Comisiile de cultura din Parlament au respins, miercuri, raportul Societatii Romane de Televiziune pe 2008, in conditiile in care presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, a lipsit de la audieri, invocand faptul ca este in concediu medical. Pe de alta parte, Comisiile au aprobat in unanimitate raportul de activitate al Radioului public.

UPDATE 2 Rapoartele de activitate ale CNA si Agerpres pe 2008 au fost adoptate tot miercuri de Comisiile de Cultura din Parlament

UPDATE "Am primit o scrisoare din partea domnului Sassu cum ca nu poate veni astazi la Comisii, in conditiile in care noi l-am invitat acum o saptamana. Nu este pentru prima data cand Alexandru Sassu refuza sa vina la audierile Parlamentului. In Camera Deputatilor, in doua randuri am dorit sa organizam niste dezbateri sau sesizari din partea unor angajati ai TVR, invitatii la care domnul Sassu nu a raspuns, invocand probleme de sanatate", a declarat presedintele comisiei de cultura de la Camera Deputatilor, Raluca Turcan.

Turcan a propus membrilor comisiei sa se discute raportul in absenta prsedintelui director al SRTV. In schimb social democratii au cerut o amanare a dezbaterii pana saptamana viitoare pe motiv ca trebuie sa i se acorde credit lui Sassu.

"Vreau sa va spun ca sunt situatii si situatii. Daca omul ne raspunde ca e bolnav si nu poate sa vina si e prima data cand se intampla asa ceva, in cazul nostru, al senatorilor, trebuie sa intelegem ca toti am fost odata bolnavi si se poate intampla asa ceva. Eu sunt de parere ca ar trebui sa respectam acest anunt al directorului Consiliului de Administratie din TVR si sa amanam in aceste conditii votul pe care trebuie sa-l dam raportului pe care trebuia sa-l prezinte", a explicat presedintele comsiei de cultura de la Senat, Sergiu Nicolaescu.

Dupa pauza de consultari, parlamentarii PSD au anuntat ca se vor retrage de la discutarea raportului TVR pe anul 2008: "Noi ne mentinem punctul de vedere, sa discutam raportul in prezenta domnului Sassu, pana nu vine domnia sa, noi ne retragem de la lucrari. Daca Sassu nu e aici, noi ne retragem", a declarat Florin Paslaru, deputat PSD.

Parlamentarii PNL au parasit si ei sala in consens cu PSD. In absenta acestora, reprezentantii PD-L si UDMR au continuat dezbaterea si si-au exprimat votul. 15 dintre membrii Comisiilor au votat pentru respingerea raportului SRTv pe 2008, iar unul s-a abtinut.

"Din punctul meu de vedere, conducerea actuala a TVR nu a inteles rolul pe care il are in societatea romaneasca si nici fata de Parlament (...) In Camera Deputatilor a refuzat sistematic prezenta", a declarat Turcan dupa respingerea raportului.

Comisiile de Cultura vor prezenta in plen rapoartele celor doua institutii, cel mai probabil saptamana viitoare. Votul de astazi are rol de recomandare catre plenul Parlamentului. Respingerea unui raport in plen atrage demiterea consiliului de administratie al institutiei respective, situatie relevanta in cazul lui Alexandru Sassu, ales presedinte-director general al SRTv in 2007, pe o perioada de patru ani. In cazul sefei SRR, Maria Toghina, aceasta este deja la cea de-a doua prelungire a mandatului sau, care a expirat in vara.

Dezbaterile in Parlament asupra rapoartelor institutiilor publice de media au fost amanate din primavara anului trecut pentru toamna electorala, cand au fost amanate din nou pentru inceputul acestui an.

Raportul de activitate al SRTv, prezentat in aprilie 2009, arata ca institutia a inregistrat in 2008 un deficit de 53,8 milioane lei, anul respectiv fiind descris drept "an de pregatire a revenirii televiziunii publice in prim planul interesului publicului romanesc".

Pe de alta parte, radioul public anuntase, in raportul pe 2008, un profit de 258 de mii de lei (65.000 euro).