Agentia Nationala de Integritate (ANI) a hotarat sa-l dea in judecata pe jurnalistul George Lacatus, in urma unui articol publicat de acesta, marti, in cotidianul 'Romania libera', care ar fi adus institutiei "un serios prejudiciu de imagine", informeaza agentia intr-un comunicat.

"Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor art. 998 si 999, Cod Civil, a decis actionarea in judecata pentru angajarea raspunderii civile delictuale a domnului George Lacatus, semnatarul materialului jurnalistic intitulat „Declaratii de avere arhivate de ANI cu 3 milioane de euro”, publicat de catre cotidianul „Romania Libera”, in editia print de astazi, 12.01.2009, care prezinta fapte nereale cu un vadit caracter tendentios si care au adus institutiei un serios prejudiciu de imagine", arata ANI in comunicatul citat.

Agentia precizeaza ca "decizia a survenit ca urmare a faptului ca demersul deontologic al domnului George Lacatus se concretizeaza intr-o campanie de denigrare atat asupra persoanelor care reprezinta institutia, cat si asupra institutiei in sine".

Cotidianul Romania libera scrie in editia de marti ca ANI a cumparat de la o firma servicii de clasare electronica a documentelor in urma unei licitatii dubioase: "Agentia Nationala de Integritate a cumparat de la o firma privata servicii de arhivare electronica a documentelor care vor costa peste 3 milioane de euro. Contractul a fost castigat in octombrie 2009 de o firma despre care initial comisia de licitatie a afirmat ca nu respecta conditiile de participare. O parte din prevederile caietului de sarcini al licitatiei au fost secretizate. ANI va plati unei firme 3,3 milioane de euro, timp de patru ani, pentru arhivarea electronica a declaratiilor de avere ale demnitarilor si functionarilor publici din Romania. (...) Reprezentantii ANI sustin ca masura este o cerinta a Comisiei Europene. Cu toate acestea, modul de incredintare a contractului ridica serioase semne de intrebare", noteaza autorul articolului, George Lacatus.

ANI mentioneaza ca a dat curs solicitarilor formulate de jurnalistul George Lacatus, in baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, in doua randuri, pe 24 si 25 noiembrie 2009. In punctul de vedere transmis jurnalistului, ANI precizeaza ca "prin procedurile de licitatie deschisa pentru achizitia serviciilor de arhivare electronica si a celor asociate, Agentia Nationala a solicitat incheierea unui acord cadru pe 4 ani (...) cu o valoare raportata la necesitatea procesarii a peste 350.000 de declaratii de avere si declaratii de interese, anual", mentionand totodata, ca "aceste licitatii au avut ca obiect achizitia unui serviciu, nu a unui soft, serviciu integrat, complex, care sa includa mai multe activitati si elemente asociate, tinand cont de procesarea unui volum foarte mare de declaratii de avere si declaratii de interese".

ANI spune ca achizitia acestor servicii a avut la baza "necesitatile operative ale Agentiei", precum si recomandarile CE, care prevad expres implementarea unui asemenea sistem informatic. "Achizitia si intocmirea caietului de sarcini aferent procedurii a avut la baza consultanta si studiul de prefezabilitate efectuat de RA RASIROM", precizeaza institutia.