O suta douazeci si unu de ziaristi au fost ucisi in 25 de tari in 2009, "un numar record", in crestere cu 33% fata de 2008, potrivit statisticilor publicate, marti, de organizatia neguvernamentala Presse Embleme Campagne (PEC), cu sediul la Geneva, informeaza AFP. Anul "2009 a fost un an negru pentru mass-media din intreaga lume", a subliniat secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

Zece jurnalisti, in medie, pe luna, au fost ucisi, in 2009, de catre grupurile armate, retele criminale, precum si in atacuri teroriste", a adaugat el. "Multi alti jurnalisti au fost rapiti sau constransi la tacere ori la exil", a spus el.

Bilantul a crescut dupa "cel mai mare masacru din istorie comis intr-o singura zi impotriva jurnalistilor", estimeaza ONG-ul: 31 dintre ei au fost executati la 23 noiembrie intr-un masacru care a vizat un candidat in alegerile locale din provincia Mindanao, din sudul Filipinelor.

Aceasta tara, cea mai periculoasa in 2009 cu 38 de ziaristi ucisi, cumuleaza alaturi de alte cinci, Mexic, Somalia, Pakistan, Rusia si Irak, doua treimi dintre decesele reporterilor.

PEC, care militeaza pentru o conventie internationala specifica de protectie a jurnalistilor din zonele de conflict, cuprinde 35 de asociatii si sindicate din 100 de tari.