In absenta parlamentarilor UDMR comisia pentru cultura din Senat a votat proiectul de lege care prevede depolitizarea televiziunii si radioului public. Senatorii au avizat favorabil miercuri raportul legii de functionare si organizare a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si a Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Astfel potrivit initiativei legislative in consiliile de administratie ale celor doua institutii nu vor mai fi inclusi reprezentanti ai partidelor politice, ci reprezentanti ai societatii civile, ai Academiei Romane, ai presei, artisti, scriitori si cate un reprezentant al Presedintei si minoritatilor nationale.

Initiativa legislativa apartine deputatului PDL si totodata presedinte al comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, si a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Principalele modificari pe care le aduce initiativa legislativa este schimbarea componentei Consiliilor de administratie de la cele doua institutii.

Astfel in componenta CA vor intra: un reprezentant al Presedintiei, un reprezentant al Academiei Romane, unul al Uniunii Compozitorilor, unul al Uniunii Scriitorilor - uniunile de creatie - plasticienii, unul minoritatilor, unul al UDMR, un reprezentant al salariatiilor din cele doua institutii si trei reprezentanti ai asociatiilor profesioniste din mass-media (Asociatia Jurnalistilor din Romania, Conventia Organizatiilor de Media si Clubul de presa).

De asemenea, membrii Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV vor fi validati de catre Parlament la propunerea institutiilor enumerate mai sus care vor trebui sa numeasca un membru cu drepturi depline, titular si un supleant. Nominalizarile sunt validate de doua treimi din numarul membrilor comisiilor de cultura, in prima instanta si apoi de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.

O alta modificare adusa legii actuale se refera la indemnizatia lunara a membrilor CA, care va scadea la 20% din salariul presedintelui societatii, cu salariu la rang de ministru, in legea veche fiind de 25%.

Radu F. Alexandru, senator PDL: "Membrii comisiei au tinut cont de toate amendamentele aduse legii de reprezentantii sindicatelor si ONG-urilor din media. Noi avem sentimentul ca am facut un lucru bun, care inseamna un pas inainte, o sansa. Nu suntem atat de naivi sa credem ca s-au rezolvat toate probleme, dar este o sansa pentru depolitizarea SRR si SRTV. Este o lege care apartine in egala masura fiecarui membru al comisiei de cultura.(...) Dorinta noastra, reclamata de realitate, este ca pana la sfarsitul actualei sesiuni sa putem sa instalam noul Consiliu de Administratie (CA) si conducerea SRR si SRTV".

Raluca Turcan, deputat PDL: "Este o varianta care atinge scopul depolitizarii si este rezultatul opiniilor exprimate de colegii senatori plecand de la varianta initiala. In afara de componenta consiliului de administratie avem in continut criterii de competenta pentru persoanele propuse, compatibilitati si o definire mai clara a rolului si a misiunii acestor institutii. De asemenea, in analiza raportului de activitate demiterea poate surveni la propunerea a doua treimi din membrii comisiilor de cultura. Ma bucur ca senatorii au votat in unanimitate si au sustinut acest principiu de baza si anume depolitizarea".

Raportul proiectului de lege va fi dezbatut in regim de urgenta in plenul Senatului saptamana viitoare. Camera Superioara a Parlamentului este forul decizional, legea urmand sa plece la promulgare.

Sedinta in care s-a dezbatut raportul proiectului de lege s-a desfasurat cu usile inchise la solicitarea presedintelui comisiei de Cultura, Sergiu Nicolaescu. Senatorul a invitat reprezentantii sindicatelor si societatii civile afara din sala declarand ca exista un consens impotriva depolitizarii.

"Dupa ce ne-a ascultat cu rabdare, marturisesc, presedintele comisiei, domnul Sergiu Nicolaescu, ne-a rugat sa parasim incaperea. Este vorba despre o situatie care ne-a surprins, pentru ca nefiind vorba de o chestie de siguranta nationala, secret de stat, nu e limpede ce anume este secret si de ce nu putem asista", a declarat Mircea Toma, reprezentantul Conventiei Organizatiilor de Media.