Inspectorii ANAF inventariaza la aceasta ora bunurile Realitatea Media, in vederea aplicarii sechestrului, ca masura asiguratorie in vederea recuperarii unor datorii la bugetul de stat calculate de fisc la peste 16 milioane de RON, au declarat pentru HotNews.ro surse ANAF. "Da, au venit acum 10-15 minute. Inspectorii fiscului s-au prezentat in aceasta dupa-amiaza, sustinand ca vor un control inopinat pentru perioada 1 ianuarie 2010 pana in prezent, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Freciu, presedintele Consiliului de Administratie de la Realitatea Media. "Le-am zis sa fie sanatosi, sa-si faca treaba", a mai spus Freciu.

"Sechestrul face parte din procedura de executare silita. Nu este o masura exceptionala ci face parte din procedura obisnuita aplicata oricarui contribuabil. Sechestrul se instituie in momentul in care exista pericolul ca cel urmarit sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca activele, punand astfel in pericol colectarea datoriilor", au declarat oficiali ai ANAF pentru HotNews.ro.

Masurile asiguratorii dispuse sunt valabile pe toata perioada executarii silite, fara indeplinirea altor formalitati, au mai precizat sursele citate. "Odata cu individualizarea creantei si ajungerea acesteia la scadenta, in cazul neplatii, masurile asiguratorii se transforma in masuri executorii.

Ele se duc la indeplinire in conformitate cu dispozitiile referitoare la executarea silita, care se aplica in mod corespunzator. Echipele noastre sunt in acest moment la sediul societatii mentionate de dumneavoastra si isi fac treaba potrivit legii, adica articolelor 129 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala", au mai spus sursele citate. Bineinteles, un exemplar al procesului-verbal intocmit de organul de executare va fi transmis pentru inscriere Biroului de carte funciara. Potrivit legii, daca valoarea bunurilor proprii ale debitorului nu acopera integral creanta fiscala a bugetului general consolidat, masurile asiguratorii pot fi infiintate si asupra bunurilor detinute de catre debitor in proprietate comuna cu terte persoane, pentru cota-parte detinuta de acesta, au mai spus oficiali ai ANAF.

Potrivit surselor HotNews.ro, fiscul a dispus aplicarea sechestrului pentru a impiedica vanzarea bunurilor inaintea platii datoriilor catre stat. Asta inseamna ca Realitatea Media poate folosi bunurie (echipament, camere, masini etc), dar nu le poate instraina. Potrivit surselor HotNews.ro, Realitatea Media si-a vandut intre timp elicopterul, despre care presa relata in 2008 ca ar fi fost achizitionat cu 5 milioane de euro.

La inceputul lunii iunie, ANAF a anuntat ca a sesizat Parchetul in cazul controlului pe care il efectueaza la Realitatea Media SA, pentru infractiunea de evaziune fiscala, dupa ce a constatat ca "societatea nu a evidentiat, calculat si platit obligatiile fiscale datorate, prejudiciind in acest fel bugetul general consolidat".

"Avand in vedere faptul ca aspectele constatate intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala au fost sesizate organele de urmarire penala", preciza, intr-un comunicat emis in data de 3 iunie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In replica, Realitatea Media acuza un control efectuat la comanda politica, in contextul "presiunilor constante din partea actualei puteri politice", dar afirma ca nu se va lasa "intimidata".

"Realitatea Media atentioneaza opinia publica de faptul ca, pentru prima oara dupa Revolutie, se afla in fata unui abuz fara precedent al puterii politice impotriva unei institutii media. Compania noastra nu se va lasa intimidata si va sesiza instantele competente", se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.