Mai multe organizatii media si sindicate de presa isi exprima dezamagirea fata de modul in care partidele politice, Guvernul si Presedintia au inteles sa isi desemneze reprezentantii in consiliile de administratie ale serviciilor publice de radio si televiziune, perpetuand controlul politic asupra institutiilor si amanand inca o data promisa lor reformare in beneficiul public.

"Nu ne-am desemnat reprezentanti in consiliile de administratie, nici noi, nici presedintele Romaniei, cand eram in opozitie, acuzand mecanismul de politizare a radioului si televiziunii. Acum, cand suntem la putere, nu ne putem dezice de ceea ce am spus si am discutat ieri cu partenerii de coalitie si le-am solicitat sa ne respectam angajamentul dat ... si sa gasim un mecanism care sa scoata de sub cupola politica aceste servicii publice de radio si televiziune, prin mecanisme care sa garanteze acest lucru".

Clasa politica se face responsabila de perpetuarea controlului politic asupra SRR si SRTV prin numirea in consiliile de administratie a unor persoane din imediatul anturaj al decidentilor politici. Astfel, PDL a numit-o in consiliul de administratie al Televiziunii publice chiar pe sefa biroului de presa al acestui partid, Ada Mesesan. Calin Botez este consilierul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, iar Catalin Baba este actual secretar de stat in Ministerul Educatiei si fost sef al cancelariei si apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusa de PDL, este sotia deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Isvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii. Josef Klein, membru supleant in CA al SRR, este consilier de presa la cabinetul vicepremierului Marko Bela, in timp ce Cosmin Irimies, membru supleant in CA al SRTv, este actualmente sef de cabinet al consilierului primului ministru, Calin Hintea. Claudiu Branzan, membru PSD si purtator de cuvant al acestui partid la Galati din 2003, a fost numit in 2009 si prefect de Galati de catre ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Juganaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 intr-un colegiu din Bucuresti din partea Aliantei PSD-PC.

Alaturi de acestia, apar in componenta consiliilor de administratie si persoane a caror reputatie profesionala este chestionabila, nominalizate atat de partidele politice, cat si de angajatii celor doua institutii. De exemplu, Cristian Niculescu, desemnat de PSD, a fost acuzat de mai multi jurnalisti ai Directiei Stiri drept principalul responsabil de cenzura si favorizarea PSD si a candidatului Adrian Nastase in jurnalele de stiri ale televiziunii publice, culminand cu campania electorala din toamna lui 2004 (ceea ce determinat constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR si SRTv). Sorin Burtea (ales de angajatii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerata "manipulatorie", indreptata impotriva schimbarii legii de functionare a SRR si SRTv. Cei doi au incalcat prin aceste actiuni si Statutul Jurnalistului din televiziunea publica, fapt confirmat de Comisa de Etica din aceasta institutie. De asemenea, Traian Barbulescu (desemnat de catre angajatii SRTv) a fost, al randul sau, subiectul mai multor articole din presa locala si centrala, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale.

Toate aceste suspiciuni puteau fi sa fie inlaturate in conditiile unei legi care sa impuna criterii clare de competenta, neafiliere politica si eligibilitate, astfel incat conflictele de interese sa poata fi eliminate intr-o maniera transparenta.

Cerem partidelor politice sa isi respecte promisiunile facute electoratului privind depolitizarea institutiilor publice de mass-media si sa declanseze fara intarziere un proces real de amendare a legii televiziunii si radioului public, pornind de la depolitizarea institutiilor, numirea pe criterii de competenta si independenta a consiliilor de administratie si garantarea de resurse suficiente pentru indeplinirea mandatului lor public.

Semnatarii protestului sunt:

ActiveWatch -Agentia de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociatia Profesionistilor de Presa - Cluj

Federatia Romana a Jurnalistilor - MediaSind

Liga Jurnalistilor din Sibiu

Asociatia Patronala a Editorilor Locali

Conventia Organizatiilor de Media

Asociatia Profesionala Radio

Fundatia Soros Romania

Altphel

Institutul pentru Politici Publice

Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

Asociatia Jurnalistilor din Romania

Sindicatul Jurnalistilor din Televiziunea publica

Sindicatul 2002 din SRTV

Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti