Bogdan Naumovici a discutat online cu cititorii si a raspuns intrebarilor HotNews.ro pe tema evolutiilor din publicitatea romaneasca, pe fondul crizei economice. Vezi in continuarea articolului raspunsurile lui pentru cititorii HotNews.ro
Asculta interviul cu Bogdan Naumovici
- Bogdan Naumovici este Creative Director la 23 Communication Ideas, shop de idei din cadrul grupului de comunicare Leo Burnett. Potrivit informatiilor oficiale furnizate de grup, portofoliul actual de clienti al 23 Communication Ideas include: Altex, CANCAN, Ciao, Jurnalul National, MKB Romexterra, Prigat, Roua Muntilor, sport.ro, Spy, iar de anul trecut si Rosia Montana Gold Corporation.
Bogdan Naumovici in studioul HotNews.ro, despre atitudinea clientilor la inceput de 2010
Bogdan Naumovici pentru HotNews.ro - ideile pe scurt:
Despre 23 Communication Ideas si Leo Burnett, dupa 2009
- Leo Burnett a dat oameni afara, noi (23 - n.r.) nu am fost in pozitia asta pentru ca noi suntem zece oameni cu totul.
- Pe 2009, la Leo Burnett a crescut profitul de 6 de ori, de la 60.000 de euro in anul precedent (in interviu este mentionat gresit ca a crescut de 60 de ori, de la 6.000 in 2008 - n.r.). Acum se apropie de 400.000. La 23 cifra de afaceri pe anul trecut e de vreo 2,5 milioane si profitul este pe undeva la vreo 180.000 de euro.
- Pentru RMGC, anul trecut pe TV s-au vazut doua campanii, a doua a fost o campanie din toamna, de vreo cinci spoturi, cu preocuparile de mediu. Pe langa aceste campanii am mai facut evenimente locale, printuri, conferinte, intalniri, monitorizari.
- Despre suspiciunile legate de cumpararea de articole: "Pe astea o sa le aud tot timpul. In sfarsit, cand dupa 10 ani, a scris cineva si ok pe subiectul asta, evident ca toata lumea a sarit. Din pacate, cred ca a existat aceasta greseala in gandirea RMGC in anii trecuti, cu un alt management, in care bazandu-se pe un proiect tehnic foarte bun au zis ca nu au nevoie de PR, de opinia publica"
- Clientul RMGC este foarte sigur pentru noi, cred eu. Proiectul Rosia Montana este in discutia politica, dar el nu-si are locul in discutia politica, el isi are locul in discutia tehnica.
- De ce ar fi mai nesigur acum proiectul, cand este pus in programul de guvernare, decat pana acum, cand era blamat de la a la z?
- Romexterra e un client nou, inca nu am semnat contractul, dar am batut palma
- Despre faptul ca, dupa cum spune el, clientii au inceput sa se mobilizeze: Fie la sfarsitul anului 2009 si-au facut calculele si au tras linia si au zis "dom'le, stai ca ne-am speriat cam tare in 2009 si avem bani sa miscam", fie invers, "dom'le, 2009 a fost dramatic si daca nu miscam acum murim, nu supravietuim lui 2010, hai sa ne miscam".
- Daca vorbesti cu ei, toti clientii iti dau niste prognoze optimiste. Niciunul nu vine sa spuna "dom'le m-am facut praf". Si daca ar fi asa, nu ti-ar spune. Ti-ar spune ca exista premise bune pe trimestrul trei, piata va creste, hai sa facem ceva.
- Nu vorbesc doar de 23, ma uit si la Leo: toti clientii sunt activi, au campanii in pregatire.
- La nivel de bugete, agentiile mari, inclusiv Leo, au avut de-a face cu bugete mult mai mici anul trecut. Lui Leo i-a mers evident mai bine, cu bani mai putini, dar cu cheltuieli mai mici. La mine nu a fost pozitia asta, la mine nu vine clientul sa-mi spuna avem bani mai putini.
- Pe piata de publicitate sunt prea multi care fac lucrurile degeaba. Uita-te la pauza publicitara si ai sa vezi ca ar fi putut sa fie o singura agentie sa le faca pe toate.
