Acum ca s-au mai relaxat lucrurile si s-a terminat campania electorala si agitatiile de dupa, imi pot permite sa abordez subiectul publicarii sondajelor pe un site de Internet in ziua votului, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui.

Dupa cum o parte din voi banuiesc acest lucru este interzis prin legislatia in vigoare. Dupa alegerile din 2008 s-a amintit aceiasi chestiune, atunci insa concluzionindu-se ca exista o incalcare a legii, dar nu exista o sanctiune.

Cei de la Realitatea m-au intrebat zilele trecute daca mai e asa.

Asa am remarcat ca Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei (legea 370/2004) a fost modificata substantial prin (cum se poate altfel?) Ordonanta de Urgenta 95/2009 (Ordonanta de urgenta nr. 95/2009 din 02/09/2009 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 608 din 03/09/2009 - care probabil va fi si ea modificata prin adoptarea de Parlament.)

Deci noua lege (vezi aici forma consolidata ce a fost in vigoare la data acestor alegeri prezidentiale) face o contraventie (de la 4.500 la 10.000 de lei) incalcarea noului art. 19 alin. 5, care spune: “in ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii”.

Spre deosebire de problemele din trecut, acum legea face si o distinctie intre cine poate sa aplice aceasta contraventie - CNA, daca este vorba de radiodifuzori, si imputernicitii presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, in celelalte cazuri, deci si prezentarea sondajelor pe Internet.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.