Romania libera, singurul cotidian central care isi pastreaza si acum brandul folosit inainte de revolutie, apare miercuri si joi insotit de editiile din 23, respectiv 24 decembrie 1989. Redactorul-sef al publicatiei, Dan Turturica, a spus pentru HotNews.ro ca fiecare dintre cele doua editii va aparea in circa 100.000 de exemplare si ca acestea au fost refacute, la calitatea initiala, cu un efort "enorm", deoarece ziarele din arhiva nu sunt intr-o stare buna.

In primavara acestui an, Mario Garcia, expertul international la care Romania libera a apelat pentru a reface design-ul ziarului, spunea despre aceasta publicatie ca este reprezentativa pentru "categoria ziarelor de moda veche. Arata ca in 1990". Romania libera aminteste, prin numerele reeditate, cum arata in decembrie 1989. Reprezinta initiativa de acum o ultima privire spre trecut, inaintea relansarii anuntate pentru martie 2010? "In niciun caz. Nu dorim sa fracturam destinul Romaniei libere", spune Dan Turturica.

Primele pagini ale editiilor reeditate contin comunicatele Frontului Salvarii Nationale, articole de opinie revolutionare, trimiteri la reportajele din interiorul ziarului, versuri si o nota in care se arata ca "toti aceia care lucram la ziarul Romania libera, ziaristii de la acest cotidian, facem cunoscut intregii tari ca am fost siliti vreme indelungata sa scriem impotriva propriei noastre vointe, impotriva propriei noastre constiinte, impotriva convingerilor noastre si a eticii profesionale (...) Cu ochii plecati in fata natiunii romane ne cerem scuze (...)".

Dan Turturica:

  • Romania libera renascuta reflecta fidel in primul rand emotia si revolta acelor zile. Reporterii si editorii ziarului, cei care mai ramasesera pentru ca unii au disparut in cursul zilei de 22, erau le fel de coplesiti de magnitudinea schimbarii ca fiecare dintre noi. Acest lucru se simte in primul si in primul rind atunci cind parcurgi Romania libera a acelor zile. Evident, azi o stim foarte bine, realitatea Revolutiei a fost mult mai complexa decit ce se putea vedea pe strazi. Diversiunea, confiscarea Revolutiei, tot lantul de complicitati care au dus la crime, asigurind supravietuirea oligarhiei comuniste au inceput sa fie intelese si relatate un pic mai tirziu. Insa, in mod cert, Romania libera a fost primul ziar care a facut-o, iar incisivitatea cu care a forat dincolo de aparentele trandafirii i-a adus nu numai un prestigiu imens, dar si un tiraj zilnic care astazi pare de domeniul fantasticului - 1,6 milioane de exemplare.

Potrivit lui Turturica, faptul ca Romania libera este singurul brand de ziar central care a parcurs perioada comunista si care mai exista astazi "conteaza enorm. In 1990 a contat ca Romania libera a ramas chiar si in timpul comunismului un ziar mai aproape de oameni decat fusese, de exemplu, Scanteia. Iar astazi conteaza ca in 1990 ziarul a militat pentru principiile si valorile corecte, pe care relativ putini oameni le intelegeau la acea vreme."

El spune ca proiectul reeditarii ziarelor din 23-24 decembrie 1089 "reprezinta in primul rand un gest de multumire pe care Romania libera il face fata de cei care au contribuit la renasterea ziarului, in decembrie 1989, dar si fata de cititorii care sunt si astazi alaturi de noi. Ne dorim ca aceste editii istorice sa fie citite si de tineri, pentru a intelege mai bine atmosfera acelor zile dar si uriasul drum parcurs de aceasta tara in ultimii 20 de ani".

Dan Turturica, despre proiectul de relansare a ziarului Romania libera

Rep.: Romania libera se pregateste pentru relansarea din martie 2010. Este initiativa din preajma Craciunului ultima privire spre trecut?

Dan Turturica: In nici un caz. Pentru un ziar de calitate trecutul este la fel de important ca prezentul si viitorul. Traim intr-un spatiu continuu si nu dorim sa fracturam destinul Romaniei libere. Ziarul va privi spre viitor, va trai in prezent, dar nu va abandona nici una dintre valorile fundamentale care l-au consacrat.

Rep: Cat de mult se va regasi identitatea de acum a RL in conceptul viitorului ziar?

D.T.: Identitatea se regaseste in primul rind in continut. Vom continua sa punem accent pe domeniile de forta ale ziarului, centrul de greutate se va pastra in tot ceea ce defineste un ziar serios, de calitate, constient de misiunea sa sociala, dar vom adauga si foarte multe teme si genuri pe care Romania libera le-a neglijat de-a lungul timpului si pentru care multi cititori au ales sa cumpere alte ziare. Romania libera va fi un ziar mult mai complet, nu prin inlocuire, ci prin adaugare.

Rep.: Ce fel de masuri va lua RL la nivel editorial pentru a sustine prin continut relansarea?

D.T.: Continutul va suferi schimbari importante, iar parte din acest proces este legat de integrarea celor doua editii: print si on-line. Asta inseamna schimbari majore in selectia subiectelor, in modul de abordare, dar si in calitatea scriiturii si a fotografiilor. Pentru a ajunge unde ne dorim vom investi consistent in formarea profesionala a jurnalistilor. Noul site al Romaniei libere va fi cel mai modern si mai inovativ site de presa din media romaneasca.

Rep.: Romania Libera a optat pentru unele masuri de reducere a costurilor in cursul anului, dar a decis si sa pregateasca relansarea de anul viitor. Ce efort financiar presupune aceasta relansare si din ce resurse va fi acoperit?

D.T.: Nu tine de competenta mea sa dau aceste cifre. Pot spune ca efortul financiar reprezinta o investitie a actionarilor, care nu este deloc una neglijabila, mai ales ca vine intr-un moment in care investitiile in presa au devenit o raritate.

Rep.: Are ziarul in vedere noi masuri de reducere a costurilor in perioada imediat urmatoare?

D.T.: Daca vor exista, vor fi doar reorientari de costuri in scopul cresterii resurselor necesare relansarii.