Deputatul Silviu Prigoana doreste, potrivit unei initiative legislative depuse la Camera, trecerea TVR International in subordinea Ministerului Afacerilor Externe. MAE ar urma sa stabileasca politica editoriala si sa asigure finantarea acestui post, informeaza Agerpres.

De asemenea, MAE ar putea solicita gratuit productiile televiziunii publice si prelua in direct emisiunile informative.

Conform aceleiasi initiative, SRTV ar urma sa administreze TVR 1, TVR 2, TVR Cultural si cinci posturi teritoriale - Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara si Targu Mures.

TVR 1, TVR 2, TVR Cultural si programele Radioului public s-ar constitui, potrivit propunerii lui Prigoana, in servicii publice, ca posturi nationale de televiziune si radiodifuziune.

UPDATE Alexandru Lazescu, presedinte-director general SRTv, arata ca una este finantarea de la bugetul statului, cu totul altceva sunt formula institutionala si strategia editoriala, care sunt gestionale la nivelul serviciului public.

Alexandrul Lazescu pentru HotNews.ro:

  • "In ceea ce priveste TVR International, urmarim un model adoptat de alte televiziuni publice din Europa, in care serviciile de audiovizual care emit pentru strainatate sunt finantate din bugetul statului. Un exemplu este BBC, unde BBC World Service este finantat de la Foreign Office. Dar acesta este un lucru, in timp ce formula institutionala si strategia editoriala sunt alt lucru. Ele sunt gestionate la nivelul serviciului public."
  • "Sigur ca pot fi discutate formulele prin care obiectivele majore de politica externa ale tarii sa se regaseasca in strategia editoriala adoptata de canalele respective. In opinia noastra, formula propusa e contraproductiva atat in ceea ce priveste implementarea ei, cat si in ceea ce priveste credibilitatea canalului. Ministerul de Externe nu poate functiona ca institutie media. Poate eventual sa apeleze la o institutie media. Una este corelarea acestui tip de obiective, cu totul altceva este o formulta atipica si extrem de greu de implementat."
  • "De altfel, din punct de vedere operational, o buna parte din continutul TVR International - inclusiv principalele jurnale de stiri si diferitele emisiuni de publicistica sau divertisment - sunt preluate de la alte canale (ale SRTv - n.r.) Asa incat ar fi extrem de complicat sa incepi un canal international, intr-o formula precum cea propusa, de la zero."