Perceptia publicului despre Televiziunea publica este "mai proasta, dupa parerea mea, decat realitatea. Numai ca perceptia conteaza si nu va fi simplu sa iesim din acest blocaj" spune Alexandru Lazescu, noul presedinte-director general al TVR, intr-un interviu pentru HotNews.ro. El spune ca nu numai la TVR exista constrangeri, "ci si in televiziunile comerciale private, daca ne uitam bine la peisaj".

Alexandru Lazescu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Despre revenirea Rodicai Culcer la sefia efectiva a Stirilor TVR, el spune ca "e o situatie care se poate corecta in 2-3 zile". Iar despre posibila anulare a Cerbului de Aur 2010, convenita deocamdata informal, spune ca ar insemna "o economie poate de pana la un milion si jumatate".

INTERVIU Alexandru Lazescu - partea 1

  • De ce a acceptat sa preia conducerea TVR: Mi s-a parut interesant sa incerc sa fac ceva in Televiziunea Romana. Ramane de vazut cat de mult se poate face. Eu plec la drum, zic eu, cu buna credinta. Constrangeri exista permanent si exista nu numai in televiziunea publica, ci si in televiziunile comerciale private, daca ne uitam bine la peisaj.
  • Felul cum este emanat un consiliu de administratie sau certurile din zona politica sunt alte lucruri. Ca date de plecare, cunosc destula lume in TVR, cunosc rezonabil institutia. Trebuie sa ma credeti pe cuvant - nu am alte garantii - ca nu am alta agenda, nu am altceva de urmarit decat aceasta provocare in sine. Cred ca am sanse sa misc lucrurile cat de cat. Chestiunea aceasta depinde de cat de mult timp ai la dispozitie si trebuie si o anumita strategie.
  • Nu am urmarit aceasta functie, nu am solicitat-o. Mi s-a facut aceasta propunere si am acceptat-o. Ceea ce imi da o mult mai mare libertate de miscare.
  • Despre balanta politica in CA al SRTv: Lucrurile sunt amestecate in Consiliul de Administratie. Sa va dau un singur exemplu. Sigur ca din punct de vedere politic reprezentantul PNL, care este doamna Lucia Hossu Longin, ar fi - nu? - in contradictie cu PDL. Dar acolo sunt 13 oameni care intr-o forma sau alta cred ca se pot intelege, cel putin o parte intre ei, cu argumente rationale. Pentru ca nu exista doar o agenda politica. Am pomenit-o pe doamna Lucia Hossu Longin pentru ca, fiind un profesionist vechi in televiziune, nu cred ca va privi doar dintr-un unghi politic relatia dintre noi. Din contra. Si am increderea ca voi putea colabora si cu altii. Sigur, nu sunt naiv.

INTERVIU Alexandru Lazescu - partea 2

  • Schita planului de actiune la TVR: Am niste linii mari la inceput de drum. In afara de ideea de a face o evaluare, e ideea de a face o strategie de programe de cursa lunga. Pe cat posibil televiziunea trebuie sa aiba emisiuni care sa-i dea identitate. Marea problema e ca aici s-au facut emisiuni dupa realizator. Ma refer mai ales la emisiunile de dezbateri. In televiziunile importante sunt emisiuni care sunt de 30-40 de ani, sunt repere, dau identitate unui canal. A doua parte e o alta formula de a lucra in tandem pe spatiul online si pe canale. Televiziunea are o prezenta interesanta pe online, dar nu se joaca in mod complementar.
  • O alta directie importanta e cea legata de productia proprie (...) fara a intra intr-un domeniu unde nu poti intra in competitie. Al patrulea punct este credibilizarea: perceptia este proasta, si ca sa fim cinstiti este proasta si dintr-o anumita inertie. Dincolo de toate acuzele care i se pot aduce si de comportamentul care a lasat de dorit in anumite situatii, televiziunea publica nu sta mult mai rau decat alte televiziuni. Perceptia este mai proasta, dupa parerea mea, decat realitatea. Numai ca perceptia conteaza si nu va fi simplu sa iesim din acest blocaj.
  • Despre evaluarea activitatilor la TVR: Poate voi recurge la o formula mai institutionalizata de audit. Deocamdata as vrea sa-mi fac o mica echipa cu care sa pot face o analiza, o evaluare. Daca va fi cazul vom lua in considerare si alte cai. Vreau sa vad cum stam cu bugetele pe canale, cum se fac, cum e repartitia, cat costa un minut de jurnal sau de alta productie, ca sa ne fixam niste prioritati. Pe de alta parte, in zona editoriala, sa vedem si noi un raport rezonabil intre audiente si standarde de calitate - care au un anumit grad de subiectivism, dar putem avea niste repere.

