UPDATE Raportul TVR: Deficit de 48 milioane de lei in 2009. Publicitatea SRTv in 2009: 8,8 milioane euro, din care 3.300 euro din publicitate online si 17.100 euro din teletext

de V.O.     HotNews.ro
Vineri, 16 aprilie 2010, 14:04 Economie | Media & Publicitate


Televiziunea publica a incheiat anul 2009 cu un deficit de 48 milioane de lei, mai mic decat cel de 53,8 de milioane de lei inregistrat in 2008, potrivit Raportului de activitate pe 2009, publicat pe site-ul institutiei. Anul trecut, TVR a inregistrat ventiuri totale de 572 milioane de lei, cheltuielile totale ridicandu-se la 620 milioane lei. In preambul, raportul arata ca SRTv "s-a confruntat, in 2009, cu o situatie economica extrem de dificila, cauzata, in cea mai mare parte, de factori externi".

Acestia sunt, potrivit raportului, "restrangerea pietei de publicitate, restrangerea alocatiilor bugetare, mentinerea precum si aparitia unor prevederi legislative cu impact negativ, atat asupra veniturilor institutiei, cat si a cheltuielilor institutiei, scaderea numarului de abonati, persoane fizice si persoane juridice".

Documentul sustine ca managementul televiziunii publice a incercat sa atenueze pierderile si sa mentina "o calitate ridicata a programelor canalelor Televiziunii Romane, gasind solutii pentru eficientizarea activitatii, in conditiile unui buget de austeritate". Raportul pune situatia sa in contextul "anului negru" ce a afectat piata media din Romania si afirma:
 • "In ciuda tuturor apelurilor facute, clasa politica a preferat sa taca, uitandu-se cu cinism la agonia unui segment fundamental al democratiei, un element in lipsa caruia nici nu se poate vorbi despre democratie".
TVR publica acest raport la scurt timp dupa ce raportul precedent - cel pe 2008 - a fost respins in Parlament, ceea ce aduce cu sine demiterea Consiliului de Administratie, condus de Alexandru Sassu, presedinte-director general. CA ramane in exercitiu, fara putere de decizie, pana la numirea unui Consiliu.

UPDATE Ce mai spune, intre altele, raportul SRTv:
 • "(...) cu toata subfinantarea cronica, a considerat ca, in indeplinirea misiunii sale legale de serviciu public, trebuie sa incerce sa compenseze tendinta catre tabloidizare a televiziunilor private, prin infiintarea canalului TVR INFO."
 • TVR 3 va fi monitorizat ca audienta incepand cu 01.04.2010
 • "activitatea economica in anul 2009 s-a incheiat cu un deficit brut de 47.990.290 lei, cu 10,85% mai mic decat in anul 2008"
 • Deficitul a fost mai mare decat cel estimat initial ca urmare a contractarii economiei romanesti, care a influentat direct bugetele de publicitate, dar si a faptului ca bugetul a fost construit la cursul stabilit de bugetul de stat, care a fluctuat mult.
 • raportul vorbeste drespre "injustetea atacurilor venite pe parcursul anului 2009, mai ales din mediul politic, care au incercat, din diferite motive si interese, sa fixeze in perceptia publica ideea falsa ca TVR ar fi o "gaura neagra""
 • "O alta tema predilecta pentru atacurile nejustificate (...) este aceea a numarului supradimensionat al resurselor umane. (...) La o raportare medie a numarului de angajati, in raport cu numarul de canale, se observa ca ar reveni aproximativ 300 de angajati pe canal, numar foarte mic pentru o televiziune publica de performanta"
 • "activitatea a fost perturbata de lipsa fondurilor alocate dezvoltarii"
 • SRTv a alocat 72,25 de ore campaniei pentru alegerile prezidentiale (...) De altminteri, in raportul OSCE de monitorizare a alegerilor din Romania se spune in mod explicit faptul ca SRTv a prezentat echilibrat, echidistant si corect campaniile electorale"
 • "Nivelul taxei pentru serviciul public de televiziune in Romania este unul dintre cele mai mici din Europa (de cel putin 10 ori mai mic decat cel din tarile membre si fondatoare ale Uniunii Europene) (...) Legea nr. 41/1994 nu a prevazut un mecanism functional de control al celor ce declara ca nu au televizor (...) Iar statul nu are obligatia de a aloca vreo suma pentru acoperirea acestor pierderi, asa cum se intampla in alte tari din Uniunea Europeana"
 • Masurile luate de managementul SRTv pentru atenuarea problemelor: negocierea Contractului Colectiv de Munca; utilizarea "judicioasa" a resurselor umane; diminuarea cheltuielilor de licenta programe; cresterea veniturilor din taxa TV
 • TVR cere autoritatilor sa reglementeze taxa radio-TV ca fiind obligatorii, independent de posesia receptorului radio sau TV; majorarea taxei TV "macar la nivelul inflatiei aferente perioadei 2004-2009"; reducerea contributiei catre Centrul National al Cinematografiei; modificarea regimului TVA

