Bogdan Enoiu pentru HotNews.ro:
- In ianuarie 2010 nu este o mare diferenta fata de ceea ce se intampla in urma cu un an pe piata de publicitate. Acum clientii stiu la ce se se astepte, insa incertitudinea din punct de vedere al negocierii preturilor si al bugetelor nu este inca rezolvata.
- Cred ca piata va mai cobori in cel mai bun caz cu 10-15%, anul acesta
- La inceputul acestui an presiunea pe pret este inversa. Sunt oferte care mai de care mai atragatoare. Scaderea dramatica de anul trecut a venit din faptul ca in primul trimestru cheltuielile au fost foarte putine si in restul anului nu s-a mai putut recupera si am ajuns la o scadere a pietei de aproape 38%.
- Furnizorii de media au invatat lectia. Anul trecut i-a prins cu garda jos. Insa anul acesta este cu totul altceva - au venit ei in intampinarea noastra si a clientilor cu oferte foarte bune pentru perioada asta. Schimbarea se simte in toate mediile, dar cu precadere in TV.
- Interesul companiilor pentru publicitate in presa scrisa este egal cu interesul cititorilor. Cat de mic este interesul cititorilor, la fel de mic este si interesul agentiilor. Tendinta simtita inca de anul trecut in privinta investitiilor in print se va accentua.
- Daca mediul online se va mentine la nivelul din 2009 va fi o performanta buna
- La McCann, in 2010 vom incerca sa ne mentinem cota de profit la nivelul lui 2009 si daca este posibil sa o marim cu 5%
- Derulam in continuare campanii pentru Vodafone pana la sfarsitul lunii martie. Vom fi intotdeauna pregatiti - ca sa spun asa asteptam la colt oportunitatea sa redevenim partenerii si pe media ai Vodafone. Vom fi extrem de proactivi
- Despre influenta iesirii Vodafone din portofoliul McCann asupra planurilor sale de exit: Este posibil ca eu sa iau mai putini bani, dar asta nu mai conteaza. In the grand scheme of things, se va completa din alta parte.Bogdan Enoiu apreciaza ca in 2010 piata va scadea in continuare cu 10-15% si ca "in cel mai bun caz, in ultimul trimestru este posibil sa avem semnale pozitive de la companii in ceea ce priveste bugetele lor".
Bogdan Enoiu este unul dintre pionierii pietei de publicitate din Romania si se afla de un deceniu si jumatate la conducerea McCann Erickson. De atunci, a fost participant si martor la evolutia dificila de la sfarsitul anilor '90 si inceputul anilor 2000, perioada de crestere constanta a industriei de publicitate ce a culminat in 2008, la efectele dramatice ale crizei economice in 2009, angajandu-se pe parcurs si in organizarea de evenimente, legate indeosebi de domeniul sportiv, precum BCR Open Romania sau Gala Hagi.
In 2009, McCann Erickson, unde actionar majoritar este grupul global de comunicare Interpublic, a trecut printr-o serie de schimbari, precum numirea unui director operational in persoana lui Sagit Tzur Lahav, pana atunci vicepresedinte marketing la Tnuva Romania. Tot anul trecut, in urma unei licitatii internationale, grupul Vodafone a decis ca reteaua OMD sa gestioneze la nivel global contul sau de media, evaluat la 800 milioane de lire sterline. In urma acestei decizii la nivel de grup, Vodafone Romania a anuntat luni, 25 ianuarie ca de la 1 februarie 2010 contul sau de media, unul dintre cele mai mari pe piata romaneasca si care este administrat de 12 ani de Universal McCann, va fi gestionat de OMD, compania urmand sa colaboreze in continuare cu McCann Erickson pentru serviciile de creatie publicitara.
Grupul McCann Worldroup Romania este format din agentia McCann Erickson, agentia de media Universal McCann, agentia de marketing experiential Momentum, agentia de relatii publice McCann PR si agentia de marketing interactiv MRM Worldwide Romania.
Credeti ca un tanar talentat dar "fara spate" si fara recomandari poate lucra in agentia dvs?
Ce calitati trebuie sa aiba o persoana pentru a lucra in departamentul dvs de creatie?
Privind in spate,in toti acesti ani de publicitate,exista ceva ce ati vrea sa schimbati in activitatea dvs?Sa faceti altfel?Aveti regrete?
Am interactionat cu dvs si McCann Erickson acum ceva ani buni si vroiam sa stiu daca mai sunteti la fel de direct .
Va doresc un an mult mai bun decat cel care a trecut.
Domnule Enoiu, puteti sa explicati de ce toata lumea zice ca piata de media a scazut cu 30-40% anul trecut, dar toate agentiile care s-au facut auzite, inclusiv toate agentiile mari, care pot sa incline balanta intr-o parte sau in alta la ora bilantului, spun ca au incheiat cu scaderi mai mici decat media pietei?
Care sunt motivele pentru care oamenii din publicitate si media, inclusiv dumneavoastra si altii din McCann, spun ca publicitatea va scadea si anul acesta, desi va cunoaste o imbunatatire in semestrul 2? Ce va face sa fie mai bine in a doua jumatate, cand vedem numai prognoze triste in economie?
