Plenul Parlamentului a aprobat marti cu majoritate de voturi, noile Consilii de administratie ale SRTv si SRR. Lista membrilor CA al SRR a fost aprobata cu 383 de voturi "pentru" si 26 de voturi "impotriva". Pentru CA al SRTv au fost exprimate 367 de voturi "pentru" si 42 de voturi "impotriva", potrivit Mediafax. Votul a fost secret cu bile.

Noii membri titulari ai CA al TVR sunt: Alexandru Lazescu (Administratia prezidentiala), Ada Mesesan, Paul Calin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Catalin Baba (Guvern), Anne Juganaru, Claudiu Branzan, Cristi Nitulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minoritati), Sorin Burtea si Traian Barbulescu (din partea salariatilor TVR).

Membrii titulari ai CA al SRR sunt: Doina Tanase si Mihai Voicu (PDL), Demeter Andras Isvan (UDMR), Bogdan Hossu si Adrian Moise (Asociatia Profesionala Radio), Stejarel Olaru si Ducu Bertzi (PNL), Maria Toghina (Administratia prezidentiala), Adelina Radulescu (Guvern), Ana Florea (minoritati), Ovidiu Niculescu, Mirela Fugaru si Ileana Savu (PSD).

Dupa exprimarea votului, CA ale SRTv si SRR se intrunesc separat pentru a-si vota fiecare presedintele. Comisiile parlamentare de cultura ii vor audia pe candidatii pentru posturile de presedinti recomandati de membrii CA, iar propunerile vor fi validate de plen, tot prin vot secret cu bile.

Validarea presedintilor CA ale SRTv si SRR de catre plen se va face, marti, la ora 16.00.

Votul a inceput dupa schimburi acide de replici intre opozitie si putere

Parlamentarii au inceput marti, in jurul orei 14:30, votul pentru desemnarea membrilor Consiliilor de Administratie ale Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv), anunta Agerpres. Primul vot este pentru lista consiliului de administratie si va fi urmat de alegerea presedintelui CA.

Inainte de inceperea votului, PSD a cerut o noua audiere la comisiile parlamentare de cultura a sefei biroului de presa al PDL, Ada Mesesan, propusa de democrat-liberali pentru consiliul de administratie al Societatii Romane de Televiziune.

Propunerea a fost lansata de senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, insa aceasta solicitare nu a fost supusa la vot, intrucat colega sa de partid Aura Vasile a cerut o pauza de consultari, dupa ce a sustinut ca ar trebui verificate acuzatiile aduse de democrat liberalul Sever Voinescu privind 'epurarea politica' din Televiziunea publica.

Deputatul PDL criticase opozitia ca a politizat Televiziunea publica si ca isi promoveaza clientela in pozitiile de membri ai Consiliului de Administratie.

'Ma uit la toti membrii pe care i-ati propus. Candidatii dvs nu au nicio legatura cu partidele dvs? E vorba de promovarea clientelei politice in aceste pozitii. Ati spus ca-i votati, faceti-o, numai ca, daca o faceti, asumati-o. Suntem in situatia penibila in care hotul striga hotii', a spus Voinescu.

Democrat-liberalul a primit o replica din partea Olgutei Vasilescu, care a spus ca acuzatiile lui Sever Voinescu nu se sustin, in conditiile in care acesta a fost moderator in Televiziunea Romana atunci cand mandatul de presedinte al institutiei era detinut de Alexandru Sassu.

'Mi-aduc aminte cum m-ati chemat intr-o emisiune si ati incercat sa ma convingeti ca nu aveti nicio legatura cu partidul pe care il reprezentati acum in Parlament. In emisiunea respectiva le-ati mai invitat si pe doamna Turcan si pe doamna Boagiu si erati si dvs ca sa faceti fata. Si n-ati facut', a spus Olguta Vasilescu.

In apararea sa, Sever Voinescu a declarat ca emisiunea pe care a moderat-o a debutat in 2007 si a respectat toate datele contractului. 'La un moment dat a venit presedinte domnul Sassu. A venit un telefon, brusc emisiunea s-a oprit, am fost trimis acasa', a spus Voinescu.

Anterior disputei Voinescu - Vasilescu, presedintele Comisiei juridice de la Senat, Toni Grebla, propusese ca Ada Mesesan sa precizeze daca de la desemnarea in functia de purtator de cuvant al PDL firma sa a incheiat vreun contract de colaborare cu vreun senator sau deputat.

'Daca aceasta tentativa cu colegul care a facut dezvaluirea este singulara, probabil avem tendinta sa nu il credem. Daca mai multi membri ai PDL au incheiat contracte legale sau nelegale, morale sau imorale cu firma unde dumneaei este si administrator si actionar principal, atunci ceva este in neregula si noi vom vota in cunostinta de cauza. Pana atunci, consideram ca nu putem sa dam girul nostru unui CA asupra caruia cel putin in ceea ce priveste unul din membrii sai planeaza o grava acuza de imoralitate la limita cu altceva', a spus Toni Grebla.