TVR.ro - venituri din publicitate de 3.366 euro, mai mici decat din publicitatea teletext

Estimarile TVR privind piata de publicitate in 2009:
 • minus 41% piata de publicitate TV (reprezentand 65% din totalul pietei de publicitate)
 • minus 60% pentru publicitatea print
 • minus 40% pentru publicitatea radio
 • Veniturile nete realizate de Splendid Media pentru SRTv in 2009 s-au ridicat la 8,84 milioane euro, cu 42% mai mici decat in 2008 (15,25 milioane euro, fara veniturile din Campionatul European de Fotbal 2008). Raportul noteaza ca aceasta scadere este similara cu cea inregistrata la nivelul intregii piete TV: -41%, de la 383 milioane euro in 2008 la 225 milioane euro in 2009
 • In cazul TVR 1, veniturile nete din publicitate s-au ridicat anul trecut la 6,87 milioane euro (11,72 milioane in 2008, fara Campionatul European)
 • Cota de audienta anuala a TVR a scazut la 4,6% in 2009, de la 5,1% in 2008 (8,2% in in 2007, 11,3% in 2006)
 • Veniturile din publicitate pentru TVR 2 in 2009: 1,78 milioane euro
 • Veniturile din publicitate pentru TVR Cultural in 2009: 75.773 euro (raportul precize3aza ca veniturile TVR Cultural au scazut cu 43% fata de 2008, cauza principala fiind "cresterea numarului de spoturi care au inregistrat audienta 0 si care nu au fost platite de catre clienti - 25.824 spoturi au avut audienta 0)
 • Veniturile nete realizate pentru website-ul TVR in 2009: 3.366 euro (5.643 euro in 2008)
 • Veniturile nete din publicitate teletext in 2009: 17.100 euro (mai mare decat cele din TVR.ro; in crestere de 238% fata de anul precedent)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1225 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Corect (Vineri, 16 aprilie 2010, 14:24)

  vanatorul [anonim]

  deci au avut crestere intr-un an foarte dificil! ar trebui sa-si dea o prima, doua, trei...
 • +2 (2 voturi)    
  In timp ce audienta scade.. (Vineri, 16 aprilie 2010, 15:33)

  Andy [anonim]

  TVR infiinteaza si mai multe posturi care sa pape banii si asa putini?!!!
  Si cum ati vrea voi sa luati bani pe abonament, cuiva care nu beneficiaza de serviciul vostru?
  N-ati vrea cumva sa luati bani si de la cei care nu au inca energie electrica in sat, in anul 2010?
  Pai performanta voastra unde e? Daca audienta a scazut constant?
  • 0 (0 voturi)    
   Basescu ne considera prosti (Vineri, 16 aprilie 2010, 19:30)

   me [anonim] i-a raspuns lui Andy

   Nu e necesar decat un singur post TV si unul singur radio. Incercati sa va imaginati de ce lucrurile nu merg bine in Romania...daca toate agentiile guvernamentale si alte instituii ale statului(de unele nici nu am auzit vreodata ca exista) arunca banii mai rau decat ii arunca TVR...atunci e clar de ce lucrurile merg prost. Basescu si PD-ul sunt cea mai proasta conducere pe care a avut-o Romania dupa '89...nu au facut absolut NIMIC bun.
   • 0 (0 voturi)    
    gresit (Vineri, 16 aprilie 2010, 22:50)

    ek [anonim] i-a raspuns lui me

    Nu trebuie sa existe nici un post public - ne iau banii cu forta - de exemplu programele Discovery sunt mai bune - eu as plati la fel ca pentru Discovery si TVR Cultural sau TVR 2 - partial si celalalte - dar sa lase publicul sa decida la fel ca si celelalte televiziuni....nu e corect cum functioneaza - in mod normal in Romania nu ar trebui sa existe decat maxim 5 televiziuni in opinia mea - Antenele si Realitatea nu sunt altceva decat instrumente de propaganda subventionate de persoane interesate.
   • 0 (0 voturi)    
    Cap ai, minte ce-ti mai trebuie... (Sâmbătă, 17 aprilie 2010, 10:53)

    acronim [anonim] i-a raspuns lui me

    Deci, tot Basescu e de vina... Frate, mi-e clar, sunteti cu creierii lichefiati. Ar trebui sa va curme cineva chinurile. Sau, nu vreti sa faceti voi un bine umanitatii si macar sa va sterilizati...
  • 0 (0 voturi)    
   justificare taxa (Marţi, 20 aprilie 2010, 19:21)