- Ziarele vor muri, vor ramane doar cateva, cele solide vor ramane in picioare. Nu cred ca vor suferi tabloidele, nu cred ca vor suferi Adevarul, Jurnalul, Evenimentul, dar de acolo in jos cred ca o sa se taie niste linii mari.
- Clientii au vazut ca dupa ce au taiat anul trecut bugetele mici si le-au bagat in TV, nu le-a scazut business-ul cine stie ce din cauza printului. Nu vad de ce s-ar mai intoarce
- In mediul online exista un entuziasm exagerat. Ce aud mi se pare o copilarie, cum vor creste de zece ori, cum vor veni banii. Aveam discutia asta la un moment dat cu bloggerii. Ei spuneau pai stii cat ia nu stiu ce blogger celebru din New York, ca ia nu stiu cate sute de mii din blogul lui? Si spuneam ca pe ala il citesc 30 de milioane de oameni cu veniturile alea, pe tine te citesc 50.000 de oameni - asa, sa dau cifre din Alice in Wonderland - cu veniturile astea.
- Nu e discutia ca online-ul e gresit sau nu e targetat sau nu e eficient. Doamne fereste! Cred in povestea asta. Ce nu cred este ca oamenii de marketing de la ora asta vor spune ca ies de pe TV sa ma duc in online.
- Decidentii de la client nu stiu mediul online. In mediul online, la ora asta "doctorii" au 20 si un pic de ani, cei care stiu de la mama retweet-ului la nu stiu ce RSS feed. Oamenii din marketing nu le stiu. Iar oamenii din online inca nu stiu sa vanda
- Despre cum vede piata media peste un an: ceva mai consolidata. Cred ca vor fi mai putini jucatori independenti. Cine e pe picioarele lui la ora asta nu cred ca va rezista, de la televiziune la presa scrisa. Siteurile cred ca o sa reziste ca au cheltuielile mai mici, sa spunem.
Bogdan Naumovici in studioul HotNews.ro, despre piata media
- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
2. Pe timp de criza cum e mai bine: o campanie cu un numar mare de spoturi (inclusiv Tv), dar mai slabe calitativ, sau o expunere mai mica, dar de calitate. Ma refer nu la problema in general ci la situatia aparte in Romania, tinand cont de publicul din ce in ce mai manelizat.
Felicitari pentru campanii si pentru intro-ul de la Seinfeld. Cand se da acum in reluare (il vad cred ca a 5-a sau a 6-a oara), imi amintesc cu placere de acele 5 min. ale dvoastra..
2. Depinde in ce pozitie esti. Ofensiva sau defensiva. Este criza o oportunitate, sau te lupti pentru supravietuire? Iata exemplul Cosmote, care anul trecut a atacat constant si in forta si a castigat o cota de piata importnata. Cei care s-au aparat sau s-au luptat pt supravietuire au dat lovituri mai calculate, mai "economicoase".
Multumesc pt aprecierea de la "Seinfeld, frate!". M-am distrat facand-o..
Ati cumparat materiale prin presa pentru RMGC in ultimul an? Puteti da exemple de ceva ce-ati facut pentru rosia montana si "nu se vede" la televizor? Ca in afara de niste clipuri, unele daca nu toate cu probleme la cna, si in afara de niste materiale suspecte prin presa n-am vazut nimic, dar cata agitatie pe tema asta dupa alegeri!
Ca sa lamuresc "problemele de la cna": CNA-ul a considerat ca trebuie sa explicitam destinatia/provenienta celor 4 miliarde de dolari care revin Romaniei, intre cele 1.8 miliarde care revin statului prin redevente/impozite/taxe/participatie si cele 2.2 miliarde cheltuite in economia romaneasca. Odata ce am facut asta, prin 2 stelute puse la sfarsitul spotului, campania a continuat pe toate posturile de televiziune. Deci nici poveste de "publicitate mincinoasa", ci ni s-a cerut o clarificare.
