Consiliul National al Audiovizualului a respins marti contestatiile depuse de Antena 1 si Antena 3, prin care cele doua televiziuni solicitau revizuirea sanctiunilor aplicate saptamana trecuta - 10 minute de emisie intrerupta pentru subiectele sexuale de la Acces Direct, respectiv o amenda de 18.000 lei pentru scandalul Firea-Boureanu.

Antena 1 va continua in instanta demersurile pentru revizuirea sanctiunilor aplicate de CNA.

Antena 3 primise o amenda de 18.000 de lei pentru schimbul de replici dintre Gabriela Vranceanu Firea si Cristian Boureanu (DPL), CNA acuzand degenerarea limbajului folosit, lipsa de impartialitate a moderatoarei si neasigurarea echilibrului intre opozitie si putere, in studio.

Antena 3 a solicitat, in contestatie, "reducerea cuantumului amenzii acordate", considerat "disproportionat in raport cu circumstantele in care s-a produs altercatia dintre Gabriela Vranceanu Firea si Cristian Boureanu".

"Chiar daca decizia CNA are acoperire in litera legii audiovizualului", hotararea de a amenda "in aceste circumstante radiodifuzorul poate constitui un precedent periculos in relatia dintre politicieni aflati la putere si jurnalisti", a fost unul dintre argumentele Antenei 3, respins insa de CNA, care a decis sa mentina amenda.

Cea de-a doua contestatie, apartinand Antenei 1, de aceasta data, viza decizia de intrerupere, timp de 10 minute, a emisiei, pentru derapajele din mai multe editii ale emisiunii Acces Direct, in care moderatorul Madalin Ionescu a abordat subiecte pe teme sexuale, care aveau minori ca protagonisti.

Antena 1 a sustinut, in contestatie, ca, inainte de comunicarea sanctiunii CNA, a "procedat la luarea de masuri interne care sa conduca la evitarea oricaror astfel de derapaje jurnalistice".

"Doar dorinta de a aduce cat mai grabnic inaintea autoritatilor o fapta prin care se incalca flagrant ordinea publica i-a facut pe unii membri cu mai putina experienta ai echipei noastre redactionale sa treaca la difuzarea materialelor in cauza", se arata in contestatia inaintata de Antena 1, care estima ca "tipul si intinderea sanctiunii sunt totusi situate la un nivel ce il depaseste pe cel al faptei incriminate".

La sedinta a venit si directorul general al Antenei 1, Sorin Alexandrescu, care a afirmat, in fata membrilor CNA ca este vorba despre "o sanctiune extrem de grava care aduce atingere reputatiei postului".