "schimbare". Iar Corneliu Vadim Tudor a mentionat ca la ultima dezbatere Geoana-Basescu "in spatele lui Mircea Geoana am vazut personalitati autentice" din cultura si sport, in timp ce in spatele celuilalt candidat a vazut unii "oameni remarcabili" dar care "nu au avut solutii".

CNA a atras, vineri, atentia ca de la finalul campaniei - sambata, ora 7.00 - "nu mai este permisa prezentarea de dezbateri, mesaje si comentarii cu continut electoral, spoturi sau alte forme de promovare electorala"

UPDATERasvan Popescu, presedintele CNA, pentru HotNews.ro: "Invitarea oamenilor politici, care au facut declaratii cu caracter electoral, va fi dezbatuta in prima sedinta. In cazul in care ceea ce mi s-a spus, ca Antena 3 a difuzat rezultatele exit-pollurilor, s-a petrecut, si acest lucru va fi dezbatut. Pe OTV sunt date acum rezultatele. Difuzarea pe OTV a rezultatelor electorale la aceasta ora contravine Legii privind organizarea alegerilor - cu siguranta acest lucru va fi sanctionat".

UPDATE 2CNA a primit, in prima ora a emisiunii de la Antena 3, circa 50 de sesizari telefonice si o sesizare din partea ActiveWatch-AMP. Aceasta din urma noteaza patru abateri: invitarea unor actori politici care au comentat mesajele si campaniile candidatilor; moderatorul a permis mesaje de discreditare a candidatului Basescu; folosirea unor mijloace alternative pentru a comunica rezultate de tip exit poll; subiectele de campanie comentate de politicienii invitati au fost vehiculate in formule de atac la adresa candidatului Basescu.

Potrivit lui Ionut Codreanu, coordonator ActiveWatch-Agentia de Montorizare a Presei, Antena 3, prin emisiunea de duminica seara, "sfideaza legea. Nu prea le mai pasa. Discursul merge in dimensiunea semanticii, s-a operat mult cu sintagme care s-au tot folosit in campania aceasta. Avem politicieni care nu o data si-au afirmat pozitia fata de unul dintre candidati, deci legea electorala e calcata in picioare la Antena 3. La Realitatea TV e mai cuminte situatia, dar se opereaza si acolo cu subtilitati. Am trimis deja, numai astazi, trei sesizari la CNA - in privinta Antenei 1, Antenei 3 si Vox News si asteptam sa se termine aceasta dezbatere extraordinara de la Antena 3 sa mai trimitem o sesizare".

  • Mircea Toma, presedinte ActiveWatch-AMP: "Este o incalcare a legii electorale. Mesajele electorale sunt prezente, chiar daca nu sunt pronuntate neaparat nume de candidati sau partide. Si la B1 TV se comit, in oglinda, incalcari similare, in cursul unor dezbateri".

CNA - comunicat remis presei duminica seara:

Consiliul National al Audiovizualului atrage atentia asupra faptului ca postul de televiziune Antena 3 se afla in contradictie flagranta cu prevederile legislatiei privind alegerea presedintelui Romaniei.

In ziua scrutinului, 6 decembrie, incepand cu ora 18.30, Antena 3 a difuzat o emisiune speciala, intitulata „Studio Electoral Antena 3”, incalcand art.7 si 8 din Decizia nr.853/2009 a CNA, potrivit careia cu 24 de ore inainte de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricaror sondaje de opinie precum si orice mesaje si comentarii cu continut electoral, a emisiunilor si spoturilor electorale, precum si invitarea sau prezentarea in programe a candidatilor si a reprezentantilor acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati.

Aceste incalcari sunt cu atat mai grave cu cat chiar astazi, CNA a avertizat atat in scris, cat si prin reprezentantul postului Antena 3 la CNA, ca pana la ora inchiderii urnelor este interzis sa transmita comentarii cu continut electoral, sa invite in cadrul programelor reprezentanti ai partidelor politice sau care sustin candidatii ori sa publice inaintea orei 21.00 rezultate ale exit-poll-urilor.