Grigore Cartianu, redactorul-sef al ziarului Adevarul, si-a dat demisia in cursul noptii ca urmare a "indepartarii lui Razvan Corneteanu de la conducerea companiei" si din cauza "neincrederii mele in ceea ce ar putea sa devina Adevarul in batalia politica", a declarat el, joi, pentru HotNews.ro.

Grigore Cartianu se numara printre managerii care si-au anuntat demisia in urma sedintei soldate cu plecarea abrupta a lui Razvan Corneteanu, pana acum director general al Adevarul Holding. Potrivit lui Cartianu, "motivul tehnic este indepartarea lui Razvan Corneteanu de la conducerea companiei. Mai sunt amanunte legate de aceasta ruptura, in cursul noptii, dar si neincrederea mea in ce ar putea sa devina Adevarul in batalia politica."

  • Grigore Cartianu: "Mai concret, ma tem ca ziarul va fi folosit in viitor in gherila politica, ceea ce in ultimii doi ani, de cand sunt aici, nu s-a intamplat. Iar Corneteanu era garantul acestei atitudini si era omul care imi asigura mie linistea sa fac ziarul asa cum cred de cuviinta. Era garantul independentei editoriale, iar un redactor-sef are nevoie de un asemenea garant in fata patronatului, mai ales cand patronul este implicat politic. In acest moment nu vad un alt garant".

Pe de alta parte, el a spus ca Dinu Patriciu nu a avut nimic de reprosat, in sedinta de miercuri seara, in privinta activitatii editoriale a ziarului Adevarul: "Dinu Patriciu a facut chiar eforturi sa ne convinga ca e foarte multumit de felul cum e facut ziarul, ca este foarte mandru si ca si-ar dori sa nu plece nimeni, decat Razvan Corneteanu".

El a precizat ca urmeaza sa se decida astazi cat timp va trebui sa mai stea la ziar, din perioada de preaviz de 30 de zile. Potrivit lui Cartianu, circa 15-20 de manageri, dintre care doar cativa din zona editoriala (inclusiv directorul editorial Laurentiu Ciocazanu), urmeaza sa plece. El spune ca nu are nimic stabilit in privinta viitorului loc de munca, dar ca "am mai multe proiecte in cap, sigur voi pune in aplicare macar unul sau doua".

UPDATE Un alt demisionar, directorul editorial Laurentiu Ciocazanu, a declarat pentru HotNews.ro ca pleaca din cauza "indepartarii brutale a lui Razvan Corneteanu, in Saptamana Patimilor, intr-un moment in care grupul Adevarul merge din ce in ce mai bine, avand cele mai bune rezultate din istoria lui".

Potrivit lui Ciocazanu, "e clar pentru noi ca nu mai e nicio garantie ca se va respecta intelegerea pe care am avut-o cand am venit, intelegere care spunea ca vom face business dupa model Ringier si presa dupa model Ringier. Am tot mai multe motive sa cred ca a fost nevoie de indepartarea lui Corneteanu, ca Adevarul nu va mai fi un ziar de echilibru si va deveni un ziar de gherila politica si judiciara".

  • Laurentiu Ciocazanu: "Nu-i stiu pe cei care vin. Stiu ca Razvan Corneteanu a fost cel care a oprit multe presiuni ale lui Dinu Patriciu in zona editoriala. Noi insine (Laurentiu Ciocazanu si Ovidiu Nahoi - n.r.) am avut parte de asemenea "influente si sugestii" pe materiale de presa. Si stiu ca l-a deranjat pe Dinu Patriciu comunicatul nostru legat de Acces Press, in care era mentionat Sorin Rosca Stanescu".

In privinta planurilor sale, Ciocazanu spune ca "nu am nimic clar, vreau sa ma linistesc de Paste, pentru ca domnul Patriciu nu a vrut sa ne lase noua, ziaristilor, un Paste fericit".