"Google nu omoara ziare. Ziarele proaste se omoara singure", spune Mario Garcia, renumit specialist american in concept de presa, care a regandit design-ul a sute de publicatii din intreaga lume si care, in prezent, lucreaza la "redesenarea" cotidianului Romania libera. Despre site-urile ziarelor romanesti, el spune ca arata adesea mult mai bine decat editia tiparita. Iar in privinta viitorului presei pe plan global, spune ca vede in iPad sau alte aparate de tip tablet "dezvoltarea tehnologica ce va permite companiilor media sa inceapa sa obtina venituri pentru informatie".

Mario Garcia a raspuns miercuri intrebarilor puse de cititorii HotNews.ro pe tema schimbarilor din presa sub influenta noilor tehnologii.

Mario Garcia in studioul HotNews.ro, despre efectul iPad asupra ziarelor

Mario Garcia in studioul HotNews.ro - ideile principale:

  • Despre cum s-a schimbat munca sa de "desenator" de ziare: Suntem mai ocupati mai mult ca niciodata. Acum am doua proiecte de ziare pe cale sa se nasca, deci intreaga idee ca ziarele tiparite mor este falsa.
  • Cred ca noile aparate precum tablet-ul iPad vor atrage mai multi oameni catre ziare. Nu are nicio relevanta daca acestea sunt citite pe hartie sau pe tablet.
  • Cred ca tablet-ul, mai ales iPad, este cel mai apropiat de modelul de business in care oamenii vor incepe sa plateasca pentru informatie, asa cum platesc deja pentru muzica.
  • Anul 2010 este anul lui "show me the money". Dar niciun ziar nu va putea cere bani pentru tot continutul sau, cred ca vor putea aplica plata pentru maxim 60% din continut - in unele cazuri 20%, in altele 30%.
  • Cred ca adaptarea continutului pentru tablet-ul de tip iPad, ca afacere in sine, va incepe sa infloreasca dupa ce iPad va fi disponibil pe piata americana, adica in martie. Oamenii vor trebui sa il atinga, sa-l simta. Dar deja publisherii arata un mare interes. Nu formeaza o coada lunga la usa noastra, dar incepe sa apara o coada mica.
  • La Romania libera, nu ne ocupam si de partea online, dar aceasta nu a fost alegerea noastra, ci a proprietarilor, care vor sa se concentreze mai intai indeosebi pe refacerea produsului tiparit, care este demodat. Ei doresc astfel sa declare, in fata cititorilor, legat de produsul tiparit: este un ziar care se va schimba dramatic in felul cum se prezinta in fata unei noi generatii de romani.
  • In general, eu as incepe cu online, dupa care as continua cu versiunea tiparita.
  • La Romania libera, trebuie sa va asteptati la o regandire completa a ziarului. Daca puneti ziarul actual pe masa, alaturi de viitorul ziar, vor fi doua lumi diferite. Nu este o schimbare cosmetica. Este regandit si intregul mod de prezentare a continutului. Incepand cu pagina unu a ziarului se va vedea ca exista viata pentru romani dincolo de politica.
  • Vorbind doar despre layout, Adevarul si Evenimentul Zilei sunt ziare care au un aspect ce sugereaza ca sunt ziare care incearca sa fie mai accesibile oamenilor, sa fie mai tineresti. In acest moment, Romania libera nu are cum sa concureze cu aceste ziare, publicatia arata ca in 1976, daca esti dragut. Daca nu esti dragut, ar putea fi din 1965. Dar curand, cand le veti pune alaturi, Romania libera va egala cele doua ziare in felul cum se prezinta.
  • Dintre ziarele care aratau rau pe piata romaneasca, multe au disparut, au murit intre ultima mea vizita aici si vizita actuala.

Mario Garcia in studioul HotNews.ro, despre proiectul Romania libera

"Daca stai in birou si te plangi ca ziarele vor muri, atunci ziarul tau sigur va muri", a spus marti Mario Garcia. Adept declarat al folosirii noilor tehnologii - inclusiv tablet-ul digital iPad - in "munca de ziar", Mario Garcia a sustinut marti o prezentare pe tema viitorului presei, gazduita de Centrul Cultural American.

Dupa ce, in primavara anului trecut, a luat parte la Conferinta Nationala a Presei din Romania, Mario Garcia a fost cooptat sa refaca design-ul si conceptul editorial al cotidianului Romania libera, ce urmeaza sa se relanseze luna viitoare.

  • Vezi blogul lui Mario Garcia aici
  • Citeste mai mult despre Mario Garcia aici

Mario Garcia a sustinut marti o prezentare la Centrul Cultural American, pe tema schimbarilor cauzate de noile tehnologii in presa. Mario Garcia in prezentarea de marti:

  • Tablet-ul prezinta o noua metoda de a transmite informatia catre utilizatori si probabil cea mai buna cale pentru editorii din intreaga lume sa gaseasca solutii pentru dilema "platii pentru continut"
  • Personal, cred ca tablet-ul va schimba felul cum ne facem munca de jurnalisti
  • Suntem in 2010. Fiecare editor trebuie sa-si puna problema care sunt prioritatile ziarelor, in conditiile in care ne apropiem de 2012, cand tinerii care vor implini 22 de ani nu isi vor aminti cum era viata fara Internet. Este totodata momentul in care trebuie sa ne pregatim sa impunem plata pentru informatia care acum este disponibila, in general, gratuit: si televiziunea, la inceput, a fost gratuita, dar acum oricine plateste pentru abonamentul la cablu.
  • Orice ziar din lume are un segment de continut - o rubrica, o pagina - pentru care oamenii ar fi dispusi sa plateasca
  • Daca isi insusesc abilitatile de a comunica informatia prin toate instrumentele posibile, nu doar "pe hartie" si daca isi adapteaza continutul la preferintele de consum ale utilizatorilor, ziarele vor supravietui. Dar daca stai in redactie si te plangi ca ziarele vor muri, atunci ziarul tau sigur va muri.
  • Intotdeauna va exista presa scrisa. Niciun mediu nu omoara un alt mediu.
  • In presa din Romania, "povestirea" evenimentelor reprezinta o problema. Unele ziare acorda prea mult interes subiectelor politice, chiar daca audientele nu sunt atat de mult atrase de politica. Ziarele din Romania trebuie, de asemenea, sa inteleaga mai bine ce si cum trebuie pus online, respectiv "pe hartie" si sa atinga "nivelul urmator" din punct de vedere tehnologic.