Conventia Organizatiilor de Media anunta, intr-un comunicat remis marti, ca protesteaza fata de "cenzura practicata de firma de distributie Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa prin reteaua sa Acces Press”. Luni, revista Kamikaze, lansata de jurnalistii care au plecat de la Academia Catavencu, a reclamat faptul ca este interzisa pe reteaua de difuzare a presei Acces Press. "Reteaua de difuzare a presei Acces Press, controlata de Sorin Ovidiu Vantu, a interzis comercializarea revistei Kamikaze", se arata intr-un comunicat de presa al publicatiei.

Reprezentantii revistei Kamikaze au facut public, ieri, un fax prin care chioscurile detinatoare de franciza din partea “Acces Press” - GDP sunt anuntate ca distributia acestei reviste este interzisa. Proprietarii de chioscuri sunt amenintati cu sanctiuni “conform clauzelor contractului de franciza”. Adresa este semnata de Liliana Spiridon, administrator al Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa GDP.

Conventia Organizatiilor de Media considera ca cenzurarea de la distributie a unei publicatii este o masura abuziva, care incalca dreptul la informare al publicului.

Reteaua “Acces Press” a fost infiintata in 2002 la initiativa Clubului Roman de Presa si a asociatiilor patronale ale difuzorilor de presa si carte din Bucuresti. Reteaua a primit sprijinul Primariei Capitalei si primariilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetateanului la presa. Reteaua beneficiaza de gratuitate in utilizarea spatiului public. Actionariatul retelei este netransparent. Depozitarul Central atesta faptul ca doua companii off-shore inregistrate in Cipru (STONECOM si RADOWAY), controleaza 50,2 % din societate iar restul este detinut de o lista de asociati fizici si juridici nelistati. Cele doua societati anonime sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu, conform mai multor articole din presa si a implicarilor anterioare in actionariatul unor societati asumate de SOV.

Conventia Organizatiilor de Media solicita Primariei Capitalei si primariilor de sector "sa impuna de urgenta conditii prin care astfel de acte de cenzura sa nu se mai poata repeta", iar Consiliului Concurentei "sa investigheze legalitatea unei decizii de cenzura a distributiei unei reviste".

Conventia Organizatiilor de Media invita si Clubul Roman de Presa "sa ia o pozitie publica in acest caz si sa explice cum o structura colectiva, creata si sprijinita cu intentia de a facilita accesul bucurestenilor la presa si carte, a fost monopolizata de societati anonime al caror interes comercial a dus la cenzurarea unei reviste de la distributie".