Ziaristii Petre Mihai Bacanu si Laurian Ieremeiov, precum si "cei 300 de jurnalisti din TVR" care au "luptat pentru dreptul de a-si practica profesia liberi de orice influenta" se numara printre "premiantii libertatii de exprimare", desemnati luni seara in cadrul Chefului Presei, unul dintre evenimentele ce au marcat Ziua Mondiala a Libertatii Presei. In cadrul Premiilor FreeEx 2010, acordate de Agentia de Monitorizare a Presei, au fost desemnati si "repetentii libertatii de exprimare", printre care presedintele Traian Basescu, Dan Grigore, membru CNA, si ziaristul Cornel Nistorescu.

Premiile FreeEx 2010, insotite de comentariile organizatorilor:

Premiantii libertatii de exprimare

Premiul “Spaga, sex si securitate la CEDO”

“Daca vreti sa scrieti despre aceste trei subiecte in Romania, asa cum au facut Bacanu si Ieremeiov, pregatiti-va sa ajungeti la CEDO, pentru ca unii judecatori romani nu sunt inca la curent cu jurisprudenta europeana in ceea ce priveste libertatea de exprimare. Prin aceasta, ei aduc grave prejudicii de imagine si de buget unei tari care a adoptat inca din 1993 Conventia Europeana a Drepturilor Omului. 17 ani se dovedesc a fi insuficienti pentru ca magistratii nostri sa-si insuseasca textul Conventiei si practica CEDO. Deh, sunt prea ocupati cu lupta impotriva coruptiei.Premiul se acorda atat de greu-incercatului intr-ale presei Petre Mihai Bacanu si tanarului timisorean Laurian Ieremeiov, cat si avocatilor lor si publicatiilor Romania Libera si Ziua de Vest”

Premiul “Rezistenta din muntii TVR-ului”

"Se acorda celor 300 de jurnalisti din TVR care au curajul sa lupte pentru dreptul de a-si practica profesia liberi de orice influenta. Ei nu au semnat un apel care evidentiaza aceleasi plictisitoare teme cu care si noi va agresam de cinci ani incoace: incetarea arbitrariului, a abuzurilor si a comenzilor politice, votarea in Parlament a unei noi legi a televiziunii si a radioului public, depolitizarea consiliului de administratie etc. Asteptam ca un Alexandru Sassu pedelist sa preia placerea lichidarii rezistentei din munti”.

Premiul “Cocos a incercat cu Adevarul”

"Se acorda lui Catalin Cocos, care a refuzat sa balacareasca un grup media concurent, in ciuda insistentelor cartienilor si cornetenilor. In consecinta, s-a trezit fara contract de drepturi de autor, ramanand cu pixu-n mana si cu grauntele de pe cartea de munca in plisc; el a fost lasat fara calculator, fara telefon, fara e-mail si izolat de colegi. Victima are si ea o parte de vina: a avut tupeul sa invoce clauza de constiinta in fata superiorilor. Altfel spus, el a traversat legal, dar soferii n-au acceptat ideea”.

Repetentii libertatii de exprimare

Premiul “Mai, animalule!”

"Se acorda si i se lipeste pe frunte presedintelui Traian Basescu pentru bunele maniere cu care trateaza jurnalistii. Trebuie remarcat ca sub mandatele domniei sale, jurnalistul a urcat constant in statut, de la caine de paza, la tiganca imputita, tonomat si, in cele din urma, gaozar. Adica de la animal, pe vremea lui Iliescu, la om”.

Premiul “Vine DNA, sa-mi ia redactia”

"Avizi de lectura si de cunoastere, procurorii DNA Arges, inhaitati cu militienii de drept comun si cu mascatii, au saltat sapte computere, agende si alte obiecte din redactiile cotidianului Top si Arges TV, ale lui Penescu. Pana la data acestui Chef al presei, hard-disk-urile nu au fost returnate redactiilor. Oare de cati procurori e nevoie sa faca un hard sa functioneze?”.

Premiul “Solomon, primarul pildii”

“In septembrie 2009, inteleptul Antonie Solomon, primarul cu nume biblic, a decretat ca locuri unice si obligatorii pentru manifestarile publice din Craiova urmatoarele: velodromul, o esplanada si curtea interioara a Primariei. Punct. Asociatia Pro Democratia din Craiova l-a dat in judecata pentru acest abuz. Tot Solomon este celebru si pentru ca l-a pilduit pe Dinescu in fata a 4.000 de oameni, sugerandu-i sa-si schimbe orientarea politica daca vrea sa ramana in Oltenia. Acum, Solomon este o pilda vie in inchisoare”.

