Cu internetul la indemana, cu Facebook-ul deschis constant si cu pofta de mancare si dorinta de a experimenta din punct de vedere gastronomic, sute de mii de romani acceseaza blogurile culinare din Romania, al caror numar, neoficial, se apropie de borna 2000.

Adi HadeanFoto: Arhiva personala

Dar cine sunt bloggerii care au ajuns sa aiba cel mai mare succes si sa devina cei mai cunoscuti in Romania, prin calitatea blogurilor pe care le detin si prin modul personal in care isi prezinta creatiile culinare? Si mai ales, care sunt motivele pentru care au ajuns cunoscuti si apreciati?

Poate cel mai experimentat dintre bloggeri culinari din Romania, clujeanul Adi Hadean, va implini 33 de ani in toamna, a lucrat in bucatarii profesionale si colaboreaza in prezent cu Trilulilu.ro (retete video), filmeaza pentru Euforia TV, scrie in Revista Felicia si a avut in trecut o colaborare si cu TVR. In prezent, Hadean sustine si demonstratii culinare in diferite orase din Romania. Siteul sau, adihadean.ro (Retete fara Secrete), este vizitat de zeci de mii de oameni in fiecare luna, iar contul sau de Facebook a ajuns de mult timp la 5.000 de fani loiali. Adi a devenit cunoscut fiindca si-a pus in articolele de pe blog cunostintele dobandite in bucatariile profesionale, transmise mereu cu un ton incurabil de optimism, fiindca a iesit din tiparul retetelor repetate la nesfarsit pe multe alte bloguri si fiindca stie sa explice in pasi simpli metodele sale de preparare a felurilor de mancare.

Bucurestiul culinar

Fara nici un motiv anume, poate doar legat de numarul de locuitori si de numarul mare de piete si de magazine din care se poate face o alimentare mai diversificata de produse pentru o bucatarie activa, Bucurestiul are, deocamdata, cei mai multi bloggeri importanti.

Radu Popovici

Radu Popovici

Foto: Arhiva personala

Radu Popovici are 53 de ani si detine blogul reteteleluiradu.ro, pe care l-a inceput in februarie 2009. Pe siteul sau nu exista doar simple retete, multe insa oricum inedite si necunoscute publicului larg romanesc, dar si povesti de calatorii, in special din regiunea Asiei, precum si explicarea in detaliu a zeci de ingrediente si condimente din bucatariile internationale, plus o serie de sfaturi practice.

Dupa ce a absolvit si scoala de bucatari THR din Bucuresti, Radu a inceput sa fie solicitat pentru demonstratii culinare de un magazin specializat din Capitala. A colaborat in trecut cu postul de televiziune Brava TV, unde avea o emisiune culinara si este cotat cu sanse de a gazdui in curand emisiuni importante culinare pe posturile TV.

Cristina Mazilu are 25 de ani si detine mazilique.ro din februarie 2009. Este jurnalista de profesie iar pasiunea sa pentru gatit, stilul unic de a povesti si backgroundul jurnalistic au impresionat sefii revistei Good Food Romania, care au numit-o in urma cu trei luni in functia de redactor-sef a publicatiei.

Viorel Copolovici are 35 de ani si s-a facut cunoscut cu produsul pranzuldincaserola.ro. Atat de cunoscut, incat si-a facut un numar considerabil de fani, iar apoi, bazandu-se si pe numarul acestora, a decis sa-si investeasca economiile intr-un restaurant, Kopel’s, deschis de cateva luni in zona Hotelului Marriott, acolo unde gateste personal in majoritatea timpului.

Florin Itu are 35 de ani, lucreaza in industria evenimentelor muzicale si isi scrie aventurile culinare pe blogul crazymothercooker.blogspot.com. Florin a ajuns cunoscut gratie metodei bine structurate de prezentare a retetelor sale, cu poze pentru aproape fiecare pas, dar si pentru ca nu se sfieste sa prepare in bucataria lui unele dintre cele mai complexe mancaruri ale bucatariilor internationale. Tot aici se poti citi reportaje culinare interesante din calatorii si din vacante in diferite tari ale lumii.

