Raluca Turcan, deputat PDL, spune ca va incepe "probabil intr-o luna", dezbateri publice pentru un nou proiect de lege menit sa duca la depolitizarea societatilor publice de radio si televiziune. "Nu ma pot gandi la aceeasi formula, pentru ca mi-am dat seama de un lucru - ca toate partidele sustin depolitizarea, dar niciunul nu o doreste cu adevarat", a spus Turcan, marti, in studioul HotNews.ro. Senatul Romaniei a respins, in iunie, o propunere legislativa initiata de Turcan privind organizarea si functionarea SRR-SRTv, punand din nou capat, astfel, tentativelor de depolitizare a audiovizualului public, incepute in urma cu ani de zile.

Raluca Turcan, in studioul HotNews.ro:

  • "Am initiat deja niste discutii cu reprezentanti din cele doua institutii" (SRR si SRTv - n.r.) pe tema proiectului de depolitizare a lor.
  • "Chiar daca e greu sa faci o reforma radicala, sa schimbi din radacini modul de functionare a acestor institutii mamut, cred ca putem opera niste schimbari care sa duca la sau sa intareasca depolitizarea acestor institutii. De exemplu, separarea celor doua functii (presedinte si director general - n.r.), criteriile de competenta si performanta pentru cei care sunt in consiliile de administratie."
  • "Nu ma pot gandi la aceeasi formula pentru ca mi-am dat seama de un lucru - ca toate partidele sustin depolitizarea, dar niciunul nu o doreste cu adevarat. Nici PDL. Asadar voi veni cu o formula mai imblanzita."
  • Unde va ceda? "Voi ceda la componenta consiliului de administratie. Nu pot sa nu mai pretind partidelor politice sa faca propuneri in consiliile de administratie, atat timp cat societatea civila, care a fost chemata sa faca propuneri, nu s-a putut hotari la formula cea mai potrivita pentru ei de data aceasta, ca sa aiba reprezentanti in consiliile de administratie. De aici voi ceda. Voi pune foarte mult la criteriile de competenta, criteriile de performanta pentru componenta consiliilor."

In data de 16 iunie, Senatul a respins, in plen, propunerea legislativa privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, ce includea o serie de masuri menite sa depolitizeze conducerile celor doua institutii. Proiectul a fost respins, in prealabil, de deputati, insa Senatul a fost camera decizionala. Votul negativ a venit in pofida faptului ca raportul Comisiei de cultura pe seama acestei propuneri, cu amendamente, era unul favorabil.

  • Atunci, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, spunea pentru HotNews.ro ca "este un moment dezamagitor. Asteptam de peste 5 ani o "lege noua", care sa garanteze depolitizarea SRR si SRTV". Iar Raluca Turcan spunea ca "votul de astazi a fost oarecum previzibil pentru ca ideea depolitizarii s-a dovedit ca nu poate gasi o sustinere politica in forma ei corecta si fara compromis."