Premiul “Pitiponceala politica pe banii nostri”

"Se acorda politicienilor-vedeta care isi fac operatii de imagine pe bani publici, injectand colagen media in fata opiniei publice. Campioni sunt Ridzi, Udrea si Mazare. Marile televiziuni, dar si micile ziare au pus botoxul la milioanele de euro din bugetul de stat si au cosmetizat prin impachetari jurnalistice diversi vampiri politici ai banului public”. La aceasta categorie s-a acordat si o mentiune speciala, primarului Mazare si presedintelui CJ Constanta Nicusor Constantinescu, “care nu numai ca au platit din bani publici stiri pozitive despre activitatea lor, dar au si blocat distributia ziarului Ziua de Constanta, in care isi vedeau prea des bubele dulci. Acelasi ziar a fost interzis de cei doi la parastasul opulent al bugetului local”.

Premiul “Bodyguardul culturii romane”

"Se acorda garantului interesului public in audiovizual, care a decretat o Fatwa impotriva Radio ZU si Radio 21, pentru o parodie la poeziile lui Eminescu. CNA a afirmat ca are obligatia de a asigura protejarea culturii si a limbii romane. „E o blasfemie de ziua nationala. E vorba de un patrimoniu national, care este sfant pentru natia romana (…). Eu as intrerupe 3 ore emisia, daca legea mi-ar permite”, a precizat domnul Dan Grigore. Mda, si i-ar alerga pe blasfemiatori precum islamistii pe Salman Rushdie. Tot Dan Grigore s-a suparat si pe un spot publicitar, in care un cetatean decapitat manca fericit pufuleti. Dan Grigore a spus: “daca s-a intentionat un pamflet, asta nu e un pamflet. Daca s-a incercat o parodie, este o parodie extrem de nereusita. Dupa mine, acest spot este de un prost gust desavarsit”. Observam cu ingrijorare la CNA deprecierea valorilor intelectuale, proces specific agentilor de paza din tura de noapte a intelectului".

Premiul “Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”

"Se acorda mogulilor care au distrus credibilitatea presei, asmutindu-si armata de ziaristi asupra unuia sau a altuia dintre candidati, Saracii moguli, daca n-au avut jucarii cand au fost mici, uite acum, la batranete, si-au cumparat media. Si s-au jucat cu ea pana au stricat-o. Drama e ca acum nu mai au bani nici s-o repare, nici s-o strice si mai rau. Le-ar trebui una noua, dar nici de aia nu sunt bani. Fostii angajati ar trebui sa fie alaturi de ei acum, la greu, si sa le ia din ajutorul de somaj niste jucarii. Sex-shop-urile ofera o gama cat se poate de variata”.

Premiul “Ma, da-te-n-plm, tu ai obiectii?!”

"Se acorda marelui om de presa, osanalistului Cornel Nistorescu, care, aflat in prima zi la conducerea ziarului Cotidianul, a cenzurat un articol, apoi a gonit toata redactia care avea opinii politice „gresite”, dupa care a condus ziarul pe cele mai inalte culmi ale falimentului moral si economic. Ziarul s-a inchis a doua zi dupa alegeri. Am avea niste obiectii, dar nu vrem sa ajungem la chestia lui Nistorescu”.

Premiul “Liga Campionilor”

"Se acorda lui Chireac si SRS, care au reusit, prin investigatii jurnalistice banale, sa adune milioane de euro si sa joace astfel in liga mare. Cei doi s-au distins prin crearea unei scoli de investigatie jurnalistica neconventionala, profitabila chiar si pe timp de criza”, se arata in motivarea ActiveWatch. In aceeasi categorie, Catalin Macovei a primit o mentiune “pentru relatii neprotejate cu asemenea jurnalisti”.

Premiul “Stiri din piatra seaca”

"Se acorda lui Mircea Badea, Dan Diaconescu, Horia Ivanovici, Gabrielei Vrinceanu Firea, Iuliei Vintur si Gazetei Sporturilor, pentru jurnalism de fictiune. Mircea Badea si-a inscenat explozia laptopului in direct, Dan Diaconescu a scapat ca prin urechile tomberonului, Horia Ivanovici a reusit sa realizeze un interviu in exclusivitate cu el insusi, Gabriela Vranceanu Firea si Iulia Vantur s-au angajat trup si suflet in publicitatea foarte putin mascata, iar Gazetei Sporturilor ii pasa prea mult de promovarea neconventionala. Poate prea mult”.

Premiul “Antitero”

"Se acorda militantilor anti-teroristi mediatici de la firma de distributie de presa Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa (GDP), care au obstructionat distribuirea ziarului Kamikaze in reteaua Acces Press, unde suiera Vintu la propriu si la figurat. Desi GDP si Acces Press si-au dovedit ineficienta in anihilarea luptatorilor de la ziarul Kamikaze, premiul Antitero le revine acestora, pentru ca si-au umplut plamanii cu vantul cenzurii, in numele protejarii libertatii inchipuite a presei din Romania”.