Monica Rosu are 33 de ani, mama a doi baieti si scrie pe foodiefamily.ro. Chiar calitatea de mama a facut-o pe Monica sa fie mai atenta la modul de hranire a celor mici, si astfel a ajuns sa cunoasca mai in detaliu universul culinar. Blogul sau este plin insa si de povestiri culinare de calatorie din toata lumea dar si de reportaje de la scoli de gatit sau ateliere internationale.

In fine, nu trebuie sa-i ratati pe Ana Naie, care are 31 de ani, detine easypeasy.ro din ianuarie 2009, si descrie cu mult umor aventurile din bucataria familiei, dar si pe Daniel Platon (30 de ani), care si-a pus talentul de a gati, pozele de calitate si povestile personale pe bucatarulvesel.ro, iar de curand a inceput cursurile scolii tehnice de bucatari THR din Bucuresti.

Bloguri de valoare de la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca a devenit in ultimul timp un preparat de baza la masa blogurilor culinare din Romania. Pe langa Adi Hadean, de care am vorbit la inceput, mai multe bloguri culinare din acest oras au ajuns foarte apreciate incepand cu anul 2008, in special.

Teo Rogobete are 25 de ani si detine gospodini.blogspot.com, din 2007. La inceputul acestui an a castigat chiar Roblogfest, concursul anual al celor mai bune bloguri din Romania, la sectiunea culinara. Succesul sau a ajutat-o in obtinerea mai multor contracte publicitare pe propriul sau blog.

Andrei Crivat are 32 de ani si este autorul principal al blogului ebucataria.ro, revigorat la inceputul acestui an dupa o perioada de pauza. Alaturi de o echipa de cativa colaboratori, Andrei a facut din ebucataria.ro un spatiu in care clujenii nu afla doar noi retete, ci si ponturi legate de cele mai bune locuri de a manca in oras, insa ponturile se intind spre toata Romania.

Emil Tamas este tot din din Cluj-Napoca, are 26 de ani, detine de scurt timp foodie.ro si a devenit cunoscut gratie faptului ca a aratat cat de simplu (si ieftin) este sa-ti prepari in caza mozzarella, de calitate, fara a mai da banii pe produse de calitate indoielnica din comert.

Arad, Timisoara, Iasi, dar si… Italia

Laura Adamache

Laura Adamache

Foto: Arhiva personala

Laura Adamache are 33 de ani, este bucuresteanca, insa e stabilita de 8 ani in Italia. Blogul sau, adamache-laura.blogspot.com, a devenit foarte apreciat pentru retetele speciale, dar si pentru - considerate de multi - cele mai spectaculoase fotografii culinare din blogosfera culinara romaneasca. Iar de curand Laura a devenit colaboratore a revistei “Femeia”, unde va avea o rubrica lunara de retete culinare.

Ama Petritan este din Timisoara, are 26 de ani, detine amainbucatarie.blogspot.com de doi ani, site vizitat de 25.000 de oameni in fiecare luna, si este una dintre cele mai cunoscute bloggerite culinare din vestul Romaniei, intrand de curand intr-o afacere legata de mancarea de catei.

Ina Todoran are doar 23 de ani, este din Targu-Mures, iar cu siteul sau, floridecires7.blogspot.com, s-a remarcat fiindca trateaza bucataria pe baza de alimente crude si vegetariene.

Aradeanul Cristi Borod a devenit cunoscut gratie blogului bucatarmaniac.blogspot.com, cu care atrage mii de cititori prin pozele sale, grija pentru mancarea echilibrata si retetele din tot spectrul culinar, de la dulce la sarat, de la gustare la fel principal. Tata de fetita, Cristi are mai multe articole in care pledeaza pentru introducerea copiilor in zona culinara, cu scopul de a-i constientiza asupra alimentelor si metodelor sanatoase de gatit.

