Numarul greselilor de folosire a limbii romane in audiovizual a scazut, potrivit ultimului raport realizat in acest sens de Academia Romania pentru CNA. Documentul semnealeaza, insa, ca persista greseli "descalificante" si "elementare", de la folosirea eronata a cratimei sau dezacordul intre subiect si predicat la rostirea gresita a cuvintelor.

  • Raportul se bazeaza pe o monitorizare intreprinsa in iunie a.c., in care au fost urmarite 12 posturi TV (TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, Kanal D, B1 TV, OTV si N24 Plus) precum si a posturilor de radio Romania Actualitati si Europa FM. S-au efectuat 300 de ore de monitorizare a transmisiunilor la ore de varf, in special emisiuni de stiri si dezbateri.

Cele mai multe greseli au fost observate la OTV si Antena 3, urmate de TVR 2, TVR 1, Realitatea TV si Prima TV. Invocand faptul ca numarul greselilor este mai mic in comparatie cu monitorizarea precedenta (luna aprilie), CNA a decis sa nu aplice sanctiuni de aceasta data. In urma precedentului raport, Consiliul a somat posturile OTV, TVR 1 si Realitatea TV pentru numarul mare de greseli de limba romana.

Potrivit ultimului raport, prezentat marti la CNA:

  • Sunt "descalificante" greseli de ortografie precum cele care privesc folosirea cratimei: "Daca ne i-a si din astia" (Kanal D), "Alcoolul ia luat mintile" (Kanal D), "Uitel aici! E mic" (Pro TV), "Face-ti-mi rost de un sot!" (Antena 1)
  • Apar greseli "elementare" in scrierea cu "i"/"ii" la final de cuvant: "Se poate ocolii pe ruta DN29D" (Antena 1), "Ministri faceau angajari" (Realitatea TV", "Il sti?" (Kanal D)
  • Nu pot fi explicate prin graba sau neatentie rostiri gresite precum "intinerariu" (TVR 2), "tranverseaza" (TVR 2), "ecscrocherie" (Europa FM), "servici" (Realitatea TV, OTV, Antena 3)
  • Apar dezacorduri intre subiect si predicat: "Autoritatile incercau sa faca si ele ce poate" (Antena 1), "deputatii din comisia de munca a adoptat" (B1 TV)

Vezi o sinteza a raportului aici. Vezi raportul complet aici