S-a tot discutat despre modul in care televiziunile romanesti au tratat campania electorala pentru prezidentiale. S-a discutat inclusiv la dezbaterea finala a campaniei organizate de Fundatia Konrad Adenaur, CJI si Hotnews.ro, Media in campania electorala 2009. Intr-o oarecare masura, imi pare rau ca n-am putut sa enunt eu aceasta idee, eram cit p-aci. Insa a enuntat-o altcineva, in vorbe, e drept, altele. Televiziunile romanesti de stiri, in media-planuri, sint prezentate drept quality, un mod de a minti frumos advertiserul. De fapt, daca e sa facem niste comparatii, s-au transformat, in ultimii vreo doi ani, in niste tabloide jenante.

Politica de tabloid

Sa luam, de exemplu, “Acces direct”, o emisiune de la Antena 1, cu si despre vedete de duzina, unde se string adevarati comentatori pasionati de domeniu, de la asa-zisi artisti, de fapt maestri ai penibilului, pina la jurnalisti de la Click, Libertatea si alte tabloide. Toti, adevarati experti in domenii precum “Fernando de la Caransebes” si actrite porno care se lauda ca au ajuns in pat cu Adrian Mutu. Cum se desfasoara o astfel de emisiune? Ei bine, moderatorul intreaba ceva de genul: “Te-ai culcat cu Mutu?”, iar raspunsul, desigur, este “Da”. Urmeaza mimarea verificarii informatiei: “V-a vazut cineva plecind impreuna? Ai dovezi?” si raspunsul, obligatoriu “Da”. Dupa care se trece la alte intrebari, oarecum pe acelasi tipar.

Acum, sa luam exemplul “Sinteza Zilei”, de la Antena 3. Cozmin Gusa, acest guru neinteles al politicii romanesti, este chemat de Mihai Gidea in emisiune. L-am vazut de vreo citeva ori si am ajuns sa ma intreb ce cauta acolo. Gusa este un personaj teribil, de-a dreptul amuzant prin penibil, o parodie ieftina care, atunci cind iti stirneste amuzamentul, iti imprima un ris isteric, mai degraba de nervi. Spune tot soiul de platitudini, vine cu teorii ale conspiratiei absolut stupide. “Domnul Basescu este nebun, domnule Gidea”, zice – n-a zis, dar cam asta e ideea – Gusa. “Sa nu spunem lucruri mari, domnule Gusa. Aveti dovezi ca domnul Basescu e nebun?”, intreaba moderatorul. La care, invariabil, Gusa raspunde: “Bineinteles ca am”. Continuarea e aceeasi ca la Acces Direct. Se trece la alte intrebari.

Intrebarea “Aveti dovezi?”

Mimarea actului jurnalistic, precum acceptarea unor acuze triste si, de multe ori, nefondate, prin aruncarea in scirba a intrebarii “Aveti dovezi?”, parca convins ca orice prostie spusa este un adevar, iar verificarea ar fi inutila, este unul dintre aspectele cele mai grave ale deprofesionalizarii. Moderatorul mimeaza ca verifica o acuza printr-o intrebare care pare inutila pe linga adevarurile fundamentale expuse de invitat. N-am auzit insa niciodata o intrebare de genul “Care sint dovezile?”, poate si din cauza ca, astfel,l-ar fi pus pe invitat in ipostaza jenanta de a nu sti pe ce isi bazeaza acuzatiile.

Cine a urmarit Realitatea TV si Antena 3 in zilele alegerilor, atit in primul, cit si in al doilea tur, probabil ca, daca ar incerca sa-si aduca aminte de doua stiri difuzate de-a lungul zilei, nu va reusi. A predominat un singur subiect, in speta fraudarea – in primul tur – sau sectiile speciale – in al doilea tur -, declinat in stiri, interventii telefonice si dezbateri in studio. Or, ma intreb, s-au terminat stirile in Romania? Chiar sintem o tara in care nu se mai intimpla nimic?

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul Subiectiv.