INTERVIU Alexandru Lazescu - partea 3

  • Institutiile publice sunt in general supradimensionate. Nu pot sa nu recunosc ca daca ne uitam la numarul de ore de program o televiziune publica, nu numai la noi, are semnificativ mai multi oameni decat o structura privata. Unele lucruri se pot ajusta, dar in ceea ce priveste politica de personal avem constrangeri foarte severe din perspectiva legislatiei muncii. Chiar daca ai vrea, exista doua probleme: pe de o parte nu poti sa tai prosteste, pentru ca se poate sa avem situatii in care intr-un loc sa fie subdimensionare si in altul o schema extrem de umflata; in al doilea rand, chiar admitand ca ai o imagine exacta, procesul e mult mai complicat.
  • Pe partea de costuri trebuie sa incepem din alte zone: sa vedem cum arata productiile externe, cat de scumpe sunt - nu sunt un adversar, dar depinde cu ce pret le faci; dincolo de salarii, sunt onorarii, sunt alte lucruri care poate sunt justificate, poate sunt umflate; probabil vom renunta la Cerbul de Aur, asta inseamna o economie poate de pana la un milion si jumatate.
  • Despre intentia de anulare a editiei din acest an a festivalului Cerbul de Aur: Nu pot sa iau singur o decizie in sensul asta, ci impreuna cu Consiliul de Administratie, dar intr-o discutie informala pe care am avut-o astazi am convenit ca e greu sa mergem pe formula organizarii festivalului. Nu e un lucru neaparat de aplaudat. In general un brand cum e Cerbul de Aur, care s-a asezat, nu e bine sa-l intrerupi. Dar se pare ca nu avem cale de scapare.
  • Despre intentia de a o reinstala pe Rodica Culcer la sefia efectiva a emisiunilor informative: Rodica Culcer a participat la un concurs pe care l-a castigat. Ce s-a intamplat ca ea a ramas cu titulatura de director, dar i s-au luat cam toate atributiile de coordonare, a ajuns un fel de director peste un fax, o masa si doua scaune. Or, este onest si normal sa revenim la situatia initiala. E o chestiune simpla, se rezolva in cateva zile, nu cere timp pentru ca nu e o decizie complicata nici macar din punct de vedere formal. Nu vad de ce sa treaca atat timp (una sau mai multe saptamani - n.r.) e o situatie care se poate corecta in 2-3 zile.
  • Despre taxa radio-TV: E mica, a ramas la fel de cinci-sase ani. As pastra in calcul ideea (de a actiona in privinta taxei - n.r.), dar nu acum, din doua motive: e un moment foarte prost din punct de vedere psihologic; apoi, mi se pare firesc sa iei tu mai intai cateva masuri, sa mai restrangi, sa mai tai, sa faci un prim demers, iar ulterior sa ai in vedere si taxa. Eu cred ca in termen mediu trebuie ridicata putin.
  • Despre ce va face cu afacerile sale cat timp va fi la conducerea TVR: Voi proceda conform prevederilor legale. Nu am dreptul sa fiu administrator al unor firme care intra in relatii contractuale cu TVR sau sa fie din audiovizual. Am si inceput demersurile sa fiu in ordine din punctul asta de vedere. Oricum nici nu am firme care sa fi facut vreodata afaceri cu televiziunea si nici care sa intre in competitie cu ea.