   Un Cetatean [anonim] i-a raspuns lui Andy

   Statul are OBLIGATIA sa te informeze , iar tu ai DREPTUL sa fi informat. .Treaba asta implica o cheltuiala .Asta platesti .La sanatate nu platesti?Chiar daca nu esti bolnav ! La drumuri nu platesti? Chiar daca poate nu ai masina! Televiziunile private se adreseaza CONSUMATORULUI , televiziunea publica se adreseaza CETATEANULUI .Faptul ca nu cunosti legea , nu te absolva de raspundere atunci cind faci vreo ilegalitate . Daca ai sau nu ai televizor , e treaba ta , dar statul e OBLIGAT sa te informeze (e lege) asa ca trebuie sa platesti acest efort , chiar daca nu te uiti la postul public. Companiile de cablu , sunt obligate sa difuzeze programele tvr gratis , si nici tvr-ul nu incaseaza vreun ban de la ei tocmai ca sa se evite plata dubla a unui serviciu .Audienta e mai scazuta ca tvr-ul e Obligat sa difuzeze toata gama de emisiuni in folosul tuturor cetatenilor .(ar putea sa difuzese numai manele si ar sparge toate audientele , deoarece are acoperire in toata tara, dar fiind obligata sa transmita si muzica corala de ex .evident ca-i scade audienta.) Dar si cei carora le place muzica corala , au DREPTUL sa o vizioneze la tv , pentru ca si ei sunt cetateni ai acestei tari .Pot fi si CONSUMATORI de filme cu Van Damme si atunci aleg posturile private care transmit asemenea filme , dar unde nu pot vedea si asculta muzica simfonica pentru ca asta nu aduce .... ai ghicit ..audienta! Cu respect! Nu te supara pe mine , dar asa sunt construite toate televiziunile publice (iar 4 lei pe luna e de-a dreptul ridicol .) Exemple : Marea Britanie196lire ,Norvegia 256euro , Cehia 12 euro , Bulgaria 7 euro .Nu platesc taxa Olanda , Turcia , parca si Belgia , dar astia sunt alimentati total de la buget . Bugetul statului roman nu poate sa suporte asemenea sume , asa ca a stabilit ca tvr-ul sa ia 4 lei de la cetateni , iar restul pentru un minim de functionare de la firmele de publicitate (si asta numai 8 minute pe ora, ....)
 • +5 (5 voturi)    
  ce mincinosi.... (Vineri, 16 aprilie 2010, 15:52)

  aa [anonim]

  ma uitam saptamana asta intr-o dimineatza la TVR si era o angajata ce avea pe masa un Apple Macbook.......cred ca stitzi cat de mult costa asa ceva, insa daca esti la Stat, te doare-n paishpe de banii aia!!!
  Asta este una dintre dovezile clare de ce a avut TVR deficit.......
 • +4 (4 voturi)    
  TVR si democratia .... (Vineri, 16 aprilie 2010, 15:59)

  Cosmin [anonim]

  Bai vere, astia de la TVR sunt cretini! Pai cum vorbesc ei ca nu poate exista democratie fara TVR, cand TVR nu a transmis discursul presedintelui de 1 decembrie ? Cum pot ei sa vorbeasca de democratie cand ei i-au facut FLAGRANT campanie pampalaului de Geoana ?

  Nu-i nimic, platim ca idiotii abonamente inutil, ca sa iasa ei pe deficit, si sa ma creasca putin salariile in TVR!
 • +3 (3 voturi)    
  Citind cu atentie articolul, am retinut ca: (Vineri, 16 aprilie 2010, 16:07)

  urania [utilizator]

  In preambul, raportul arata ca SRTv "s-a confruntat, in 2009, cu o situatie economica extrem de dificila, cauzata, in cea mai mare parte, de factori externi". Adica ei nu au nicio vina ca sunt asa de multi si angajati pe criterii de rudenie, afinitati etc si nu pe profesionalism? Nu le pasa,' prostii plateste' taxa obligatorie, bugetul statului le aloca fonduri - adica tot din banii adunati din taxele si impozitele platite de noi, aia prosti - ca sa nu mai spun de calupurile de publicitate platite. Dar ne trebuie contracte de colaborare de peste 15.000 ron/luna (vezi Liviu Mihaiu), emisiuni proaste care sa legitimeze existenta atator incompetenti! Cu dl. Sassu in 'mot'!
 • 0 (4 voturi)    
  TVR (Vineri, 16 aprilie 2010, 16:10)

  doru [anonim]

  Institutia asta chiar trebuie desfintata.
  Nu e decit o gaura neagra,un mijloc de asigurare de slujbe bine platite pentru cei cu legaturi in lumea politica si un mijloc de dezinformare.
  Platim toti inutil,sa tinem loaze pe salarii grase.
  • +1 (1 vot)    
   Cum adica ? (Vineri, 16 aprilie 2010, 16:41)

   Cosmin [anonim] i-a raspuns lui doru

   Cum adica s-o desfinteze ? Pai nu intelegi ca fara TVR nu poate exista democratie ? :)) Hai ca asta a fost buna nu ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by