Afecteaza incasarile scazute din perioada de criza criteriile de acceptare ale unui poiect de catre agentie? (de exemplu sunt proiecte pe care le-ati fi refuzat in 2007 si pe care le-ati fi acceptat in 2009)
In ce sens si care dintre criteriile de acceptare sunt sacrificate primele? (bugetul minim, domeniul de activitate al clientului, produsul, etc)
Faciliteaza criza acceptarea unor proiecte controversate cu care cei care lucreaza in agentie poate ca nu rezoneaza dar se considera ca la vremuri grele orice proiect e bun? De exemplu: ati accepta un proiect ce implica promovarea unui site de pornografie cu toate ca nu v-ati dori ca el sa fie accesat de copii dvs? Sau sa va ocupati de un politician de stanga daca dvs sunteti de dreapta?
Desi cred ca sunt mai degraba profil de "greiere", am muncit ca furnica in anii buni ca sa imi construiesc reputatia si business-ul care sa ma treaca relativ linistit si prin anii dificili. De aceea, nu am avut de facut nici un compromis.
Contul RMGC aduce cam 20% din cifra de afaceri a companiei 23.
Datele despre performantele Leo Burnett si 23 vor fi publice in curand la Registrul Comertului. Despre Leo nu stiu inca, la 23 ne invartim pe undeva pe la 170-180k euro profit net.
buna ziua,
cum vedeti piata de publicitate online din Romania in 2010 comparativ cu 2009? fura online-ul de la celelalte medii, in sfarsit se desteapta si clientul roman unde sa-si bage banu'?
cum i se pare lui Naumovici ca evolueaza piata de creatie publicitara din Romania? cat mai este creatie adevarata, cat este creatie "directionata" de client?
de ce nu mai exista reclame pe care sa le tinem minte si sa nu ne enerveze?
buna ziua,
o vad crescand in procente, nu neaparat si in cifre absolute. Ma amuza declaratiile despre "online-ul va ajunge/depsi prea scrisa in 3/5 ani". Din pacate, asta nu se intampla din cauza vreunei cresteri spectaculoase a bugetelor din online, ci din cauza scaderii dramatice a bugetelor din presa scrisa. Iata ca vestita "capra a vecinului" apare si la generatia digitala:) Altfel, piata online este in continuare la 4% din total piata de publicitate, iar TV-ul ramane confortabil la 70%.
2. Creatia publicitara a revenit la starea de repaus din care o scosesera doar cateva agentii in urma cu cativa ani.
In acelasi timp tot vorbiti de Romania si valorile ei.
1. Unde e patriotismul, si unde e respectul pentru valorile universale recunoscute de UNESCO, cand participati la distrugerea valorilor noastre?
2. Arieseni, o localitate aflata la aprox 30km de Rosia Montana, traieste din turism; locuitorii ei nu sunt bogati, insa cu siguranta nu au grija zilei de maine si nici nu isi distrug istoria sau mediul.
Credeti ca e bine sa le fie interzis localnicilor de la Rosia Montana desfasurarea de activitati diferite de minerit (asa cum este de 10 ani)? De ce nu ati vorbit pana acum de acest aspect al Rosiei Montane?
Datele, documentele, studiile facute de specialisti reputati, de la Oxford si pana la Paris, m-au convins pe deplin de beneficiile si utilitatea acestui proiect. Patriotismul meu se inclina net in favoarea locurilor de munca, a celor 4 miliarde de dolari care intra in Romania, a comunitatii locale care sustine in proportie de 90% proiectul.
2. Vorbim despre aproximativ 3000 de oameni din Rosia Montana, aproape toti, fosti mineri. Chiar isi imagineaza cineva ca acesti oameni se vor reorienta profesional, cu totii? Povestea despre turismul infloritor din Rosia Montana suna foarte frumos de la Bucuresti. intr-o emisiune de la OTV, insa, am vazut un localnic din Rosia, proprietar al unei pensiuni turistice de 11 camere (deci se poate!), cu toate conditiile, de la aer conditionat la apa curenta, care se plangea ca in doi ani a avut fix 2 (DOI!) turisti. Ma intreb ce s-ar intampla daca pe acesti doi turisti ar trebui sa ii imparta 3000 de pensiuni...
Atunci, d-le Naumovici, ce este publicitatea? Ficțiune? Dacă e așa, de ce mai există în lege conceptul de publicitate mincinoasa? Și de asemenea, presupunând că e așa cum ziceți Dvs., dacă lucurile pe care le susțin spoturile create de Dvs pt RMGC nu sunt „de-adevaratelea”, care este adevărul despre proiectul RMGC?
