In 2006 a castigat premiul Emmy pentru cel mai bun producator video de web, cuun proiect despre Katrina. A lucrat pentruWashington Postsi este absolvent al celei mai vechi universitati de jurnalism din Statele Unite -University of Missouri.Travis Foxeste un jurnalist american, casatorit cu o romanca din Targu-Mures, au o fiica pe nume Mioara, si in prezent traieste la New York. Intr-un interviu HotNews.ro, Travis Fox vorbeste despre jurnalismul online, avantajele pe care le aduce jurnalismul in era digitala si despre importanta produselor multumedia.

Travis FoxFoto: Arhiva personala

"Produc filme, povesti video si documentare. Multimedia inseamna diferite lucruri pentru multi oameni. Acum fac filme pentru televiziune, inainte faceam video pentru online, oricum nimic nu s-a schimbat intre timp. Initial am inceput ca editor, realizam proiecte multimedia. Faceam slideshow-uri si multe alte lucruri pentru Washington Post. Ne concentram in principal in jurul fotografiei, adaugam sunet, apoi am facut trecerea catre video. Ce m-a determinat sa fac asta? La momentul respectiv era o sansa sa ies din birou, sa fiu sincer. Nu stiam cum se face, pentru ca nu fusesem producator in vreo televiziune, dar stiam ca e posibil si era o provocare.

Aveam o camera video, un editor coordonator care era omul cheie la momentul respectiv, si am invatat. Spre norocul meu, am inceput in 1999, cand nu se prea uita multa lume pe Internet la video. Si am facut toate greselile posibile inainte sa priveasca multa lume. Am facut asta cativa ani, pana cand editorii au inceput sa fie atenti, managerii de-abia se uitau la continutul video.

Cel mai drag material video al meu

In Beichuan, the Agony of Surviving from Travis Fox on Vimeo.

Sunt mai multe povesti care imi sunt dragi. Am relatat despre razboiul din Irak si Afganistan. Cea mai puternica experienta din activitatea mea jurnalistica este cutremurul din China, din Beichuan, provincia Sichuan. Eram in China din intamplare cand a avut loc cutremurul. A fost o experienta extrem de puternica, sa intalnesc oameni din zonele rurale afectate de cutremur. Exita o poezie a locului in China, in special in zonele muntoase. Erau oameni care pierdusera totul, isi pierdusera familia. Oameni care m-au lasat in vietile lor in cel mai dramatic moment al vietii lor.

Cred ca asta a fost cea mai puternica experienta pe care am trait-o. E foarte greu sa ai acces ca jurnalist strain, nu neaparat american, la populatia din China. Dar oamenii erau foarte deschisi si armata chineza ne-a ajutat foarte mult.

Un alt material care imi este foarte drag este despre un tata al carui fiu a murit pe 11 septembrie 2001.

Rebuilding a Fortress, Rebuilding a Life from Travis Fox on Vimeo.

Era singurul lui fiu, i-am facut portretul unui tata care a trecut prin foarte multe de la moartea fiului sau, alcoolism, e o poveste foarte dura. Am filmat patru luni la aceasta poveste, tatal mi-a dat acces total in viata lui. Cand ma gandesc la un video-jurnalist ma gandesc la o persoana si o camera mica video. Problema cea mai mare la aceste subiecte sensibile este cat de mult te lasa persoana respectiva in viata ei.

Cum impacam jurnalismul cu Internetul in era digitala

Cred ca jurnalistii vor fi nevoiti sa lucreze in lumea digitala, deja o fac. Nu stiu tirajele ziarelor din Romania, nu cunosc cati vizitatori online au site-urile ziarelor in comparatie cu varianta tiparita, dar statisticile din Statele Unite arata ca avem mai multi vizitatori online. Jurnalsitii, desi spun ca lucreaza pentru versiunea tiparita a ziarului, in mare parte lucreaza pentru site. Si numarul lor va creste. Cred ca piata jurnalismului online este in crestere, e doar o chestiune de timp pana cand toata lumea va fi constienta de plusurile si minusurile mediului in care se desfasoara si isi va adapta munca jurnalistica.

Online-ul este o parte a viitorului sau este chiar viitorul?

Travis in Sahara

Travis in Sahara

Foto: Arhiva personala

Media digitala este clar viitorul, nu cred ca exista cineva care sa se indoiasca de asta. Media digitala nu inseamna numai Internet, inseamna informatie livrata pe Internet, informatie livrata de TV, prin telefonul mobil, pe iPad. Cred ca acesta e viitorul bineinteles. Web-ul este doar unul din multele exemple. Viitorul consta in a livra continut prin intermediul Internetului pentru dispozitive non-web: telefoane mobile, iPad, TV. Pe mine ma intereseaza in mod deosebit a livra produse pentru TV, produse video care depasesc media traditionala si infrastructura traditionala a TV-ului.

