In 2009, an de criza, au fost lansate in Europa peste 245 de noi posturi TV, in timp ce aproximativ 220 de televiziuni si-au incetat emisia, noteaza Mediafax care citeaza un studiu al European Audiovisual Observatory, realizat cu ajutorul bazei de date Mavise, a Comisiei Europene. Cele mai multe dintre canalele nou lansate sunt de sport (38 de posturi), urmate de televiziunile pentru copii (17). La finele lui 2009, difuzau programe peste 7.200 de posturi TV europene.

Conform sursei citate, celor peste 245 de televiziuni nou lansate li se adauga noile posturi publice de televiziune prin retele digitale terestre, precum Ramasjang si DR K in Danemarca, dar si peste 150 de canale tematice prin cablu, satelit si IPTV, precum Investigation Discovery, dar si alte multe televiziuni locale, precum Weo in Franta si Dresden Eins in Germania.

Cat priveste numarul televiziunilor care si-au incetat emisia in 2009 - aproximativ 220 - acesta reflecta disparitia a peste 100 de posturi locale spaniole, urmate de inchiderea retelei TV Localia, controlata de grupul Prisa.

Concluziile cercetarii, pe scurt:

  • 24 de tari din Europa au facut tranzitia la televiziunea digitala terestra in 2009. Ea este complet implementata in sase tari - Germania, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda si Suedia, dar si in regiuni din Austria, Belgia (Regiunea Flamanda), Republica Ceha, Franta, Italia si Marea Britanie - si urmeaza sa se finalizeze, in 2010, in Austria, Malta, Spania si Slovenia. Totodata, a fost lansata in 2009 in Letonia, Polonia si Slovacia si trebuie sa se lanseze in 2010 si in Bulgaria, Irlanda si Romania.
  • La sfarsitul lui 2009, peste 730 de televiziuni europene difuzau programe in sistem digital terestru, dintre acestea peste 300 fiind posturi locale si regionale.
  • Odata cu dezvoltarea televiziunilor digitale terestre s-au dezvoltat si alte tipuri de platforme, in special serviciile Pay TV (cu plata) pentru posturile care emit digital terestru, serviciile de televiziune prin internet - IPTV si televiziunea prin mobil.
  • La sfarsitul lui 2009, difuzau programe un total de peste 7.200 de televiziuni europene (din cele 27 state ale Uniunii Europene si cele doua candidate, Croatia si Turcia). Dintre acestea, mai mult de jumatate sunt posturi TV regionale si locale, 43% - televiziuni nationale si 6% - canale internationale.
  • Impreuna cu posturile non-europene, numarul televiziunilor disponibile pe ecranele din casele europenilor depaseste 8.600.
  • Cele mai multe posturi TV europene, excluzandu-le pe cele locale si regionale, sunt inregistrate in Marea Britanie (1.033). Urmeaza in ordine: Italia (388), Franta (297), Germania (227) si Spania (195).
  • Posturile de cinema (si fictiune) si canalele sportive sunt doua dintre cele mai predominante genuri in audiovizualul european - 496 si, respectiv 419 posturi. Pe locurile urmatoare se situeaza televiziunile de divertisment (318) si canalele generaliste (281).