Unul dintre cele mai cunoscute ziare din lume, The Times, impreuna cu editia sa de duminica The Sunday Times, a intrat intr-o noua era vineri, cand a inceput taxarea cititorilor pentru continutul online, transmite AFP. Cotidianul britanic va putea fi citit la pretul de 1 lira sterlina/zi sau 2 lire/saptamana.

Patronul companiei News Corporation, Rupert Murdoch, anuntase aceasta miscare inca din august anul trecut.

The New York Times planuieste sa ii urmeze la inceputul anului 2011.

"Credem ca noile site-uri ofera continut de valoare si suntem nerabdatori sa continuam investitiile si inovatiile pentru cititori," a declarat directorul executiv al subsidiarei News Corporation, News International.

Cotidianul a inceput din luna mai sa le solicite cititorilor sa isi faca un cont de utilizator pentru a accesa site-ul, ca pregatire pentru taxare. Acest lucru a dus la o scadere semnificativa a traficului.

"De cand s-a instituit inregistrarea, am observat o scadere de aproximativ 60% a traficului in ultimele doua saptamani, probabil mai putin decat era asteptat," a declarat un reprezentant al unei firme de monitorizare a traficului web.

Un sondaj facut la inceputul saptamanii a aratat ca, desi 60% dintre adulti considera ca un ziar bun merita banii, 83% dintre ei refuza sa plateasca pentru continutul online.

Totusi, o proportie semnificativa dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani sunt dispusi sa plateasca.