Postul Realitatea TV a fost sanctionat, joi, de CNA cu somatie publica pentru mai multe emisiuni de stiri si dezbateri, din perioada 3-11 iunie, in care s-a vorbit despre vacantele ministrului economiei, Adriean Videanu. Motivul: postul nu a prezentat punctul de vedere al ministrului si nu a asigurat echilibrul intre opozitie si putere la dezbateri. Videanu acuza postul TV de campanie de denigrare a lui si a familiei sale, dupa cum se arata in reclamatia pe care ministrul a trimis-o CNA.

Ce sustine Videanu in reclamatia adresata CNA:

  • In editia din 3 iunie a emisiunii 'Ora de foc', ca ilustratie pentru un sumar al asa-zisei anchete jurnalistice postate la acea data pe site-ul cotidianul.ro, au fost prezentate fotografii preluate din tabloidul Cancan care, desi au fost efectuate in urma cu trei ani, au fost prezentate de catre postul TV ca si cum ar fi de actualitate. In aceste imagini, eu, familia mea si prietenii mei suntem surprinsi de paparazzi la plaja, acest fapt reprezentand un motiv suficient pentru jurnalistii de la Realitatea TV sa emita sentinte cu privire la competentele mele ca ministru si ale unor angajati ai Ministerului Economiei.
  • Afirmatiile site-ului cotidianul.ro au fost prezentate in mod repetat de catre Realitatea TV fara ca vreodata sa se precizeze ca imaginile sunt de arhiva, punandu-se accentul pe faptul ca eu si familia mea ne petrecem vacantele, vara, la Monte Carlo si, iarna, in Elvetia, precum si pe faptul ca am achita la o singura masa suma de 25.000 de euro.

Realitatea TV a tratat subiectul vacantelor lui Videanu in 6 emisiuni de dezbatere si in 15 editii de stiri, in perioada 3-11 iunie, insa, conform monitorizarii CNA, doar in editia din 11 iunie a emisiunii 'Editie speciala', Adriean Videanu si-a exprimat punctul de vedere in direct, prin telefon, referitor la fotografiile preluate de pe site-ul cotidianul.ro. De asemenea, editia din 5 iunie a emisiunii Fabrica, care afisa titlul 'Sandale, bolizi si vacante in gasca' si unde s-a vorbit pe tema clientelei politice, cu focus pe PDL, nu a continut si un punct de vedere opus celor exprimate de invitatii Andrei Chiliman si Robert Negoita, in studio, si de Crin Antonescu, prin telefon.

Conform Mediafax, Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV, a spus in sedinta CNA ca Adriean Videanu a fost invitat in toate emisiunile in care a fost discutat subiectul vacantelor sale, precizand ca ministrul a solicitat sa-si spuna punctul de vedere doar in emisiunea 'Editie speciala', din 11 iunie.

Ea a mai spus ca postul Realitatea TV a verificat informatiile prezentate. "Dovada se vede de pe site-ul ministerului despre familiile din jurul domnului ministru Videanu", a spus Niculescu.

Ce au spus membrii CNA, conform sursei citate:

  • Rasvan Popescu: E legitim sa te interesezi ca jurnalist de veniturile si cheltuielile oamenilor politici. E normal sa te intereseze cum se fac numirile in anumite functii (...) Fiind nu numai o chestiune de persoana, ci de mentalitate de grup, poti discuta chestiunea nu numai cu persoana in cauza, ci si cu formatiunea din care face parte. Nu e o chestiune care sa priveasca strict persoana, ci mentalitatea care duce la asemenea situatii (...) Era obligatorie si intervievarea domnului Videanu.
  • Ioan Onisei: Doar la emisiunea "Ora de foc" din 5 iunie se face referirea ca imaginile sunt din 2007, de la Cannes. Ulterior, la nicio emisiune nu se mai face aceasta precizare (...) Avem pretentii de post de stiri serios si rostogolim aceasta stire de 25 de ori.
  • Gelu Trandafir: Obligatia revine radiodifuzorului sa solicite un punct de vedere si, daca persoana respectiva nu da punct de vedere, acest lucru trebuie mentionat pe post.
  • Narcisa Iorga: Era suficient un punct de vedere din partea domnului Videanu. In 15 editii de stiri si 6 de dezbatere nu ati avut punctul de vedere al persoanei de care vorbeati. (...) Puneti tot acest huzur in contextul saraciei, al taierii pensiilor si salariilor. Ati adus dovezi ca au platit 25.000 de euro la o masa? 

Postul se afla la a patra somatie publica pentru neprezentarea punctului de vedere si lipsa echilibrului intre opozitie si putere, in studio, scapand si de aceasta data fara amenda. Vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a propus o amenda de 5000 de lei, dar aceasta nu a trecut la vot.