De ce reprezinta media online o amenintare la adresa presei traditionale?

Nu sunt sigur ca este o amenintare. Media traditionala domina presa online. Unele din cele mai bune produse media vin din media traditionala. Nu vad media online ca o amenintare. Cei care nu vor sa se adapteze, sunt intr-adevar amenintati, e valabil in toata industria care e in continua schimbare, si nu este ceva specific numai jurnalismului. Tehnologia creste standardele si nivelul la care trebuie sa te ridici, din ce in ce mai multi oameni se pot implica in crearea de continut jurnalistic.

HotNews.ro poate produce documentare de o calitate impecabila care pot fi livrate televiziunilor, la fel de bune sau chiar mai bune decat cele ale TVR-ului, de exemplu. Tehnologia ii permite HotNews-ului sa experimenteze, si poate, in viitor, chiar va face lucrul asta, sa livreze anumite produse pe care audienta lor o cere.

Cat de important este sa creezi si sa promovezi produse multimedia?

Depinde ce intelegi prin multimedia. Este vital ca organizatiile media sa inteleaga sa nu reproduca doar printul, sa inteleaga avantajele si dezavantajele online-ului. Unul dintre avantaje este ca poti sa faci presa de calitate si bogata. Ziarele si revistele pot sa faca in ziua de astazi content pentru TV la costuri foarte mici. Daca un ziar nu face altceva decat sa-si puna continutul de pe print online, inseamna ca n-a inteles deloc avantajele noului mediu. Si va pierde in competitia de pe piata. Consumatorii oricum se vor duce altundeva si-si vor gasi informatia de care au nevoie.

Consumatorul de stiri vrea mai nou sa vada continut video pe telefonul mobil si pentru el nu mai conteaza daca isi ia informatia asta de pe ProTV, sau HotNews sau Adevarul, el cauta cea mai buna calitate. HotNews si Adevarul au sansa sa profite si sa castige din audienta ProTv-ului, un nou produs creat poate sa faca asta.

Care sunt avantajele pe care le aduce un produs multimedia

Travis Fox in Irak

Travis Fox in Irak

Foto: Arhiva personala

Cred ca unele povesti sunt spuse mult mai bine prin imagini, unele numai prin sunet. Reporterul are sansa sa faca unele povesti foarte vii si sa experimenteze mult mai mult decat le-ar permite printul. Multimedia permite mai multa flexibilitate. Permite editorilor unghiuri mai multe de abordare a povestilor.

Exista povesti care sunt cel mai bine spune in print. Printul este eficient, este rapid, e facil. Sunt anumite povesti care sunt cel mai bine spune video, unele sunt cel mai bine spuse folosind combinatia dintre mai multe medii. Faptul ca lucram intr-o lume digitala, ne da posibilitatea sa luam deciziile astea, care ar trebui sa ne faca jurnalisti mai buni.

Care sunt riscurile unui departament de stiri sau ale unui manager care nu intelege importanta promovarii produselor multimedia?

Riscurile sunt aceleasi cu a nu intelege avantajul competitiv. Pierzi portiuni din piata in care te desfasori, acestea sunt doar cateva motive comerciale. Dar sunt si motive editoriale. Rolul editorilor este acela de a intelege cum poate fi o poveste spusa cel mai bine, cum comunica cel mai bine povestea respectiva, alege video, print, foto pentru a spune povestea respectiva? Daca publicul tau a inteles mai bine subiectul respectiv prin produsul multimedia pe care i l-ai livrat, asta inseamna ca editorul si managerul si-au facut cum trebuie meseria, pentru ca in ultima instanta acesta este rolul lui: sa explice cat mai bine.

Ce se intampla acum in Statele Unite in presa

Asistam cum se inchid ziare, redactii intregi se desfiinteaza, extrem de multe resurse din media traditionala se pierd, nu mai exista piata pentru anumite produse. In locul lor apar foarte multe noi si interesante site-uri care ofera produse exceptionale de top, cu un continut jurnalistic fabulos, premiat si la inalte standarde jurnalistice.Propublicaeste probabil cel mai bun exemplu. E un site non-profit care produce jurnalism minunat si isi bazeaza misiunea lor pe colaborari. Pe langa site-ul lor, produc continut si pentru media traditionala. Au parteneriate cu televiziuni si ziare. Aceasta notiune de parteneriat este noua, dezvolta noi modalitati de a produce continut, dupa cum vedem. Piata forteaza jucatorii sa gaseasca noi solutii, si unele dintre ele sunt extrem de eficiente."

Travis Fox s-a aflat in Bucuresti pentru workshop-ulColorful but Colorblind, initiat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Impreuna cuRich Beckman, profesorla University of Miami, Costel Trofin, asistent universitar la Universitatea Babes-Bolyai si producatorul msnbc.comJim Seidaau predat multimedia unui grup de jurnalisti romani.