Proprietarii romani de media (ca sa nu le zicem moguli, pentru ca aici intra si Adrian Sarbu) si-au largit frumusel aria de interese in Balcani si alte tari estice, in ultima vreme. CME-ul condus de Adrian Sarbu a anuntat azi incheierea unei tranzactii asteptate: vanzarea bTV, liderul pietei bulgaresti, impreuna cu doua canale de cablu (bTV Cinema si bTV Comedy), plus 74% din compania de radio a grupului, Radio Company C.J., pe 400 de milioane de dolari. Ar fi momentul pentru o scurta socoteala, in ordine alfabetica:

Patriciu: A achizitionat Blik, fostul tabloid Ringier, si dupa Razvan Corneteanu, sondeaza pietele din Georgia, Moldova, Bulgaria, Serbia si Ungaria. O sursa relateaza despre operatiuni avansate in Georgia, cand am fost in Moldova se auzea deja despre Patriciu in mod imprecis. Se stie ca Adevarul Holding mizeaza, deocamdata, pe print, cu exceptia unei case de productie TV.

CME/Sarbu: Cehia, Croatia, Slovacia, Slovenia si Bulgaria (unde detinea deja Pro.BG si Ring.BG). A iesit din Ucraina, unde a vandut cu 300 de milioane Studio 1+1 si Kino. Se dovedeste ca banii au fost folositi pentru achizitia din Bulgaria, ceea ce inseamna, asa cum spune si Sarbu in comunicatul linkuit, o repozitionare pe Balcani si tarile in curs de aderare. La asta se mai adauga ceea ce o sursa mi-a descris ca implicari ale lui Sarbu in nume personal, in Serbia si Muntenegru. O alta sursa vorbeste despre vanzarea formatului de la “Baieti buni” (grozava idee, realizare cum s-a vazut) in Ungaria.

Vintu: Publika (Realitatea TV din Moldova) pe lansate, termenul initial era 15 februarie, dar cineva imi spune ca s-a amanat. A achizitionat portalul de stiri Unimedia.md. Intentii declarate (interviu in “Capital”) pentru Serbia si Ungaria.

Dintre cei “cinci mari”, numai Voiculescu (Intact-Antena) ramane fara intentii de extindere zonala cunoscute, iar Ringier trebuie, deocamdata, sa faca damage limitation in Romania.

Citeste materialul complet si comenteaza pe blogul lui Iulian Comanescu.