Spoturile publicitare despre RMGC nu au avut nici un fel de "poveste", ele au fost fie interviuri reale, luate unor oameni oarecare, de pe strada, fie informari despre modul in care RMGC isi asuma obligatiile de mediu (reforestare, curatarea apelor acide, respectarea directivelor UE despre nivelul cianurilor in iazul de decantare) ce ii revin. Puteti sa le credeti.
Sunt studenta la Comunicare si Relatii Publice. Care ar fi pasii de urmat pentru a ajunge sa lucrez intr-o agentie de publicitate? Ce ma sfatuiti sa fac in acest sens?
din pacate, mi-e teama ca ti-ai ales un an prost pentru angajarile de "juniori". Altfel, sfatul meu este acelasi de multa vreme, fa-ti un portofoliu. Succes.
Noi nici criza nu stim sa facem ca lumea. Si in mod paradoxal, din ce aud si din ce mi se intampla si mie, anul a inceput in mare forta, cu mai toi clientii activi. Ori si-au facut calculele la sfarsit de 2009 si au vazut ca dracul de care se speriasera la inceputul anului nu era chiar atat de negru, ori dracul a fost si mai negru si si-au dat seama ca daca nu misca, mor. Inca studiez problema.
De-a lungul vremii am lucrat cu multe companii/branduri de presa (Pro TV, Antena, Realitatea, Romantica, Prima TV, sport.ro, Catavencu, Tabu, 24 FUN, etc), poate pentru ca ei sunt mai aproape de industria de advertising, deci mai informati despre cine se pricepe la publicitate :)
Ms
Cyano
Companiile care stiu ca au o problema de business si ca ea se poate rezolva prin comunicare, ne cauta. Uite, asta a mai facut criza, s-au mai prins unii clienti ca sunt prea saraci sa isi ia agentii ieftine...
nu e tare ca niciodata nu auzi vorbindu-se decat de cercetatorii britanici? niciodata de cei portughezi, de exemplu..
Si eu sunt in target la tot felul de reclame/produse. Si mie mi se pare ciudat sa cred ca oamenii se uita la pauza publicitatra cu un creion si un carnetel, comparand ofertele. Le spuneam asta companiilor de telefonie mobila, cand lucram pentru ei.
Nu pare sa fi contat.
Asa le pune Doamne-Doamne cateodata, cu mana.
Care sunt criteriile pe care le aveti in vedere atunci cand alegeti o firma de outdoor cu care sa colaborati (numarul de suporturi, locatiile, discount-ul pe care vi-l ofera sau ce alte criterii?)
Ce sanse are o firma mica de outdoor (un startup) sa incheie un contract cu o agentie de publicitate ca Leo Burnett?
2. Tu vezi bannerele de pe siteuri daca nu te uiti special dupa ele?
2. Bai, marturisesc ca nu.
Multumesc
Nu stiu ce sunt acronimele alea.
de ce cu Tuca? Pentru ca da carti, la fel ca Adevarul, dar da carti romanesti. Pentru ca da CD-uri, dar le insoteste de un ziar intreg despre artistul respectiv. Pentru pune 30 de ziaristi sa munceasca 3 saptamani doar pentru a dezgropa povesti si date despre Dona Dumitru Siminica, un lautar de geniu, uitat demult. Pentru ca intr-o tara de manele, el se ambitioneaza sa faca in fiecare an Folk You!. Mai zic?
Cum va fi 2010 din acest punct de vedere?
Care sunt metodele, prin care un tanar programator web, cu oarecare abilitati creative si un job de 8h/zi, poate schimba directia profesionala spre publicitate (ma refer la partea de creatie, nu ca programator), fara a-si pune in pericol stabilitatea financiara si viitorul profesional? Ma refer in special la perioada de ucenicie in care inveti "care-i treaba".
Zi faina in continuare.
R
Sunt studenta la Comunicare si fac un studiu pentru lucrarea mea de licenta.
Ati putea sa-mi dati adresa dumneavoastra de e-mail pentru a va adresa cateva intrebari?
Va multumesc!