Pe 30 aprilie, un grup de hackeri, care se semneaza Romanian National Security, a atacat trei dintrecele mai importante site-uri media din Italia: La Stampa, Corriere della Sera si RAI. Hackerii romani au lӑsat un mesaj unde ȋi invitӑ pe jurnalistii italieni sӑ nu mai facӑ confuzie ȋntre „romani” si „tigani”. Acelasi grup, RNS, a atacat ȋn ultima lunӑ siturile publicatiilor Daily Telegraph si Le Monde. Dar, spre deosebire de presa britanicӑ si cea francezӑ, mass media italianӑ a trecut sub tӑcere absolutӑ atacul romanilor de la RNS.

Despre cum a fost realizat atacul informatic al celor de la RNS, despre ce riscӑ hackerii romani, dar si despre tӑcerea presei din Peninsulӑ, am vorbit cu Matteo Cavallini, responsabil cu siguranta informaticӑ la Ministerul Comertului din Italia. Cavallini, care are o experientӑ de 15 ani ȋn domeniul sigurantei pe net, a fost primul italian care a atras atentia pe larg asupra atacului hackerilor romani, pe blogul sӑu: matteocavallini.blogspot.com/

Miruna Cajvaneanu: Cum au realizat, practic, cei de la RNS, atacul informatic?

Matteo Cavallini: Pentru a duce la bun sfarsit un asemenea atac, denumit ȋn limbaj tehnic „defacement”, nu sunt neapӑrat necesare cunostinte informatice deosebit de avansate. Existӑ instrumente semiautomatice (tools) care te ajutӑ sӑ stabilesti care sunt obiectivele vulnerabile ale unui site si ȋntr-un moment potrivit, sӑ le ataci efectiv. Dar acest lucru nu ȋnseamnӑ cӑ autorii atacului nu pot fi foarte bine pregӑtiti.

Miruna Cajvaneanu: Existӑ precedente similare pe site-urile italiene?

Matteo Cavallini: Fenomenul de „defacement” este foarte frecvent si amplu documentat atat ȋn Italia, cat si ȋn alte tӑri. In fiecare zi se ȋntamplӑ astfel de atacuri. Dar tintele sunt situri mai putin importante si cu o vizibilitate redusӑ. Cand ȋnsӑ, tinta este un site important, cazul devine public si ecoul e amplu. Douӑ exemple recente: site-ul Postei Italiene sau cel al ministrului economiei, Tremonti. Din cate ȋmi amintesc, atacul RNS este unul din cele mai relevante atacuri de tip „defacement” din ultimii ani. Un precedent ar putea fi cel de acum 8 ani, cand un grup de hackeri brazilieni au atacat situl Administratiei Publice italiene.

Miruna Cajvaneanu: De ce atacul hackerilor romani este atat de grav?

Matteo Cavallini: Pentru cӑ prezintӑ douӑ caracteristici care-l deosebesc de altele. In primul rind, atacurile au vizat o gama amplӑ de site-uri. Practic, trei site-uri au fost efectiv atacate, dar au fost identificate alte sase posibile tinte, ale altor grupuri de presӑ, semnalate ca fiind vulnerabile. Au fost alese tinte care intrӑ ȋn categoria site-urilor importante, cu multӑ vizibilitate. O a altӑ caracteristicӑ: matrita social-politicӑ a revendicӑrii. Cele douӑ aspecte fac ca acest atac sӑ fie destul de rar si de serios.

Miruna Cajvaneanu: Ce riscuri au ȋnfruntat hackerii romani, conform legislatiei italiene?

Matteo Cavallini: Desigur, gestul este inclus ȋn categoria delictelor - mai bine zis o serie de delicte, as zice chiar destul de grave. Deci, dacӑ victimele atacurilor fac un denunt, autorii riscӑ sӑ devinӑ obiectul unei anchete penale.

Miruna Cajvaneanu: Cum apreciati reactia managerilor celor trei situri atacate si trecerea sub tӑcere a atacului?

Matteo Cavallini: Trei site-uri - trei rӑspunsuri diferite. RAI a republicat pagina originalӑ, dar nu stim dacӑ a rezolvat si problema vulnerabilitӑtii. La Stampa a blocat accesul la pagina respectivӑ, probabil pentru cӑ vor sӑ facӑ ulterioare investigatii si probabil sӑ elimine problema, nu doar sӑ repunӑ pagina initialӑ online. In ceea ce priveste situl cotidianului gratuit City, al grupului media RCS (Corriere della Sera), „defacementul” este ȋncӑ vizibil, chiar dacӑ eu, personal, am trimis un email de aviz. Un comportament care mi se pare de neȋnteles.

In sfarsit, mi se pare foarte ciudat faptul cӑ nimeni nu a vorbit panӑ acum, ȋn presa italianӑ, de acest atac. Mai ales cӑ a implicat chiar mass-media, care de obicei pun pe prima paginӑ astfel de evenimente, dacӑ au ca victime alte site-uri din lumea afacerilor si nu numai. Sper cӑ aceastӑ campanie de atacuri sӑ atragӑ atentia nu doar asupra unor teme sociale, ci si asupra sigurantei retelei internet.

N. Red.: Ne cerem scuze pentru eroarea de atribuire a atacului informatic. Informatia a fost corectata