Alte bloguri care au proprii fani, numerosi si constanti, sunt cele detinute de Laura Sava (savalaura.blogspot.com), Isabela Dobrin (dobrinisabela.blogspot.com), Laura Laurentiu (cuinabanateana.blogspot.com), Edith Frincu (edithfrincu.blogspot.com), sau de iesenii Miha Simiuc (dulciurifeldefel.blogspot.com) si veteranul Costachel (costachel.ro).

Viitorul e….gustos?

Pentru o parte dintre cei enumerati de sus, viitorul va fi si mai gustos decat este in prezent, in special pentru cei care sunt decisi sa urmeze o cariera in acest domeniu si sa nu ramana la stadiul de simpli pasionati de mancare buna si atent facuta, pe langa jobul lor de baza.

Vor urma, probabil, carti culinare scrise de unii dintre acestia, showuri importante de televiziune pe posturile nationale si implicari in afaceri in domeniul industriei culinare. Retineti-le numele fiindca va veti reintalni cu acesti oameni pe parcursul urmatorilor ani. Dar si cu altii care de-abia acum fac primii pasi.

Cum sa ai si tu un blog culinar de succes

Daca vrei si tu sa ajungi sa ai un blog culinar cunoscut, cu care sa-ti faci un nume in nisa culinara, sa iti faci prieteni noi (da, chiar se intampla acest lucru), sa inveti de la altii, dar si sa-i inveti pe altii, atunci e bine sa tii cont de mai multe date. Nu repezinta in mod categoric cheia succesului tau viitor.

In primul rand, trebuie sa fii pasionat cu adevarat de mancare. Daca experientele tale in bucatarie se limiteaza la prepararea cartofilor prajiti, a unei ciorbe de pui sau a unei prajituri cu bezea, si atat, atunci probabil ca nu vei veni cu nimic nou pe o piata in care sunt deja cateva mii de persoane. Sau daca atunci cand esti in concediu consumi tot acelasi gen de mancare cu care esti obisnuit si in casa ta, si nu ai o curiozitate macar de baza de a incerca lucruri noi, atunci e mai bine sa nu incepi acest proiect – daca vrei sa ajungi cunoscut.

Trebuie sa fii interesat si de explorarea bucatariilor internationale si a ingredientelor necunoscute, dar daca esti pasionat de fenomentul culinar atunci faci automat acest lucru. Trebuie sa experimentezi foarte mult in bucatarie, sa faci propriile greseli, sa ai propriile reusite.

Trebuie sa ai un stil personal de a povesti experientele in bucatarie si modul in care vezi tu lifestyle-ul culinar.Trebuie sa cauti sa vii cu ceva nou, cu o metoda proprie de a prepara un produs deja traditional. Trebuie sa faci poze cat mai de calitate si sa le pui cat mai bine in valoare in contextul articolului.

Apoi, e important sa incepi sa comunici cu cei din zona blogurilor culinare, cu autorii acestora adica, si, obligatoriu, trebuie sa interactionezi cu cititorii care vor incepe sa-ti comenteze articolele. Nu uita, daca vrei sa ai si mai multi cititori si sa te faci si mai cunoscut, conturile pe retelele sociale online (Facebook, Twitter, etc) sunt la fel de obligatorii.

Si nu in ultimul rand, trebuie sa faci toate astea cu multa buna dispozitie, fiindca gatitul de placere e mereu, dar mereu, mai gustos. Iar cand vei vedea ca vor aparea oameni pe care nu-i stii deloc si care vor incepe sa te laude, sa-ti ceara sfaturi sau sa prepare in casa lor ceea ce ai facut tu cu trei zile inainte, vei ajunge sa traiesti ceea ce multi traiesc deja: fericirea adusa de prepararea mancarii si nu corvoada prepararii de mancare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autorul articolului, Cristi Roman, are 32 de ani, este jurnalist independent specializat pe domeniul culinar, detine din 2006 siteul Foodblog.ro, a fost critic de restaurante in Romania si in prezent colaboreaza in mai multe proiecte din domeniul culinar (media si consultanta in industria HORECA)