Grupul media german WAZ se va retrage din Romania din cauza ca "piata romaneasca este distorsionata" de investitiile masive derulate de oameni de afaceri care isi castiga banii din alte sectoare economice, si nu din presa, afirma, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, Bodo Hombach, directorul grupului care detine actiuni la cotidianul Romania Libera.

"Piata romaneasca este distorsionata. Aceasta se manifesta - in cazul Romaniei - prin investitiile masive operate de oameni care isi castiga banii in cu totul alte sectoare ale economiei, care ruleaza sume de milioane de euro in diferite mecanisme de crestere artificiala a audientei, precum premii, tombole si alte jocuri, si astfel distorsioneaza piata media", explica el, in interviul semnat de Robert Schwartz.

El precizeaza ca editorii de presa si afaceristii din media intampina dificultati majore "in a sustine o companie media serioasa cu rulaje de bani strict in acest domeniu" in momentul in care "cineva intra in afaceri de presa nu pentru a le opera pe acestea, ci pentru a insoti mediatic alte afaceri pe care patronatul le are".

Intrebat daca nu cumva prin retragerea de pe piata exista pericolul ca presa locala sa cada prada acestor oligarhi care au puterea financiara, Bodo Hombach a precizat ca, pentru Romania, acest pericol e exclus.

"In Romania am primit deja o oferta a unui om de afaceri extrem de serios care a dovedit deja ca actioneaza cu un pronuntat simt de responsabilitate editoriala in presa de acolo. Asa ca pentru Romania, din punctul meu de vedere, acest pericol este exclus. Cat priveste Serbia, niciuna din negocierile derulate pana in prezent nu a avut ca partener vreunul din oligarhii la care ma refeream in criticile mele", a subliniat el.

Bodo Hombach a subliniat ca se va retrage in totalitate de pe piata din Serbia, in urma declaratiillor facute de vicepremierul acestei tari, care este si ministru al economiei, potrivit carora "in Serbia n-ar fi loc pentru un grup de presa care critica guvernul sau".

"Eu i-am raspuns oficialului public si am comunicat decizia noastra de a ne retrage din Serbia. Nu vom fugi, va fi o retragere ordonata si ne vom recupera toate activele de pe aceasta piata. Asteptam ca acolo sa domneasca principiile statului de drept, apoi vom mai vedea", a precizat el.

Hombach a subliniat ca situatia din Serbia nu se poate compara cu celelalte state din sud-estul Europei, "insa orice actor economic isi revizuieste periodic participatiile in diferitele zone in care este prezent": "Cu precadere in sectorul print avem probleme - piata nu mai creste, ci dimpotriva inregistreaza scaderi. Crestere exista numai in mediile electronice de informare, iar noi trebuie sa tragem o serie de concluzii strategice din analiza acestor indicatori."

Grupul media german WAZ, care detine pe piata autohtona actiuni in cadrul cotidianului Romania Libera, intentioneaza sa se retraga din Romania si din Bulgaria pana la sfarsitul acestui an.

Strategia grupului vizeaza retragerea din intreaga regiune balcanica, potrivit lui Bodo Hombach, CEO al grupului. El a specificat ca nu vede un viitor pentru compania sa pe piata din estul Europei. Retragerea din Bulgaria este primul pas al WAZ din strategia de retragere totala din Balcani, a declarat Hombach.