Mai multe organizatii media ( ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei; Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare; Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie; Centrul pentru Jurnalism Independent) condamna amendamentul propus pe 2 februarie de senatorul PD-L Iulian Urban la legea de functionare a ANI prin care li se cere jurnalistilor sa prezinte declaratii de interese catre o agentie guvernamentala.

Acestea spun ca au sustinut constant principiul ca jurnalistii ar trebui sa depuna declaratii de interese, insa ca parte a procesului de autoreglementare a presei si nu impus prin forta legii. O astfel de masura este abuziva prin faptul ca reglementeaza o activitate privata, ale carei venituri provin din surse private.

Prin legea de functionare a ANI legiuitorul si-a propus asigurarea „exercitarii functiilor si demnitatilor publice in conditii de impartialitate, integritate, trasparenta”(lg. 144/2007). Activitatea jurnalistica nu este nici o functie, nici o demnitate publica, cu exceptia serviciilor publice de radio si televiziune si a agentiei Agerpress.

In spiritul transparentei, dar si pentru recastigarea credibilitatii media, organizatiile semnatare au derulat in ultimii ani o serie de activitati menite tocmai sa creasca transparenta industriei media, cu o atentie speciala acordata surselor de finantare a media si actionariatului din industria de media. Mentionam in acest sens proiectul derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie in anul 2006 care a presupus crearea unei baze de date cu proprietarii de media si toate celelalte interese de afaceri ale acestora (www.mediaindex.ro), se mai arata in comunicatul remis redactiei.

Senatorul PDL Iulian Urban a depus, la Comisia juridica, un amendament la Legea de functionare a ANI conform caruia toti jurnalistii vor trebui sa depuna declaratii de interese. Urban considera ca demersul sau reprezinta asigurarea unei "transparentizari" a presei.

"Nu vad o explicatie pentru care jurnalistii, formatorii de opinie, cei care se manifesta in spatiul public nu ar fi dispusi, daca tot vorbim despre transparentizarea activitatii jurnalistice din Romania, sa depuna declaratii de interese. Nu se pune problema de declaratii de avere, caci sunt platiti din bani privati. (...) Declaratiile de interese, atat timp cat am avut o gramada de suspiciuni, mai ales in ultima perioada, in care campania electorala a scos la iveala tot felul de ciudatenii, tot felul de oameni care sunt in consilii de administratii, pe la firme, care au tot felul de interese, care sustin o grupare dintr-un partid impotriva alteia, care sustin un partid impotriva altuia. Haideti sa mergem toti cu o forma de transparenta, pentru ca o declaratie de interese nu face rau nimanui", a declarat, marti, Iulian Urban, citat de Mediafax.

Iulian Urban a precizat ca amendamentul se refera doar la jurnalisti, deoarece "nu toata lumea care scrie pe un blog intra in categoria jurnalistilor".

"Daca amendamentul va trece, s-ar putea sa asistam la o primenire a jurnalismului romanesc", a mai spus Urban.