Doua spoturi TV si trei pentru radio prin care ziarul CanCan isi promoveaza concursul Cancaniada au fost interzise de la difuzare, marti, de CNA, pe motiv de publicitate inselatoare. Mai exact, fara sa prezinte clar si explicit regulamentul de concurs sau o sursa pentru accesarea acestuia, spoturile indica ca sigur un castig de 1 milion de euro, in conditiile in care sansele ca premiul sa fie acordat sunt aproape nule - de 0,8%, conform argumentatiei aduse de Adevarul Holding, care a reclamat spoturile. Tot marti, CNA a somat public posturile Realitatea TV, Antena 3 si Antena 1 pentru difuzarea repetata la stirile din 6 si 7 februarie a unei scene in care soferul unui autobuz RATB loveste un pasager cu pumnii si picioarele.

Potrivit reclamatiei dezbatute marti la CNA, citit cu atentie, regulamentul concursului promovat de ziarul CanCan dezvaluie faptul ca finalistul concursului si posibilul castigator al milionului de euro va fi desemnat in doua etape. Astfel, intr-o prima faza, dintre castigatorii premiilor din taloanele vandute odata cu ziarul va fi desemnat prin tragere la sorti finalistul concursului. Ulterior, acesta va fi pus sa aleaga unul dintre 125 de plicuri. Insa, doar unul singur dintre acestea contine marele premiu de 1 milion de euro, celelalte avand cate 10.000 de euro. Prin urmare, finalistul concursului are, conform calculelor Adevarul Holding dezbatute la CNA, doar 0,8% sanse sa extraga marele premiu CanCan.

In decizia de somare cu intrare in legalitate a posturilor care difuzeaza spoturile de promovare a concursului Cancaniada, CNA a tinut cont de o sesizare primita din partea Adevarul Holding si o decizie a RAC (Romanian Advertising Council).

Potrivit RAC, unul dintre cele trei spoturi TV care promoveaza Cancaniada in audiovizual a fost deja modificat pentru a fi in acord cu legea. Prin urmare, decizia de somare a CNA vizeaza celelalte doua spoturi care sunt difuzate in paralel cu acesta, continuand sa induca in eroare publicul.

Decizia RAC arata ca spoturile omit precizarile privid perioada pana la care se va desfasura concursul si modul in care cei interesati pot afla regulamentul sau alte detalii, fapt ce contravine Codului de Practica in Publicitate.

Realitatea TV, Antena 1 si Antena 3 sanctionate pentru soferul bataus de la RATB

Tot marti, CNA a decis sa someze public posturile Realitatea TV, Antena 3 si Antena 1 pentru difuzarea repetata in emisiunile de stiri din 6 si 7 februarie a unei scene in care soferul unui autobuz RATB loveste cu pumnii si picioarele un pasager care i-a atras atentia sa fie mai atent la drum.

In decizia de sanctionare, forul a tinut cont de faptul ca posturile TV nu au atentionat publicul ca urmeaza imagini cu continut violent si ca acestea au fost difuzate la ore accesibile minorilor.

Membrii CNA au readus in discutie, cu aceasta ocazie, tendita posturilor TV, in special a celor de stiri, de a se copia intre ele, desi stiu ca risca sa incalce legea, de dragul ratingului.

"Legea si Codul devin inutile, noi insine devenim inutili, daca stam sub spectrul ratingului", a spus Ioan Onisei, vicepresedinte CNA.

"Suntem deja", a adaugat Narcisa Iorga, membru CNA.