Societatea Romana de Televiziune (SRTv) solicita Guvernului o suma de circa 185 de milioane de lei de la bugetul de stat, pentru a-si desfasura activitatea in 2010, in timp ce Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) cere circa 191,5 milioane de lei pentru anul viitor, potrivit Mediafax.

TVR

Potrivit proiectului de buget al TVR pe 2010, postat pe site-ul Ministerului de Finante, SRTv cere Executivului un buget pe anul viitor de 185.070.000 de lei, in crestere cu 25 de milioane de lei fata de anul in curs, cand institutia a beneficiat de la bugetul de stat de o suma de 160.070.000 de lei.

Suma pe care TVR o solicita de la bugetul de stat reprezinta 28% din sursele de finantare ale TVR, in timp ce restul de 72% va reprezenta finantarea din propriile venituri, respectiv din: sumele incasate din realizarea obiectului de activitate, taxa TV, sume incasate din publicitate etc.

Din portofoliul Televiziunii Publice fac parte in prezent posturile TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR International, TVR Info si TVR HD (in regim experimental), dar si cinci studiouri teritoriale - TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Craiova, TVR Targu-Mures - si portalul www.tvr.ro.

Radioul Public

De cealalta parte, Radioul Public are nevoie, in 2010, de un buget de 191.574.000 de lei pentru a-si desfasura activitatea, potrivit proiectului de buget al SRR, postat pe site-ul Ministerului de Finante. Suma solicitata Executivului de Radio Romania este cu 14,4 milioane de lei mai mare decat bugetul SRR pe anul in curs, care este de 177.174.000 de lei.

Banii pe care SRR ii solicita de la bugetul de stat reprezinta 47,33% din bugetul Radioului Public, restul de 52,67% reprezentand veniturile proprii ale institutiei. Potrivit legii 41 din 1994, veniturile proprii ale SRR provin din: taxa radio, sume incasate din publicitate etc.

Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) detine in prezent posturile Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio Bucuresti si peste 10 statii regionale. Acestora li se adauga postul online pentru copii Kids Radio si agentia de presa Rador.

Consiliul National al Audiovizualului

Si CNA solicita pentru anul 2010 un buget de 9,34 de milioane de lei dintre care 350 mii lei, pentru capitolul cheltuieli de capital. Din aceasta valoare 282 mii lei sunt preconizati a fi cheltuiti pentru programul "Intarirea capacitatii de monitorizare".