In al doilea rand, lasand deoparte posibilele prietenii, ce credeti despre actuala putere politica si deciziile ei de la inceput de an? Ce fac ei acum e bine sau rau pentru companiile care baga bani grei in marketing?
Referitor la taxele anuntate, traversam o perioada atipica economic, cu propuneri de masuri atipice. Vom vedea la sfarsitul anului 2010 daca masurile luate au fost corecte sau nu.
pdap, cum stati cu planurile de exit? se schimba in vreun fel din cauza vodafone?
Nu.
Cum ati descrie cheltuielile publicitare pe cap de om in romania, comparativ cu alte piete din regiune si credeti ca se va schimba ceva in sensul asta in viitorul apropiat, anul asta/anul viitor? As fi de asemenea curios, vorbind in general despre piata nu despre ce se intampla la mccann erickson, cine spuneti dumneavoastra ca are cel mai greu cuvand in decizia finala anul asta - clientul, agentia sau furnizorul.
Iar la a doua intrebare - clientul.
Cum se relationeaza agentia pe care o conduceti la faptul ca nu mai e publicitate in ziare si ca ziarele urla in agonie sau se inchid?
ar fi interesant de stiut care au fost masurile efective aplicate de compania dumneavoastra pentru a face fata crizei in 2009 si planurile de baiate de a reveni in 2010 pe o nota mai pozitiva.
Si cheltuielile cu creatia au scazut, insa nu intr-un ritm atat de drastic ca cele de media.
Am un buget lunar de 500 de Euro si timp 2 ore pe zi.
Cu aceste resurse, care ar fi canalul media spre care sa ma intreb?
Cum sa investesc timpul meu si cei 500 de Euro pentru promovare pe care ii am?
Fiecare dintre noi are responsabilitati diferite. Si cred ca noi, ca McCann, ne-am facut treaba foarte bine din punct de vedere al cifrelor, iar treaba ei este mai degraba pe catalizarea energiilor si sinergiilor din grupul McCann.
De asemenea, as fi curios care este parerea dumneavoastra despre eficienta publicitatii in ziare cumparate pentru carti si cd-uri si dvd-uri, gandindu-ma aici in primul rand la grupul de presa care rupe tot pe vanzari si marketing de un an incoace.
Nu sunt prezicator in aceasta privinta.
La ultima intrebare: nu stiu cifrele de profit ale lor. Este o strategie care a functionat foarte mult si in Italia. Cu cat mai multe carti in casele romanilor, cu atat mai bine.
sunt un tanat regizor, eu zic talentat si apreciat, cu premii internationale in festivaluri de clasa A, selectat la Cannes ( Festivalul de Film). Ce pot sa fac sa am acces in publicitate ca regizor roman. Dupa cum stiu, si eu zic ca deja mi-am format o parere, ponderea in executiile de spoturi publicitare o au regizori straini ( 60-70% ), nu neaparat mai talentati, dar destul de scumpi. Nu credeti ca ar fi mai sanatos ( mai ales pe termen lung ) sa investiti ( chiar si doar incredere ) in noul val de regizori romani tineri? Sau macar in cei romani cu precadere? Cum putem, cei mai " nou" veniti sa intram in acest domeniu?
Sincer incerc de 2 ani si nu reusesc, am mai mult succes in Rep. Moldova si Slovenia decat in propia tara. De la casele de productie ni se spune ca Agentia decide, dar noi nu avem acces la Agentii. Deci?
poate e cam devreme, dar totusi intreb: cat de bun a fost businessul bcr open ultima editie? presupun ca nu v-ati facut planuri pentru urmatoarea editie...
As dori sa stiu cat de mult influenteaza Agentia decizia clientului (al carui cont il gestioneaza ) de a se parteneria la un eveniment si care credeti ca sunt must-urile unui proiect de acest fel.
Ce sfaturi aveti pentru organizatorii de eventuri pentru acest an si anii ce vin?
Va multumesc!
Cum credeti ca s-a reasezat piata evenimentelor dupa criza si care credeti ca va fi tendinta in anii urmatori?
In ce tip de evenimente vor investi companiile si cat de mult cantareste faptul ca un eveniment este local sau national ?
Multumesc.
Cat din succesul dv-tra se bazeaza pe intamplare si cat pe "mediul favorabil "de afaceri de la noi?
Mai sunt in Romania "modele" bune de urmat?
Apoi, de cate ori scriu la agentia dvs - nu imi raspunde nimeni . Ca amanunt, detin site-ul nr 1 intr-o categorie... si totusi sunt tratata cu aroganta la orice propunere de campanie online. Adica sunt ignorata. De ce?
Nu credeti ca este timpul pentru o schimbare de atitudine la adresa online-ului?
Multumesc
Rebate-ul este procentul din volumul total cheltuit de catre o agentie pe media respectiva care ii revine la sfarsitul anului si care poate varia in functie de medie si de volum. De ce se practica acest lucru? Pentru ca are business sense.