Prioritatile CNA pentru 2010 includ noi reglementari si monitorizari mai stricte pe publicitate in audiovizual, primele licente digitale terestre si extinderea programului de monitorizare a greselilor gramaticale la limbile minoritatilor nationale, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro Rasvan Popescu, presedintele forului. De 'radarul' CNA nu vor scapa nici cablistii care se aventureaza sa difuzeze programe pentru care nu detin drepturi, sub spectrul crizei economice.

1. Potrivit presedintelui CNA, in cateva luni, forul va putea demara acordarea de licente digitale terestre pentru primele doua multiplexuri. Deocamdata, este asteptata o Hotarire de Guvern care sa stabileasca tipul procedurii de selectie pentru acordarea licentelor de operare a multiplexelor digitale terestre, a conditiilor si cuantumului taxei de licenta.

2. Consiliul va trece la modificarea Codului audiovizual pentru alinierea lui la noua Lege a audiovizualului adoptata anul trecut. Principalele modificari vor fi aduse, in special, normelor privind publicitatea, a spus Popescu.

3. CNA va continua programul de aparare a limbii romane in audiovizual, pe care vrea sa-l extinda si la limbile minoritatilor nationale. Anul acesta va incepe monitorizarea greselilor de limba maghiara, in colaborare cu Universitatile Sapientia si Babes Bolyai din Cluj-Napoca.

4. Tot in 2010, forul de reglementare in audiovizual va demara procedurile pentru desemnarea companiei care va masura audientele TV in perioada 2012-1016, castigatorul urmand sa fie anuntat la inceputul anului 2011.

5. La capitolul monitorizari, CNA si-a propus sa supravegheze, cel putin o saptamana dintr-o luna, respectarea timpilor legali de difuzare a publicitatii.

"Vom fi mult mai stricti in 2010", a tinut sa precizeze presedintele forului.

6. Combaterea pirateriei in cadrul societatilor de cablu se afla, de asemenea, pe lista de prioritati a CNA. Potrivit lui Popescu, in 2010 institutia isi va intensifica controalele, avand in vedere ca, pe fondul crizei, multe societati de cablu, in special din provincie, difuzeaza programe fara sa plateasca pentru ele.

De altfel, pentru astfel de abateri, CNA a ridicat, anul trecut, amenda minima la 10.000 de lei, fata de 5000 de lei cat era initial.

"Nu mai e o amenda mica pentru o societatea care ar putea avea 500 de abonati", a punctat Popescu.

7. Lista cu prioritati a CNA include si organizarea unui concurs pentru alocarea de noi frecvente radio.

"Am facut demersuri la ANCOM sa identifice frecvente disponibile pe care sa le aloce CNA", a explicat Popescu.

8. In privinta relatiilor externe, CNA vizeaza o serie de protocoale de colaborare cu institutii omoloage din Europa Centrala si de Est. In prezent, institutia are un protocol bilateral cu forul omolog din Serbia, care prevede, printre altele, acordarea de noi licente pentru comunitatile sarbe din Romania, precum si celor romanesti din Serbia.