CNA a somat public, in sedinta de miercuri, postul Antena 3 pentru un montaj in care apare Traian Basescu, montaj difuzat vineri, 2 iulie si reclamat ulterior de Administratia Prezidentiala. Consiliul Audiovizualului a decis ca respectivele imagini video nu au respectat dreptul presedintelui la propria imagine si au constituit publicitate politica, interzisa in afara campaniilor electorale.

Potrivit sesizarii primite de la Administratia Prezidentiala, in montajul video apar imagini cu presedintele Romaniei, imagini carora, "desi au fost realizate intr-un context diferit, le-a fost suprapus un fundal sonor cu huiduieli". Reclamatia argumenta ca montajul reprezinta "o incercare de falsificare a realitatii in scopul manipularii opiniei publice".

Mediafax noteaza, miercuri, ca in materialul video respectiv apare o replica desprinsa dintr-un material electoral al lui Traian Basescu din campania prezidentiala, in care acesta spune "Afara ploua", replica fiind urmata de imagini de la inundatii. Montajul a fost interpretat de reprezentanti ai CNA drept material publicitar politic, prin care presedintelui i-a fost incalcat dreptul la propria imagine.

Potrivit Art. 155 (1) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, "in sensul prezentului cod, constituie publicitate politica clipurile publicitare care promoveaza un partid, un om politic sau un mesaj politic."

Mediafax il citeaza si pe reprezentantul postului Antena 3 la sedinta CNA, Albert Panzaru, potrivit caruia montajul a fost "difuzat de doua ori, fara a se incerca prin aceste difuzari vreo pozitie din partea presedintelui sau a vreunui aspect decat situatia faptica in care o zona a Romaniei se afla acum".

In sedinta de miercuri, CNA a mai decis:

  • o somatie publica pentru Pro TV, pentru o editie a emisiunii "Happy Hour" in care s-au facut mai multe afirmatii referitoare la iminenta producerii unor cutremure pe teritoriul Romaniei.
  • o somatie pentru Antena 3, pentru ca in editii ale emisiunilor "In gura presei" si "Revista Presei" realizatorii emisiunilor au folosit un limbaj injurios la adresa unui jurnalist (Radu Moraru)
  • somatii publice pentru Kiss FM si Radio Zu pentru ca in emisiunile matinale au comentat subiecte in termeni violenti si ofensatori (Kiss FM) sau au recurs la o farsa cu conotatii sexuale (Radio ZU).