Grupul Central European Media Enterprises (CME), care in Romania detine posturile din reteaua Pro TV, a anuntat, joi, ca a ajuns la un acord cu News Corporation, evaluat la 400 milioane de dolari, pentru a cumpara Grupul bTV din Bulgaria, ce include cea mai urmarita televiziune din aceasta tara, bTV, canalele de cablu bTV Cinema si bTV Comedy, precum si 74% dintr-o companie ce opereaza mai multe posturi de radio.

Anuntul vine la trei saptamani dupa ce mai multe surse media au anuntat ca News Corp si CME erau pe cale sa semneze un acord pentru preluarea bTV, intr-un acord evaluat atunci la 500 de milioane de euro.

  • Discutiile pentru vanzarea bTV dureaza de mai bine de un an. Dan Tudoroiu noteaza pe blogul sau ca la inceput News Corporation avea in vedere un pret de 1 miliard de euro, in conditiile in care grupul suedez MGT daduse 600 de milioane pe al doilea post ca marime din Bulgaria. Tudoroiu mai observa ca News Corp a parasit recent si Serbia, Fox Televizija fiind achizitionata de Antenna Group.

CME a anuntat in ianuarie vanzarea posturilor detinute in Ucraina, pentru 300 milioane de dolari.

Tranzactia dintre CME si News Corp trebuie sa fie aprobata de consiliul concurentei din Bulgaria si este de asteptat sa se finalizeze in al doilea trimestru al acestui an, potrivit informarii CME.

Aceasta il citeaza pe Adrian Sarbu, presedinte si CEO al CME, potrivit caruia "achizitia bTV este urmatorul pas in repozitionarea CME, dupa vanzarea operatiunilor noastre din Ucraina. Ne concentram acum atentia asupra construirii unei companii media foarte profitabile, integrate vertical, cu operatiuni in UE si tarile in curs de aderare la UE. bTV completeaza portofoliul nostru de active in domeniul radiodifuziunii."

CME mai detine in Bulgaria posturile de televiziune Pro.BG (fost TV2) si Ring.BG (fost Ring TV). In comunicatul de joi, grupul anunta ca a ajuns la un acord si pentru preluarea pachetului de 20% detinut de compania Top Tone Holdings in Pro.BG, oferind in schimb 6% dintr-o noua entitate ce va reuni operatiunile bTV si Pro.BG.