"SOV are un mandat. Are mandatul - un mandat extern - de a incerca sa "democratizeze" piata media din Romania si acum, brusc, piata media din Moldova. Pentru ca nu are nici o explicatie economica investitia majora pe care o va face la Chisinau, alta decat a incerca sa-si obtina un soi de imunitate sau bunavointa de undeva de afara, de la americani, de la europeni, investind in media", afirma Catalin Tolontan la Discutia de Luni, o emisiune despre presa si viitorul ei difuzata de HotNews.ro si RFI, realizata de Dan Tapalaga.

Descarca emisiunea Discutia de luni in format MP3

Cele mai interesante declaratii facute de Catalin Tolontan la Discutia de Luni

  • Catalin Tolontan, redactor sef Gazeta Sporturilor: Cred ca produsele jurnalistice de calitate, declinabile pe TV, pe telefonia mobila, pe ziare, pe radiouri, vor fi produse care vor fi audiate de oameni.
  • Cristian Pantazi, redactor sef HotNews.ro: Este moartea unui fel de a face presa scrisa si de a intelege aceasta meserie. In nici un fel nu cred in moartea literei. 

  • CT: Publicul este ipocrit. Politicienii sunt insolenti. Marea problema a campaniei este la televiziuni. Marea problema a campaniei electorale nu a fost nici pe site-uri, nici pe blog-uri si nici pe ziare. Televiziunile au fost extrem de partinitoare si ele au enervat publicului, cu suculenta cotizatie a lui Traian Basescu.
  • CT: Dan Voiculescu este cu totul alt personaj in afacerile sale de media fata de personajul pe care-l vedem cu totii, si nu ne place multora dintre noi, inclusiv mie, in zona politica sau publica. In afacerile de media este un caine eficient, in sensul in care nu te lasa sa pierzi. Sau te obliga sa faci toate eforturile pentru a nu pierde bani. Nu-mi imaginez ca Antena 3 va avea o problema cata vreme a produs peste 2 milioane de euro profit in 2008 si peste 1 milion de euro profit in 2009 ceea ce este o performanta extraordinara. 
  • Face mai putin profit decat s-a obisnuit. Numai ca trebuie sa se obisnuiasca si patronii din Romania, si nu numai Dan Voiculescu, in fata acestei crize, cu ideea ca marginile de profit foarte mari de dinainte de criza nu mai exista. Antena 1 o sa faca probabil profit de pana in 5 milioane de euro pe an. Nu vor mai exista in media in anii urmatori margini atat de mari. 
  • CP: Realitatea Catavencu a facut investitii fara cap, parca erau facute de un colectionar de fluturi, un om care incerca sa aduca in insectarul sau voci din toate zonele posibile, cu orice pret, fara ca la sfarsitul unei perioade date sa se faca un decont.

  • CT: Stiti ce teorie am eu in legatura cu Sorin Ovidiu Vantu? Desi fug de teoria conspiratiei, acum intru in ea. Si spun asa: dupa parearea mea, SOV are un mandat. Are mandatul - un mandat extern - de a incerca sa "democratizeze" piata media din Romania si acum, brusc, piata media din Moldova. Pentru ca nu are nici o explicatie economica investitia majora pe care o va face la Chisinau, alta decat a incerca sa-si obtina un soi de imunitate sau bunavointa de undeva de afara, de la americani, de la europeni, investind in media si colectionand acele voci diverse si valoroase. 
  • CT: Am informatii ca Sorin Ovidiu Vantu are mandat extern, dinspre Vest, pentru a face ceea ce intr-un fel a facut Ringier in Romania si CME prin Adrian Sarbu la jumatatea si apoi pe finaul anilor '90. Adica vine Joe Biden in Romania si vorbeste despre podul romanesc spre Moldova si la o luna de zile Sorin Ovidiu Vantu isi anunta investitia la Chisinau care nu are nici un fel de logica din perspectiva business-ului. Sigur ca are un pret acest mandat, cand bagi zeci de milioane si raportezi ca ai facut democratizarea media, spun ce stiu si ce cred punand informatii cap la cap. Asa se explica ca presedintele Basescu si SOV au avut un joc mai degraba de-a soarecele si pisica, in nici un caz un joc transat de unul din personaje. 

NOTA: Discutia de Luni poate fi ascultata si la RFI, incepand cu orele 19.00, pe urmatoarele frecvente: Bucuresti – 93,5 FM, Iasi – 97,9 FM, Craiova – 94 FM, Cluj – 91,7 FM